Презентація з географії для учнів 11 класу з профільним рівнем навчання "Мій рідний край - Дніпропетровщина"

Про матеріал
Презентація з географії для учнів 11 класу з профільним рівнем навчання "Мій рідний край - Дніпропетровщина" ознайомить з географічним положенням, рельєфом, кліматом, внутрішніми водами та населенням Дніпропетровщини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мій рідний край - Дніпропетровщина

Номер слайду 2

Історія. Заселення краю, як свідчать результати археологічних досліджень, розпочалося близько 100 тис. років тому. Територія області густо заселяється в епоху бронзи (ІІІ — початок І тисячоліття до н. е.). У VIII столітті до н. е. у степові райони Дніпропетровщини зі сходу прийшли скіфські племена. У подальшому придніпровські степи бачили багато войовничих народів, серед яких: сармати, готи, гуни, авари, булгари, угорці, хазари, печеніги, половціУ VI—VIII століттях на берегах Дніпра в межах області виникають перші оселі літописнихслов'ян . Після Громадянської війни почалося відновлення краю.

Номер слайду 3

Географічне положення. Територія Дніпропетровської області розташована в центральній і східній частинах України, у середній та нижній течії Дніпра. Сам Дніпро поділяє область майже на дві рівні частини. Площа області - 31,9 тис. км². За площею Дніпропетровська область займає друге місце в Україні. Населення -  3 234 622 ос. Протяжність області з півночі на південь — 130 км, із заходу на схід — 300 км. Межує з Полтавською , Харківською, Донецькою, Запорізькою , Херсонською, Миколаївською і Кіровоградською областями.

Номер слайду 4

Геологічна будова. Територія Дніпропетровської області знаходиться на Східно-Європейській платформі. Більшу її частину займає Український щит зі схилами. Лише північно-східна частина області розташована на Дніпровсько-Донецькій западині. Східні кордони області щільно прилягають до Донецької складчастої споруди.

Номер слайду 5

Рельєф. Поверхня області — хвиляста рівнина. Середні висоти коливаються між 100 та 200 метрів. Майже усе Правобережжя області займає Придніпровська височина, лише південно-західна частина розташована на Причорноморській низовині. Лівобережжя займає Придніпровська низовина, лише частково на кордони області заходять відроги Приазовської височини. Територія області дуже висічена ярами, балками, долинами річок.

Номер слайду 6

Корисні копалини. Дніпропетровська область одна з найбагатших на корисні копалини. Серед горючих добувають буре вугілля, газ. Серед металів добувають залізну руду, марганець, титанові руди, нікель, алюміній, золото, уран. Серед неметалевих добувають тальк, вапняк флюсовий, каолін, глину, граніт. Також в області є мінеральні води.

Номер слайду 7

Клімат. Клімат області помірно континентальний з жарким літом й помірно холодною зимою. Середня температура січня -4...-6 °C, липня +20...+22 °C. Середня річна кількість опадів 400-490 мм. Область лежить у посушливій, дуже теплій агрокліматичній зоні.

Номер слайду 8

Води суходолу. Головна річка — Дніпро з притоками: Оріль, Самара з Вовчою, Мокра, Інгулець. У межах області розташовані Дніпродзержинське, Дніпровське і Каховське водосховища.

Номер слайду 9

Дніпро (Борисфен, Славутич, Данаприс)третя за довжиною й площею басейну ріка Європи (після Волги й Дунаю), ріка з найдовшою течією в Україні. Довжина— 2 201 км; в межах України — 981 км. Витік: Болото Аксенінський Мох на південних схилах Валдайської височини (Росія)Гирло: Дніпровсько-Бузький лиман, Чорне море

Номер слайду 10

Оріль Ліва притока Дніпра Довжина 346 км Бере початок в Харківській обл. поблизу с. Єфремівка, протікає через територію Полтавської обл., впадає в Дніпро в Дніпропетровській обл. Характерними є весняна повінь й літня межень. На окремих ділянках влітку пересихає. Живлення загалом снігове й дощове. Використовується на рибництво, водопостачання, зрошення.

Номер слайду 11

Самара Це також ліва притока Дніпра Довжина 311 км Протікає в межах  Донецької,  Харківської та Дніпропетровської  областей Самара бере початок на західних схилах Донецького кряжу, в селі Мар'ївка. Далі тече Придніпровською низовиною переважно на захід. Впадає у Дніпровське водосховище в межах міста Дніпра. Живлення переважно снігове. Використовується для водопостачання і зрошення. Споруджено чимало ставків (у верхній течії). У пониззі — судноплавна.

Номер слайду 12

Базавлук Права притока Дніпра Довжина 157 км Базавлук бере початок на південний схід від села Козодуба. Протікає переважно з півночі на південь і впадає в Каховське водосховище в межах Криничанського , Софіївського, Апостолівського та Нікопольського районів У посушливі роки іноді пересихає і перемерзає. Вода частково використовується для зрошення.  У гирлі річки на острові Базавлук у XVII сторіччі розташовувалась Базавлуцька Січ.

Номер слайду 13

Мокра Сура Права притока Дніпра Довжина — 138 км Витік біля південних околиць міста Верхівцеве Впадає у Дніпровське водосховище Протікає в межах Верхньодніпровського, Криничанського,  Солонянського  районів  Дніпропетровської області.  До побудови Дніпрогесу біля гирла Сури був Сурський поріг.

Номер слайду 14

Інгулець Права притока Дніпра Довжина 549 км. Витік поблизу села Топило на Кіровоградщині Гирло : Дніпро, за 40 км від Херсона Протікає територією Кіровоградської, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської обл Судноплавна протягом 109 км. У басейні Інгульця — Криворізький залізорудний басейн. Використовується для водопостачання Кривого Рогу, зрошення.

Номер слайду 15

Грунти Дніпропетровська область відноситься до чорноземного району. Переважну більшість  складають чорноземи звичайні. Також є південні на південному заході області. У басейнах Самари, Орілі та Вовчої знаходяться лучні, лучно-чорноземні та лучно-болотні ґрунти.

Номер слайду 16

Рослинність Дніпропетровщини Область розташована у степовій зоні. Для неї характерні ковила, типчак, різнотрав'я. У долинах річок розташовані заплавні луки. Серед рослин, що занесені до Червоної книги України, на території області ростуть астрагал шерстистоквітковий, ковила, любка дволиста, півонія. Також на території області розповсюджені лікарські рослини: звіробій звичайний , валеріана лікарська, горицвіт весняний, кропива дводомна , ромашка лікарська.

Номер слайду 17

Тваринний світ Ссавці: ховрах, тушканчик великий, хом'ячок сірий, лисиця, тхір степовий, куниця кам'яна. Птахи:  канюк степовий, журавель степовий, жайворонок польовий. Плазуни: ящірка прудка, полоз жовточеревий, гадюка степова. Земноводні:  ропуха зелена та жаба озерна. У заплавах великих річок: ондатра, бобри, кулик, крячка річковий та крячка малий. Серед тварин занесених до Червоної книги України на території області спостерігають вечірницю малу та  велетенську, тушканчика великого, тхора степового, балобана, жайворонка польового, дрохву, полоза жовточеревого.

Номер слайду 18

Населення. На 1 червня 2011 р. чисельність населення Дніпропетровської області. складала 3 млн. 327 тис. чоловік (друге місце в Україні після Донецької області). Більшість жителів Дніпропетровщини (більше 84%) мешкають в містах. Доля сільського населення складає менш 16%. Середня щільність населення - 115 чоловік на 1км2. У нашій області мешкають представники більше 80 національностей, серед яких найбільш численними є українці (72%) і росіяни (23%). Близько 54% населения області складають жінки.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
2634
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку