Розробка уроку з географії для 8-го класу на тему: "Корисні копалини України"

Про матеріал

Урок розроблений для 8 класу з метою більш зацікавати учнів до вивчення даної теми, освоїти навички аналізувати, порівнювати і систематизувати отриманні знання під час уроку. Після вивчення матеріалу учні зможуть наводити приклади корисних копалин щодо їх використання, давати коротку характеристику корисним копалинам України та їхньої місцевості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок для учнів 8 класу Розробила Вчитель географії Булюк А. В.

Номер слайду 2

навчальна: узагальнити та систематизувати знання про рельєф та його утворення; актуалізувати знання про корисні копалини та їх класифікацію; розвивальна: розвивати інтелект учнів, уміння аналізувати, класифікувати, порівнювати, робити висновки

Номер слайду 3

Обладнання: підручник, тектонічна карта України, карта «Мінерально-сировинні ресурси», атлас.

Номер слайду 4

Очікувані результати: учні зможуть: наводити приклади корисних копалин щодо їх використання; встановлювати зв’язки корисних копалин із тектонічними структурами, геологічною будовою території.

Номер слайду 5

Перевірка домашнього завдання 1. Укажіть назву процесу накопичення продуктів руйнування. А денудація Б водна ерозія В акумуляція Г вітрова ерозія 2. Яка карта відображає походження типів рельєфу та закономірності їх розміщення? А фізична Б геологічна В тектонічна Г геоморфологічна 3. У якій частині України найвірогідніше можна зустріти вулканогенні форми рельєфу? А на Поліській низовині Б у межах Донецької височини Б у Карпатах Г у межах Придніпровської височини

Номер слайду 6

Опитування: Що називають корисними копалинами? 2. Наведіть приклади використання різних груп корисних копалин у різних сферах господарської діяльності.

Номер слайду 7

Поняття «корисні копалини» вам знайоме з попередніх курсів природознавства і географії. Для чого людям потрібні корисні копалини? Чому їх наявність є дуже важливою для будь-якої держави?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

На території України знаходяться Донецький і Львівсько-Волинський кам'яновугільні та Дніпровський буровугільний басейни.

Номер слайду 11

Родовища горючих сланців є в Карпатах, на Поділлі, в Кіровоградській області (найбільше Бовтиське родовище). Торфові родовища знаходяться переважно на Поліській низовині, в річкових долинах. В Україні виявлено за останні роки близько 150 нових нафтових, нафтогазових, газоконденсатних і газових родовищ. Родовища нафти і газу зосереджено в трьох регіонах: Карпатському, Дніпровсько-донецькому, Причорноморсько-кримському.

Номер слайду 12

Україна має багаті поклади залізних і марганцевих руд (відповідно 5% і 20% запасів світу), на основі яких розвивається її чорна металургія.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В Україні освоєно 35 родовищ залізних руд осадового і метаморфічного походження. Загальні запаси залізних руд складають 27 млрд. т. Багаті залізні руди зосереджені в Криворізькому залізорудному басейні, Кременчуцькому і Білозерському залізорудних районах, дещо бідніші – у Керченському басейні.

Номер слайду 15

Україна багата на марганцеві руди.  Нікопольський марганцевий басейн – один з найбільших у світі. Складається з Нікопольського і Великотокмацького родовищ, а також рудоносних площ на межиріччі Дніпро–Інгулець. Басейн розміщений на території Дніпропетровської і Запорізької областей. Вміст марганцю в окисних рудах в середньому 25-30%, а загальні запаси руди – понад 2 млрд. тонн. В Україні є руди кольорових металів.  У Кіровоградській області знаходяться родовища нікелевих руд (Побузьке, Деренюське і Липовеньківське), у Дніпропетровській – алюмінієвих – глинозему (Малишівське і Вовчанське родовища), на Закарпатті – поліметалевих руд (Берегівське, Беганське і Мужієвське родовища). Унікальні родовища титанових руд розробляються в Житомирській і Дніпропетровській областях. На Кіровоградщині залягають уранові руди.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

За запасами нерудних (неметалеві) корисних копалин Україна посідає одне з провідних місць у світі. Родовища кам'яної солі розробляються в Донбасі (Артемівське, Слов'янське) і в Закарпатті (Солотвинське). Багаті на солі водойми Азово-Чорноморського узбережжя, особливо затока Сиваш. Хлоридно-сульфатні родовища калійних солей знаходяться в Передкарпатті – Калуш-Голинське, Стебниківське.

Номер слайду 19

В Україні є родовища дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння (берил, аметист, бурштин, яшма, гірський кришталь, моріон). Поклади його відомі в Криворіжжі, Приазов'ї, Криму, Закарпатській і Житомирській областях. Перспективними для видобутку бурштину є Житомирська, Рівненська і Волинська області. В Україні є перспективи відкриття і видобутку родовищ такого дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння, як опал, топаз, гранат, родоніт, онікс.

Номер слайду 20

Головне виробництво, яке дало основу для існування міста — видобуток і збагачення марганцю. У мальовничій поймі Дніпра на правому його березі розташувався Нікопольський марганцевий басейн — найвідоміше у світі родовище марганцевої руди, відкрите у 1883 році видатним геологом В.Домгером.

Номер слайду 21

Містоутворюючим підприємством є ВАТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат», яке добуває марганцеву руду та виробляє марганцевий концентрат, що використовується у металургійній промисловості. ВАТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат» є одним із провідних у світі підприємств з видобутку й переробки марганцевої руди. Він займає східну частину Нікопольського марганцевого басейну.

Номер слайду 22

У 2000 р видобуток сирої марганцевої руди склав 2,6 млн т/рік. У 2000 р. Марганецький ГЗК збільшив виробництво марганцевого концентрату в порівнянні з 1999 роком на 58.3 % — до 917 тис. т, у 2001 р. — до 1 млн т, а в 2002 р. 1,1-1,2 млн т концентрату. В 2011 р. комбінат виробив 748,8 тис. тонн марганцевого концентрату.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ За якими ознаками класифікують корисні копалини? Які групи корисних копалин виявлені в надрах України? Які корисні копалини поширені у нашій місцевості?

Номер слайду 25

На контурній карті, де були вказані основні форми рельєфу та тектонічні структури, позначте розташування відповідних корисних копалин. Опрацюйте § 17 підручника.

ppt
Додано
25 січня 2018
Переглядів
8396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку