Презентація з географії для 8 класу на тему "Озера України"

Про матеріал

Україна славиться на весь світ своїм прісноводним фондом. Особливе місце займають озера. Презентація дозволить поглибити знання учнів про утворення й гідрологічні характеристики озер, здійснити віртуальну подорож до найбільш відомих та красивих озер України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОЗЕРА УКРАЇНИ

Номер слайду 2

Озера України. Шацькі озера. КFоз. Ялпуг. ЛFоз. Сасик (Кундук)FЛРоз. Сакське. Fоз. Донузлавоз. Сасик (Сиваш)FFоз. Синевир. ЗFКПОХОДЖЕННЯ ОЗЕРНИХУЛОГОВИН: FР реліктове. К- карстове. Л- лиманне. З- загатне. К- карове

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Шацькі озера — група з понад 30 озер у північно-західній частині Шацького району Волинської області, у межиріччі Прип'яті й Західного Бугу , поблизу смт Шацьк. Шацькі озера розташовані серед лісових масивів, де побудовано багато санаторіїв і таборів відпочинку. Для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер у 1983 році створено Шацький національний природний парк (площа 32 500 га).

Номер слайду 5

Найбільше з Шацьких озер: Світязь (пл. 27,5 км², друга за розміром природна водойма в Україні після озера Ялпуг),

Номер слайду 6

Озеро Синевир є однією з візитних карток Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, середня глибина становить 8—10 м, максимальна — 22-24 м Через висоту над рівнем моря і порівняну глибоководність навіть у найтепліші дні прогріваються лише верхні 1—2 метри озера. Озеро утворилося в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому.

Номер слайду 7

Бребене́скул — найбільш високогірне озеро України (1801 м над рівнем моря); гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення (зареєстрована як Озеро Бербеняскул), об'єкт туризму.

Номер слайду 8

Озеро Ялпуг. Довжина 39 км, ширина до 15 км, площа 149 км², середня глибина близько 2 м, максимальна — 5,5 м. Улоговина видовженої форми. Східний та західний береги переважно підвищені, розчленовані яругами, південні — піщані, крайня північна ділянка узбережжя заболочена та поросла очеретом. Температура води влітку +24 — +25 °C; взимку озеро замерзає, льодовий режим нестійкий. Мінералізація води до 1-1,5 г/л. Дно вкрите темно-сірим, на півночі — чорним сірководневим мулом, на мілководді — піщане.

Номер слайду 9

Озеро Кагул- заплавне озеро в пониззі Дунаю, в Ренійському районі, на схід від міста Рені. Протоками сполучається з Дунаєм і озером Картал. Від заплави Дунаю відокремлене дамбою, в минулому мало режим водосховища. Водообмін у Кагулі регулюється шлюзованими рибопропускними протоками і каналом.

Номер слайду 10

Кита́й — озеро заплавно-лиманного типу в Ізмаїльському та Кілійському районах Одеської області, у пониззі Дунаю. Від заплави Дунаю відокремлений дамбою, має режим водосховища. Водообмін в Китаї регулюється шлюзованим каналом, що перетинає дамбу і впадає в Степове гирло Дунаю.

Номер слайду 11

Сасик, або Кундук — лиман на північно-західному узбережжі Чорного моря, поблизу гирла Дунаю; площа 215 км², глибина до 3,3 м, природний рівень Сасика на 0,3 м нижчий від рівня моря. Лиман видовжений на 35 км від моря при максимальній ширині 11 км.

Номер слайду 12

Сива́ш, або Гниле́ Мо́ре — система мілководних заток на заході Азовського моря, від якого відокремлюється Арабатською косою і сполучається з ним Генічеською протокою. Сиваш — система дрібних мілководних (максимальна глибина до 3,5 м) заток на західному березі Азовського моря, між Херсонською областю та Кримом. Відокремлений від основної частини Азовського моря піщаною косою Арабатська стрілка. Довжина — близько 200 км. Ширина — 2-35 км. Пересічна площа — нестала, 2 400 км², з яких бл. 100 км² припадає на острови і 560 км² на ділянки, які лише періодично вкриті водою. Солоність води сягає 260 ‰. Солі — хлористі сполуки Na, Mg, сульфат Mg — важлива хімічна сировина.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Худецька Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бердник Наталiя Олександрівна
    Презентація чудова Велика подяка Творчих успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня 2018
Переглядів
19953
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку