Презентація з історії України 11 клас. Тема " Культура незалежної України"

Про матеріал
матеріали презентації до уроку історії України 11 класу до теми " Культура незалежної України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура України в роки незалежностіПрезентація до уроку історії України. Розробила вчитель історії Левківського ліцею ПОГОРЕЛОВА ЛЕСЯ ВАСИЛІВНА

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Уже в лютому 1992 р. Міністерство культури України підготувало програму розвитку національної культури, яка практично поривала зв’язки з тоталітарним минулим і спрямовувала розвиток культури на шлях сповідування вищих гуманістичних цінностей. Парламент України невдовзі схвалив цю програму. Президент Л. Кравчук своїм указом передбачив заходи соціального захисту діячів культури й мистецтва в умовах переходу до ринкових відносин.

Номер слайду 5

Квітень 2019 р. Жовтень 1989 р.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вересень 2017 року. Січень 2020 року. Запроваджено з 2018 року

Номер слайду 11

Розвиток літератури

Номер слайду 12

У перші роки незалежності було створено Комітет Національної премії ім. Т. Шевченка. До його складу увійшли відомі діячі української культури.відомий український поет, лауреат Шевченківської премії, совіцький дисидент і людина, яка й досі не йде на компроміс з власною совістю, – Ігор Калинець. Хор ім. О. Кошиця з Канади.

Номер слайду 13

Почали повертатися твори, зібрання книг, архіви та інші культурні й духовні цінності, які з різних причин були вивезені з України за кордон.

Номер слайду 14

На книжкових полицях з’явилися твори письменників «розстріляного відродження»: М. Зерова,Миколи Хвильового, Є. Плужника, Г. Косинки та інших.

Номер слайду 15

Вийшли друком твори українських дисидентів В. Стуса, І. Світличного, Є. Сверстюка,В. Рубана, М. Руденка.

Номер слайду 16

Указом Президента в 1996 р. Було створено Всеукраїнський фонд відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. Олеся Гончара. Прапороносці: (1946-1948 3 книги). Перекоп (1957). Людина і зброя (1960). Тронка (1963). Собор (1968). Циклон (1970). Берег любові (1976). Твоя зоря (1980). Свято-Троїцький собор у Новомосковську

Номер слайду 17

У розвитку літератури відбулася докорінна переоцінка суспільних ідеалів. Набула бурхливого розвитку художня публіцистика, що пояснюється високим рівнем політизації суспільства. Багато письменників заглибилися в політику. Деякі з них поєднували творчість із політичною або громадською діяльністю: І. Дзюба, І. Драч,Д. Павличко, Є. Сверстюк, В. Яворівський та інші. Ніколи Вкраїна не буде рабою московських катів": 

Номер слайду 18

Ліна Костенкоукраїнська письменниця, поетеса-шістдесятниця. Лауреат Шевченківської премії, Премії Антоновичів. У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу.

Номер слайду 19

Історична проза збагатилася новими романами П. Загребельного,Р. Іванченко, Ю. Мушкетика. У літературу увійшло нове покоління,представлене насамперед іменами І. Андрусяка, Ю. Андруховича, О. Забужко, В. Медвідя, В. Цибулька та інших. У перші роки незалежності повернулися із забуття твори В. Винниченка, М. Зерова, Г. Косинки, М. Куліша, В. Стуса, Миколи Хвильового тощо. Читачі отримали можливість ознайомитися з творчістю літераторів діаспори: І. Багряного, Ю. Барабаша, В. Барки, Олега Ольжича, Ю. Липи, У. Самчука, О. Теліги та інших. Ангельська плоть 1992 Попіл снів 1995 Юлія, або запрошення до самовбивства (1994)Тисячолітній Миколай (1994)Брухт (2002)Стовпотворіння (2004)

Номер слайду 20

Справжнє піднесення українська література переживає нині.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Заповідник "Гетьманська столиця" в Батурині (Чернігівська обл.)Національний заповідник "Глухів"

Номер слайду 23

Хортиця. Історико – культурний заповідник

Номер слайду 24

Значної популярності набули Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні й популярної музики «Червона рута», «Країна мрій», «Таврійські ігри» (1992—2008 рр.) тощо.

Номер слайду 25

Увійшли в практику народні свята-конкурси «Лесині джерела», «Сорочинський ярмарок», міжнародні фестивалі українського фольклору «Берегиня», авторської пісні «Золоті ворота» тощо.

Номер слайду 26

Найвизначніші пам’ятки нашої держави було внесено до списку. Світової спадщини ЮНЕСКО. Софійський собор у Києві Збудований 1037 року київським князем Ярославом. Ки́єво-Пече́рська ла́вра. Заснований 1051 року як печерний монастир за межами Києва. Михайлівський Золотоверхий собор 1108 –1113 р

Номер слайду 27

Побудований у 1073–1078 роках заходами Феодосія Печерського за ігумена Стефана, коштом князя Святослава II Ярославича. Початок будівництва — 1075 року, закінчення — 1 липня 1078.[1]Успе́нський собо́р (Собо́р Успі́ння Пресвято́ї Богоро́диці)

Номер слайду 28

Збільшилася жанрова різноманітність української книги, поліпшилося її поліграфічне виконання. «Книжковий Арсенал» та «Львівський книжковий форум» стали популярними книжковими ярмарками, на яких бувають гості з усього світу. Книжковий бум, виникнення нових видавництв і їхні 247 спеціалізації свідчать про те, що вільна творчість може перебороти і фінансову скруту. Нові потужні видавництва видають україномовну продукцію і на цьому заробляють гроші («А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», «Фоліо», «Видавництво Старого Лева», «Дух і Літера», та інші). Розширюється ринок споживача української книжки.

Номер слайду 29

Тема Чорнобиля, як нова сторінка літературної творчостіОкремою сторінкою літературної творчості стала тема Чорнобиля. Їй присвятили твори Б. Олійник “Сім”, С. Йовенко “Вибух”, І. Драч “Чорнобильська мадонна” та ін.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Розвиток театрального мистецтва в Україні пов'язаний з новаторськими пошуками режисерів І. Бориса, С. Донченка, А. Жолдака, В. Петрова, С. Мойсеева, Б. Шарварка та ін. Світове визнання здобув Р. Віктюк, який розпочинав творчу діяльність у Львові, а згодом створив власний театр у Москві. Серед акторів виділяються такі майстри, у А. Роговцева, Б. Ступка, сестри Сумські, А. Хостікев, Б. Бенюк, Л. Задніпровський та ін. Ада Роговцева. Р. Віктюк

Номер слайду 32

Ада Роговцева. Українська акторка театру та кіно. Народна артистка УРСР (1967), Народна артистка СРСР (1978). Герой України (2007). Дружина українського актора Костянтина Степанкова (Волощука)

Номер слайду 33

Богдан ступка. Український актор кіно і театру. Народився в селищі Кулікове, Львівська область, Україна. Батько Богдана Ступки співав у хорі в оперному театрі, старший брат матері був солістом, тітка - головним концертмейстером.

Номер слайду 34

Сестри СУМСЬКІ

Номер слайду 35

Ольга сумська- Народна артистка України, актриса, телеведуча. Перший акторський досвід прийшов для Сумської з виходом на сцену Запорізького драматичного театру ім. Щорса в п'ятирічному віці. Так і граючи в театрі потроху, під час навчання, знімається і в кіно.

Номер слайду 36

Активно знімаючись до середини 90-х у кіно, широку славу і популярність, зокрема серед глядачів телебачення, Ользі Сумській приносить роль Роксолани Хатум в серіалі "Роксолана: Кохана дружина Халіфа", у складі якого були і багато інших відомих українських акторів. У деяких з епізодів особисто сама виконувала деякі трюки, як наприклад скачки на коні, не вдаючись до послуг каскадерів. У цей же час вона починає виступати телеведучою на каналі 1+1, відкриваючи й закриваючи цикл передач "Імперія кіно", який тривав з 1997 по 2008 роки.

Номер слайду 37

Художник Максименко. Український живописець, майстер пейзажу і натюрморту. Член Спілки художників СРСР з 1960 року. Народний художник України (1994). Лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1994). Жив і працював Житомирі.“Гілка квітучої яблуні”, поч. 2000-х рр.;Натюрморт із квітами та лимоном”, 2006 р.

Номер слайду 38

засновник нових стилів у мистецтві, зокрема «пльонтанізму» (таку назву митець жартома дав своєму стилю — від слів «плести», «пльонтати»: картини ніби створені з клубочків чудернацьких ниток). ІВАН МАРЧУК

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Віктор Зарецькиймодерніст, майстер пейзажу та жанрової картини. Його називали українським Клімтом.«Солдатка». Козак Мамай. 1960-і«А ми тую червону калину та й підіймемо…». Портрет Алли Горської.

Номер слайду 41

Олександр Ройтбурд – багатогранна особистість, один із найвідоміших сучасних українських митців в усьому світі. Олександр Ройтбурд. Прощавай, Караваджо

Номер слайду 42

Юрій Сенченко. Юрій Сенченко, Арсен Савадов. Сум Клеопатри

Номер слайду 43

Ілля ЧічканІлля Чічкан – яскравий представник нової хвилі українського мистецтва. Його роботи часто виставляють в українських галереях.Ілля Чічкан. З життя комах

Номер слайду 44

Оксана Мась. Відома одеська художниця, яка працює в різноманітних жанрах. До прикладу, українці могли побачити просто на вулиці її роботу "Діва Марія", яку вона склала з 15 тисяч писанок. За останні два роки художниця мала з десяток зарубіжних виставок, зокрема у Цюріху, Парижі, Лондоні й Москві. Оксана Мась. Вівтар націй

Номер слайду 45

Олег Голосій

Номер слайду 46

Олег Шупляк. Картини з подвійним змістом

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Український кінематограф

Номер слайду 49

Номер слайду 50

 З 1974 року — режисер кіностудії «Укртелефільм». З 1995 по 2003 був режисером відомого українського серіалу «Роксолана». Борис Костянтинович Небієрідзе

Номер слайду 51

Режисер Бійма

Номер слайду 52

Єжи гофман «ВОГНЕМ І МЕЧЕМ»«Вогнем і мечем», у якому український актор Богдан Ступка зіграв роль гетьмана Богдана Хмельницького. Вогне́м і мече́м — польський історичний фільм режисера Єжи Гоффмана, випущений 1999 року. 

Номер слайду 53

Богдан ступка

Номер слайду 54

Фільм Олеся Саніна «Мамай»

Номер слайду 55

«Поводир, або Квіти мають очі» — український історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна, в основу сюжету якого покладено мандри Радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики напередодні та під час Голодомору.12 листопада 2014 р

Номер слайду 56

«Помаранчеве небо» (2006, режисер Олександр Кірієнко)Про події Помаранчевої революції

Номер слайду 57

«Прорвемось!» (2006, режисер Іван Кравчишин)«Оранжлав» (2006, Алан Бадоєв). Про події Помаранчевої революції

Номер слайду 58

про події Революції гідності

Номер слайду 59

«Століття Якова» — український історичний мінісеріал з 4-х серій, створений телеканалом «1+1», екранізація однойменного роману Володимира Лиса. Режисер – БАТА НЕДИЧ24 серпня 2016 р.

Номер слайду 60

ДМИТРО ГОЛЬДМАН

Номер слайду 61

Режисер Аркадій Непиталюк

Номер слайду 62

Музика

Номер слайду 63

Олександр Білаш-80 О. Морозов

Номер слайду 64

Ніна матвієнко. У репертуарі співачки багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя. Ніна Матвієнко співпрацює з відомими вітчизняними композиторами сучасності; для неї пишуть свої твори Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших. Вона зіграла в телевиставах («Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди»), художніх фільмах («Солом’яні дзвони», «Пропала грамота»), в радіовиставах («Політ стріли», «Кларнети ніжності»). українська співачка, народна артистка України з 1985, лауреатка Державної премії УРСР ім. Шевченка (1988), Герой України. Член Спілки кінематографістів України (1989).

Номер слайду 65

Популярними стали пісні Таїсії Повалій, Наталії Могилевської, Олександра Пономарьова, групи „Воплі Видоплясова”, „Океан Ельзи” та ін. Однак разом із тим він програє поки що у конкурентній боротьбі російському шоу-бізнесові, краще організованому, з великою кількістю талановитих виконавців.

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Русланаукраїнська співачка, піаністка, диригентка, танцюристка, продюсерка, громадська діячка. Народна артистка України. Почесна громадянка Львова. Народний депутат України 5-го скликання. Переможниця пісенного конкурсу «Євробачення» (2004 рік).

Номер слайду 68

Джамала українська співачка кримськотатарського походження, народна артистка України, переможниця 8-го міжнародного конкурсу «Нова хвиля» та 61-го пісенного конкурсу «Євробачення» (2016 рік). Виконує пісні в стилях джаз, соул, фанк, фолк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу.

Номер слайду 69

спорт

Номер слайду 70

Сергій Бубкавидатний український легкоатлет. Чемпіон Європи та світу, 35-разовий світовий рекордсмен, олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту, доктор наук з фізичного виховання і спорту, Герой України. З 2015 р. — перший віце-президент IAAF.

Номер слайду 71

Яна Клочковаукраїнська плавчиня, чотирикратна олімпійська чемпіонка на дистанціях 200 та 400 метрів (2000, 2004 роки), срібна призерка — 800 метрів (2000 рік).

Номер слайду 72

Оксана Баюлукраїнська фігуристка. Перша олімпійська чемпіонка незалежної України (1994 рік). Дворазова срібна призерка чемпіонатів Європи, чемпіонка світу. Почесна громадянка Дніпра.

Номер слайду 73

БОКСЕРИ КЛИЧКО ТА УСИКДвоє українських боксерів-супертяжів, Володимир Кличко та Олександр Усик, потрапили в ТОП-100 найкращих боксерів за всю історію боксу за версією авторитетного спортивного порталу World Boxing News.

Номер слайду 74

Лі́лія Подкопа́єва українська спортсменка (спортивна гімнастика). Заслужений майстер спорту України (1994). Суддя міжнародної категорії.2006 Лілія перемогла на українській версії проекту «Танці з зірками». У парі з Сергієм Костецьким у вересні 2008 року представила Україну на Танцювальному Євробаченні 2008, де вони зайняли 3 місце. Здобутки. Абсолютна чемпіонка світу (1995, Японія, Сабає), Європи (1996, Велика Британія, Бірмінгем). Володарка Кубка Європи (1995). У 1996 р. на XXVI Олімпійських іграх в Атланті посіла перше місце в абсолютній першості, перше місце у вільних вправах, друге місце на колоді. Виступала за товариство «Динамо». Володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей. Організатор турніру «Золота лілія».

Номер слайду 75

ФК Динамо Киев 2019-2020 

Номер слайду 76

ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ ШАХТАРОсновний склад ФК «Шахтар»

Номер слайду 77

ЄВРО 2012 Чемпіонат Європи з футболу 2012 року — 14-й чемпіонат Європи, фінальна частина якого відбулася в Україні та Польщі з 8 червня по 1 липня 2012 року. Чемпіонат Європи з футболу 2012 став першим подібним турніром, проведеним в країнах Східної Європи.

Номер слайду 78

Релігійне життя України

Номер слайду 79

Номер слайду 80

Номер слайду 81

Номер слайду 82

Номер слайду 83

Любомир Гузар. Любоми́р Гу́зар (26 лютого 1933, Львів, Польська республіка — 31 травня 2017, Київ, Україна) — український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви (2001—2011). Священник (з 1958), єпископ (з 1977), кардинал (з 2001). Верховний архієпископ Львівський (з 2001), Києво-Галицький (з 2005), архієпископ-емерит (з 2011).

Номер слайду 84

Філарет Філарет (в миру: Михайло Антонович Денисенко; нар. 23 січня 1929, Благодатне, Амвросіївський район) — український православний церковний діяч, архієрей. Патріарх Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) у 1995—2018 роках, Патріарх Київський і всієї Руси-України[1], із 15 грудня 2018 року носить титул «почесний патріарх»[2] Православної церкви України[3][4]. Герой України (2019)

Номер слайду 85

Епіфаній. Митрополи́т Епіфа́ній (у миру Думе́нко Сергій Петрович; нар. 3 лютого 1979, село Вовкове, Коноплянська сільська громада, Березівський район, Одеська область, Україна) — митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України з 15 грудня 2018 року, голова Управління зовнішньоцерковних зв'язків ПЦУ

Номер слайду 86

ТОМОС - (грец. τόμος) — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині «материнської» церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.2018 року Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. 6 січня 2019 року патріарх Варфоломій І вручив томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
13 квітня 2022
Переглядів
4421
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку