Презентація з економіки "Види інфляції"

Про матеріал
В матеріалі розглянуто різні види інфляцій, а також наведені приклади різних видів інфляцій. Дано поняття"шоків" та їх причин і наслідків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види інфляції Діана Слюсар. Учитель економіки школи І-ІІІ ступенів № 163 імені М. Кирпоноса м. Київ

Номер слайду 2

Види інфляціїЗа формою прояву розрізняють відкриту та придушену інфляцію

Номер слайду 3

Відкрита інфляція. Відкрита інфляція — це інфляція, яка характерна для країн із ринковою економікою, де їй ніхто й ніщо не забороняє проявлятися у своїй природній формі — зростанні цін

Номер слайду 4

Придушена інфляція Придушена інфляція — інфляція, яка характерна для країн з адміністративно-командною економікою, де вона проявляється в товарному дефіциті.

Номер слайду 5

Види інфляції за темпами зростання цін 

Номер слайду 6

Помірна інфляція. Помірна інфляція виникає тоді, коли ціни на товари та послуги зростають до 10 % за рік. Ціни зростають повільними темпами, але швидше, ніж заробітна плата. Це не має негативних наслідків і не є відчутним для економічних суб'єктів. люди охоче заощаджують гроші, оскільки їхня вартість мало знецінюється. Зростання цін має передбачуваний характер.

Номер слайду 7

Галопуюча інфляція. Галопуюча інфляція — інфляція, за якої темпи зростання цін становлять до 200 % за рік. Гроші втрачають свою вартість дуже швидко, тому населення майже не заощаджує грошей у вигляді готівки та використовує для угод більш стійку валюту. інфляція виходить із-під контролю держави.

Номер слайду 8

Гіперінфляція Гіперінфляція — інфляція, за якої темпи зростання цін перевищують 200 % за рік. Гроші втрачають здатність виконувати свої функції. Відбувається натуралізація господарських зв'язків, посилюється бартерний обмін, порушуються фінансові та кредитні механізми, руйнується банківська система.

Номер слайду 9

Види інфляції залежно від очікуваності 

Номер слайду 10

Передбачувана інфляція

Номер слайду 11

Непередбачувана інфляція

Номер слайду 12

Залежно від причин і механізму зростання загального рівня цін розрізняють1. інфляцію попиту2. інфляцію витрат3. інфляцію грошей

Номер слайду 13

Інфляція попитуІнфляція попиту простежується тоді, коли сукупний попит зростає швидше за виробничий потенціал економіки, а тому ціни зростають, щоб урівноважити попит і пропозицію. Суть інфляції попиту полягає в тому, «що надто багато грошей полює на надто малу кількість товарів».

Номер слайду 14

Інфляція витрат, або інфляція пропозиціївиникає внаслідок зростання витрат у періоди високого рівня безробіття й неповного використання виробничих ресурсів. До неї призводить підвищення номінальної заробітної плати (плати за трудові ресурси) та підвищення цін на сировину й енергоносії. Усе це сприяє зменшенню сукупної пропозиції та зростанню цін.

Номер слайду 15

Інфляція витрат. Класичним прикладом інфляції витрат є спіраль «зарплати—ціни». Якщо в економіці відбувається загальне підвищення цін, то це неминуче призводить до падіння реальних доходів населення. Для збереження їх рівня необхідно збільшувати зарплату, що спричинитьзростання виробничих витрат

Номер слайду 16

Інфляція витрат. Підвищується собівартість продукції, що, у свою чергу, призводить до зростання цін на товари та послуги. Чергове подорожчання потребує чергового збільшення зарплати, і процес починається спочатку

Номер слайду 17

Інфляційна спіраль «зарплата—ціни» свідчить про взаємозв'язок чинників інфляції попиту й витрат. Якщо зростає номінальна заробітна плата, то, з одного боку, це викликає зростання сукупного попиту, оскільки зростають споживчі видатки, а з іншого — зменшується сукупна пропозиція, оскільки зростає ціна одного з виробничих ресурсів.

Номер слайду 18

Інфляція попиту та інфляція пропозицій

Номер слайду 19

Шоки - різкі зміни сукупного попиту і пропозиції - призводять до відхилення обсягів випуску та зайнятості від потенційного рівня.

Номер слайду 20

Шоки сукупного попиту. Причини шоків сукупного попиту пов'язані зі зміною двох компонентів — збільшенням або скороченням грошової маси (пропозиції грошей) та збільшенням або скороченням елементів сукупних витрат (споживчих, інвестиційних, державних або зовнішнього сектору).

Номер слайду 21

Шоки сукупної пропозиціїПричинами шоків сукупної пропозиції виступають чинники, що змінюють виробничі витрати фірм. У короткостроковому періоді шоки викликають переважно цінові чинники, такі як зміна цін на сировину й матеріали; зростання номінальної заробітної плати під тиском працівників; скорочення або збільшення ставок за кредитами, що видаються на розвиток бізнесу. 

Номер слайду 22

Шоки сукупної пропозиції У довгостроковому періоді шоки пов'язані з упровадженням нових технологій, що підвищують продуктивність праці; зі стихійними лихами, війнами, природними катастрофами, що руйнують виробничі ресурси економіки; із діяльністю держави, спрямованої на охорону навколишнього середовища, запровадження екологічних норм; із поліпшенням або погіршенням інвестиційного клімату в країні.

Номер слайду 23

Інфляція грошей. Згідно з кількісною теорією грошей, їх вартість та рівень цін на товари та послуги визначаються змінами кількості грошей: чим більше їх в обігу, тим ціни вищі, а вартість грошей нижча, і навпаки. Тобто інфляція грошей — це невідповідність кількості грошей (її перевищення) в обігу з обсягом ВВП, який забезпечує їх цінність.

Номер слайду 24

Наслідки інфляціїЗагострюється соціальна напруженість. Виникає економічний, соціальний і політичний хаос.

Номер слайду 25

Джерелоhttps://uahistory.co/pidruchniki/krypska-economy-11-class-2019-profile-level/48.php

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
3 квітня 2022
Переглядів
2939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку