Презентація з фізики на тему "Хмельницька АЕС"

Про матеріал

Презентація з фізики на тему "Хмельницька АЕС"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ в атомну енергетику. Хмельницька АЕС

Номер слайду 2

Вступ. Слово «енергія» можна почути в телевізійних репортажах, побачити на шпальтах газет тощо. Ним можна скористатися для характеристики людей (енергійна людина), природних явищ (енергія землетрусу чи урагану), машин та механізмів (електроенергія, яку споживають електроприлади). А що ж таке енергія? Термін «енергія» у перекладі з грецької мови означає «дія, діяльність». Тільки завдяки енергії на нашій планеті існує життя. Енергія буває різна. Тепло, світло, звук, мікрохвилі, електрика – все це різні види енергії. Сучасний світ ми не можемо уявити без електроенергії , бо все: від лампочки у вітальні і до величезних машин у промисловості працює на електричному струмі. Тому електроенергетика займає чи не саме пріоритетне місце в економіці країни.

Номер слайду 3

Ядерна енергія. Ядерна енергетика (атомна енергетика) — галузь енергетики, що використовує ядерну енергію для електрифікації і теплофікації; область науки і техніки, що розробляє методи і засоби перетворення ядерної енергії в електричну і теплову. Перша атомна електростанція (5 МВт), що поклала початок використанню ядерної енергії в мирних цілях, була запущена в СРСР у 1954 р. Використання ядерної енергії засновано на здійсненні ланцюгових реакцій поділу важких ядер і реакцій термоядерного синтезу легких ядер. Ядерна електроенергетика має ряд переваг:неважливе місце знаходження палива , бо для роботи АЕС його потрібно небагато;може віддавати тепло для потреб опалення осель;відносна екологічна чистота;недорога собівартість енергії;Дуже велика потужність однієї станції , що може забезпечувати енергією цілі міста, райони.

Номер слайду 4

Сучасний стан атомної енергетики. Атомна енергетика стала окремою галуззю енергетики після другої світової війни. Атомні електростанції (АЕС) використовують транспортабельне паливо — уран. Оскільки АЕС дуже водомісткі, їх споруджують біля водних джерел. Видобуток урану для атомної енергетики світу зосереджений у невеликій групі країн: Канаді, ПАР, Австралії, Нігері, Франції, ФРН, Україні, Казахстані, Узбекистані.

Номер слайду 5

Атомна енергетика в Україні Атомна енергетика в Україні розвивається з 1977 р., коли було введено в експлуатацію перший блок Чорнобильської АЕС. Зараз в Україні діють 4 АЕС: Запорізька, Рівненська, Хмельницька, Південноукраїнська.  

Номер слайду 6

Хмельницька АЕСХмельницька АЕС розташована на окраїні міста Нетішин . У 1981 р. розпочалося її будівництво, наприкінці 1987-го у промислову експлуатацію введено перший енергоблок.

Номер слайду 7

Важливі події в історії Хмельницької АЕС:22 січня 1981 р. – вийнято перший ківш землі під фундамент енергоблока №1;22 жовтня 1981 р. – закладено перший кубометр бетону під реактор ХАЕС-11983 р. – розпочато будівництво енергоблока №2;Вересень 1985 р. – розпочато будівництво енергоблока №3;1986 р. – здано перший обєкт пускового комплексу ХАЕС – ставок-охолоджувач і розпочато його наповнення водою до проектної позначки (площа 22 км2;1986 р. – розпочато підготовчі роботи з будівництва енергоблока №4;1986 р. – персонал ХАЕС бере участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;16 листопада 1987 р. – розпочато завантаження ядерного палива в реактор енергоблока №1; 31 грудня 1987 р. Енергоблок №1здано в промислову експлуатацію;3 жовтня 1990 р. – встановлено мараторій на будівництво і збільшення потужності всіх впроваджених у дію АЕС;21 жовтня 1993 р. – знято мараторій на будівництво АЕС в Україні;3 жовтня 2003 р. – розпочато контрольне збирання реактора енергоблока №2;Червень 2004 р. - иконано «гарячу обкатку енгергоблока №2»;Липень 2004 р. Фізичний пуск енергоблока №2;Серпень 2004 р. – енергетичний пуск енергоблока №2.

Номер слайду 8

Принцип роботи Хмельницької АЕС

Номер слайду 9

Системи безпеки Хмельницької АЕСНалежний рівень безпеки атомної електростанції, передбачений теоретично, гарантують конструкція і технічні характеристики палива, обладнання, будівель, а також наявність спеціальних систем безпеки, суворо визначені режими роботи. Важливі аспекти експлуатації АЕС – радіаційна, пожежна безпека та безпека праці. Радіаційна безпека – комплекс заходів з контролю за радіаційним станом проммайданчика та прилеглої території.

Номер слайду 10

Вдосконалення Хмельницької АЕСНіколи не вдовольнятися рівнем і завжди йти вперед – ось гасло Хмельницької АЕС. - Аналогову систему управління захистом реактора та контролю за нейтронним потоком замінено на цифрову апаратуру нового покоління з терміном служби 30 років;- встановлено принципово нову знімну металеву теплоізоляцію обладнання і трубопроводів з терміном служби 30 років;- застосовано нові підходи до створення системи пожежної безпеки з широким використанням сигналізації, автоматичних систем газового пожежогасіння, нових вогнетривких покриттів конструкцій і кабелів, протипожежних дверей, негорючих мастил і матеріалів;- завдяки використанню ядерного палива нового типу, яке не має недоліків штатного палива для ВВЕР-1000, одержано можливість експлуатувати енергоблок у режимі регулювання потужності, подовжити термін служби палива до 4 років;- введено в дію загально станційну резервну дизельну електростанцію;- вперше в СНД енергоблок ВВЕР-1000 здано в експлуатацію з уже виконаним ймовірнісним аналізом безпеки, на висновках якого базуються заходи з підвищення безпеки та надійності;- на енергоблоці №2 вдосконалено водо-хімічні режими 1-го та 2-го контурів, при цьому багато процесів їх підтримки автоматизовано. Технічну та експлуатаційну документацію енергоблоку суттєво перероблено й доповнено з урахуванням сучасного обладнання та нових потреб;- для забезпечення надійного фізичного захисту об’єкта і ядерних матеріалів встановлено автоматизовану систему управління доступом до енергоблоку.

Номер слайду 11

Чиста енергія Хмельницької АЕСАСКРО складається із підсистем двох рівнів:- підсистеми нижнього рівня;- підсистеми верхнього рівня. До програмно технічного нижнього рівня входять такі складові:- пости контролю радіаційних параметрів навколишнього середовища в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження (11 постів);- пости контролю потужності еквівалентної дози на проммайданчику (23 пости);- пост контролю метеопараметрів на території проммайданчика;- три пересувні радіаційні лабораторії (дві на базі автомобільного шасі, одна – на базі водного катеру);- центральний пост контролю;- резервний пост контролю. Підсистема верхнього рівня забезпечує обробку, візуалізацію, документацію та зберігання інформації. Система спрацює навіть за таких обставин:- землетрус до 7 балів; - радіаційні викиди в разі аварії на АЕС;- стихійне лихо;- наявність радіоперешкод;- спроба несанкціонованого доступу.

Номер слайду 12

Висновок. Хоча Атомна електроенергетика на даний момент часу і не є ідеальною, все ж для України, цей вид енергії є найбільш вигіднішим та доцільнішим.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хоменко Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
3 січня 2018
Переглядів
4036
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку