Презентація з хімії для учнів 8 класу на тему: "Характеристика хімічних елементів за їхнім місцем у періодичній системі й будовою атома"

Про матеріал
Тема уроку: "Характеристика хімічних елементів за їхнім місцем у періодичній системі й будовою атома" Мета уроку: - навчитися використовувати інформацію, закладену в періодичній системі, для класифікації, а також характеристики елементів, будови атомів; - набувати вміння встановлювати формули сполук, користуючись інформацією з періодичної системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

02 ЛИСТОПАДАКласна робота Характеристика хімічних елементів за їхнім місцем у періодичній системі й будовою атома

Номер слайду 2

Повідомлення мети уроку. Сьогодні на уроці ви зможете:- використовувати інформацію, закладену в періодичній системі, для класифікації, а також характеристики елементів, будови атомів; - набувати вміння встановлювати формули сполук, користуючись інформацією з періодичної системи.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. Що таке група? Скільки груп у періодичній системі хімічних елементів?Назвіть найбільш електронегативний елемент. До якої групи належать лужні металічні еле­менти? Що показує порядковий номер елемента?Як змінюються властивості у періодах та групах?

Номер слайду 4

Перевірка домашнього завдання. Вправа «Знайди елемент»Визначити елемент за такими координатами2 період, лужний метал1порядковий номер 16 4заряд ядра + 30 2протонне число 33 33 енергетичні рівні, на зовнішньому енергетичному рівні 2 електрони 5

Номер слайду 5

Актуалізація знань. Вправа «Лови помилки»Вам пропонуються речення з помилками. Помилки треба знайти та виправити. Ядро має негативний заряд, електронна оболонка – позитивний. До складу ядра входить два види нуклонів, а саме: протони та електрони. Атом складається з протонів та електронної оболонки. Речовина складається з молекул, які в свою чергу складаються з протонів.

Номер слайду 6

Мотивація навчальної діяльностіЯк ви вже з'ясували, не існує жодного елемента, який би займав випадкове місце в періодичній системі (місце Гідрогену і в І, і в VII групі обґрунтоване подібністю будови електронної оболонки атома Гідрогену з атомами елементів цих груп головних підгруп). Місце кожного хімічного елемента в періодичній системі відображає сукупність його властивостей. Вони не відірвані від властивостей інших елементів, а перебувають у закономірному взаємозв'язку з ними. Місце елемента в періодичній системі, знання будови його атома дають змогу різнобічно й безпомилково характеризувати хімічний елемент і його сполуки.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу. Характеристика елемента. Назва. Порядковий номер. Символ. Відносна атомна маса. ВластивостіМетод «Асоціативний кущ»

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу. План характеристики елемента за його положенням у Періодичній системі та будовою атома (на прикладі Магнію) І. Назва елемента, його символ, відносна атомна маса: Магній, Mg, Ar (Mg)=24 ІІ. Положення у Періодичній системі:      а) порядковий номер елемента ( для Магнію - 12);      б) номер періоду ( для Магнію – 3);      в)  номер групи, підгрупа ( для Магнію - II група, головна підгрупа) .

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу. План характеристики елемента за його положенням у Періодичній системі та будовою атома (на прикладі Магнію)ІІІ. Будова атома:      а) заряд ядра ( для Магнію + 12);      б) кількість електронів, кількість протонів і нейтронів (для Магнію – е- (Mg)=12, p+ (Mg)=12, no(Mg)=24 -12= 12);      в)  кількість енергетичних рівнів (для Магнію - 3);      г) електронна формула(конфігурація) та схема будови атома (для Магнію +12 Mg 1s22s22p63s2 ; 12 Mg ) ) ) 2е 8е 2е

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу. План характеристики елемента за його положенням у Періодичній системі та будовою атома (на прикладі Магнію)ІV. Характер хімічного елемента:   а) належить до  металічних чи неметалічних елемент (якщо на зовнішньому енергетичному рівні в атомі 1-3 електрони – металічний, більше трьох – неметалічний. Магній – металічний елемент). V. Проста речовина (метал чи неметал), формула: Магній Mg - лужноземельний метал. VI. Вищий оксид:       формула; характер оксиду – основний чи кислотний (якщо на першому місці в оксиді метал, оксид основний, якщо нематал – кислотний) (Mg. О - магній оксид; виявляє основні властивості (основний оксид)      

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу. План характеристики елемента за його положенням у Періодичній системі та будовою атома (на прикладі Магнію)      VII. Гідрат вищого оксиду :       формула; характер гідроксиду – основа чи кислота ( якщо оксид основний, то йому відповідає основа, якщо кислотний, то кислота) Mg(ОН)2 магній гідроксид, основа  VIII. Сполука Гідрогену і валентність елемента в ній (для Магнію – не утворюється)

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу. План характеристики елемента за його положенням у Періодичній системі та будовою атома (на прикладі Магнію) IX. Порівняння металічних або неметалічних властивостей із властивостями елементів, що стоять поряд у періоді та групі: а) порівняння із сусідами по періоду ( металічні властивості по періоду зменшуються, неметалічні – збільшуються) ( Магній сильніше проявляє металічні властивості, ніж його сусід по періоду Алюміній, але слабше, ніж Натрій); б) порівняння із сусідами по групі ( металічні властивості зверху вниз у групі збільшується, а неметалічні - зменшуються) ( Магній сильніше проявляє металічні властивості, ніж його сусід по групі Берилій, але слабше, ніж Кальцій).

Номер слайду 13

Завдання для закріплення В атомі хімічного елемента електрони розподілені по енергетичних рівнях так: 2, 8, 6. Визначте місце цього елемента в періодичній системі; характер простої речовини, яку утворює цей елемент; склад і характер його вищого оксиду та гідроксиду; склад леткої сполуки з Гідрогеном, якщо цей елемент її утворює.

Номер слайду 14

Завдання для закріплення Телур 52 Те утворює з Гідрогеном летку сполуку, формула якої Н2 Те. Яка формула його вищого оксиду?Телур є елементом VI групи головної підгрупи, тому валентність елемента у вищому оксиді VI і формула вищого оксиду матиме вигляд Te. O3.

Номер слайду 15

Online завдання. Відскануй QR-код та виконай вправу!

Номер слайду 16

Робота в зошиті Відносна молекулярна маса вищого оксиду елемента V групи дорівнює 230. Установіть, який це елемент, порівняйте його хімічну активність із сусідніми по підгрупі елементами. За умовою задачі елемент V групи , тому загальна формула вищого оксиду має вигляд R2 O5. Дано: Mr(R2 O5)= 230 R - ?Розв'язання: Знаходимо відносну атомну масу елемента із формули обчислення відносної молекулярної маси сполуки: Mr(R2 O5)= 2∙Ar(R)+5∙Ar(O),звідси Ar(R)=(Mr (R2 O5) - 5∙Ar(O)):2=(230-5∙16):2=75 Таку відносну атомну масу має хімічний елемент Арсен As. Відповідь: Арсен, неметалічні властивості Стибій< Арсен <Фосфор.

Номер слайду 17

Робота в зошиті Вищий оксид хімічного елемента 3 періоду має загальну формулу RО2. Установіть елемент, обчисліть його масову частку в цьому оксиді. Дано: Формула вищого оксиду RO2, R- елемент 3 періоду. Елемент R-? W(R)-? Розв’язання: Загальну формулу вищого оксиду RO2, мають елементи IV групи. Отже невідомий елемент э елементом 3 пеіоду, IV групи головної підгрупи – це Силіцій Si. Mr(Si. O2)=Ar(Si)+2∙Ar(O) = 28+2∙16=60. W(Si)= Ar(Si)Mr(Si. O2)=𝟐𝟖𝟔𝟎=0,467, або, помноживши це значення на 100%, одержимо 46,7%. Відповідь: Силіцій, w(Si) = 0,467 або 46,7 %  

Номер слайду 18

Робота в зошиті Елемент утворює з Гідрогеном летку сполуку, формула якої H2 R. Про який елемент ідеться, якщо відомо, що його атом має на три енергетичні рівні більше, ніж найпоширеніший у природі хімічний елемент?Найпоширеніший у природі хімічний елемент – Оксиген. Його електронна оболонка складається з двох енергетичних рівнів (елемент розміщений у 2 періоді), тому невідомий елемент буде мати 5 енергетичних рівнів, тобто, буде розміщуватися у 5 періоді. Легкі сполуки складу H2 R утворюють елементи VI групи головної підгрупи, тому шуканий елемент є елементом 5 періоду, VI групи головної підгрупи – це Телур.

Номер слайду 19

Узагальнення знань. Зазначте склад і назву вищого оксиду хімічного елемента з атомним номером 14. Поясніть характер цього оксиду. За місцем елементів у періодичній системі визначте, який елемент має більш виражені неметалічні властивості: а) Сульфур чи Хлор; б) Оксиген чи Сульфур.

Номер слайду 20

Рефлексія «Яблучний настрій». Обери емотикон, який відповідає твоєму настрою в кінці уроку1. Я з усім справився3. Мене урок розлютив2. Все було легко та просто4. Було складно та нічого не зрозуміло5. Більше сміху ніж навчання6. Чекаю наступний урок

Номер слайду 21

Домашнє завдання1. Опрацювати параграф № 9;2. Користуючись планом характеристики хімічного елемента, схарактеризуйте Кальцій та Сульфур.

Номер слайду 22

До нових зустрічей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
7725
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку