Презентація з економіки "Хто і чому програє та виграє від інфляції. Антиінфляційні заходи уряду"

Про матеріал
Після цього уроку учні зможуть охарактеризувати наслідки інфляції для різних верст населення. Матеріал допомагає зрозуміти шляхи антиінфляційної політики держави.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто і чому програє та виграє від інфляції. Антиінфляційні заходи уряду. Діана Слюсар. Учитель економіки школи І-ІІІ ступенів № 163 імені М. Кирпоноса м. Київ

Номер слайду 2

Наслідки інфляціїПомірна (до 5 %) і передбачуванапозитивно впливає на економіку. Стимулювання сукупних витрат призводить до зростання доходів виробників готової продукції, розширення виробництва та зростання зайнятості населення, що в результаті сприяє економічному зростанню. Непередбачувана  спотворює економічні процеси та викликає перерозподіл національного доходу й багатства між різними групами суспільства, економічними та соціальними інститутами.

Номер слайду 3

Наслідки інфляціїЗнецінюються грошові заощадження населення, банківські вклади, облігації, страховки, готівкові грошіКошти спрямовуються переважно на поточне споживання. Це так звана втеча від «гарячих» грошей.

Номер слайду 4

Наслідки інфляції Реальні доходи населення падають. Поглиблюються майнова нерівність та поляризація суспільства на бідних і багатих. Починається криза кредитної системи. Кредит стає досить дорогим і малодоступним.

Номер слайду 5

Наслідки інфляціїІнвестиції набувають короткострокового характеру. Отримати довгострокові кредити стає неможливим. Це означає відсутність капіталовкладень. Відбувається знецінення амортизаційного фонду, що ускладнює процес відтворення.

Номер слайду 6

Наслідки інфляціїВиробники дезорієнтовані невпинним зростанням цін. Ніхто не бажає відкривати нове виробництво. Відбувається перетікання капіталу з виробничої сфери в торговельну та посередницькі операції, де швидший обіг капіталу та більший прибуток, а також легше ухилятися від оподаткування.

Номер слайду 7

Наслідки інфляціїУ результаті зростання цін знижується конкурентоспроможність національних товарів, унаслідок чого зростає імпорт і зменшується експорт, банкрутують національні виробники

Номер слайду 8

Наслідки інфляціїЗагострюється соціальна напруженість. Виникає економічний, соціальний і політичний хаос.

Номер слайду 9

Негативні наслідки інфляції

Номер слайду 10

Негативні наслідки інфляції

Номер слайду 11

Негативні наслідки інфляції

Номер слайду 12

 Перерозподіл доходів. Виграють ті, хто бере грошові позички під невеликий відсоток і повертає їх знеціненими в результаті інфляції грошима. Вигоду отримують учасники спекулятивних операцій, покупці фізичного капіталу, ресурсів за низькими цінами.

Номер слайду 13

 Перерозподіл доходів. Ускладнюється управління економікою. Інфляція гальмує вирішення завдань, спрямованих на стабілізацію.

Номер слайду 14

Досить руйнівними є наслідки інфляції у сфері зовнішньоекономічних відносин, підривається довіра до органів влади й управління.

Номер слайду 15

Антиінфляційна політика Антиінфляційна політика — це сукупність інструментів державного регулювання, спрямованих на зниження рівня інфляції в країні

Номер слайду 16

Антиінфляційна політика

Номер слайду 17

Дефляційна політика. Обмеження грошового попиту через грошово-кредитний та податковий механізми шляхом зниження державних видатків, підвищення відсоткової ставки за кредит, посилення податкового тягаря, обмеження грошової маси тощо

Номер слайду 18

Напрямки дефляційної політики Збільшення виробництва передусім у галузях, які випускають товари та надають послуги населенню

Номер слайду 19

Заходи структурно-інвестиційної політики

Номер слайду 20

Заходи структурно-інвестиційної політики

Номер слайду 21

Заходи структурно-інвестиційної політики. Заходи спрямовано на припинення спаду виробництва, що забезпечує приборкання одного з найважливіших чинників інфляції — зменшення товарного забезпечення грошей.

Номер слайду 22

Антиінфляційна політика. Бюджетний механізм антиінфляційної політики має на меті скорочення бюджетного дефіциту. Цього досягають за рахунок збільшення доходів та скорочення державних видатків.

Номер слайду 23

Політика доходів. Політика доходів полягає в прямому обмеженні зростання цін і доходів та передусім заробітної плати.

Номер слайду 24

Політика доходів

Номер слайду 25

Політика доходів. Стримування зростання заробітної плати викликає обмеження платоспроможного попиту, що негативно впливає на економіку. Тому політику доходів часто використовують у поєднанні із заходами дефляційної політики.

Номер слайду 26

Більш ефективні форми контролю

Номер слайду 27

Серед заходів антиінфляційної політики помітне місце належить заходам, що спрямовані не стільки на боротьбу з інфляцією, скільки на пристосування до неї. 

Номер слайду 28

Передусім можна назвати адаптаційну політику, яка реалізується за рахунок індексації доходів. Спричинене інфляцією підвищення цін неминуче призводить до зниження реальних доходів населення, особливо тих його верств, які не можуть захиститися від знецінення грошей. 

Номер слайду 29

 Виникає необхідність у повній або частковій індексації доходів через підвищення заробітної плати працівників бюджетних установ, пенсій, грошових виплат і заощаджень населення з урахуванням зростання цін.

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Опрацюйте параграф 33. Визначте, чи правильні твердження. Обґрунтуйте свою думку.1) Непередбачувана інфляція може призвести до перерозподілу доходу між кредитором і боржником на користь останнього.2) Інфляція — завжди негативне явище.3) Підвищення цін на 12 % означає знецінення фіксованих доходів на 12 %.

Номер слайду 31

Джерелоhttps://uahistory.co/pidruchniki/krypska-economy-11-class-2019-profile-level/48.php

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Будрик Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
5 квітня 2022
Переглядів
891
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку