Презентація з історії України 8 клас "Передумови, причини і початок Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст."

Про матеріал

Презентація з історії України 8 клас "Передумови, причини і початок Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст." - розкрито причини, характер, привід, рушійні сили, хронологічні межі Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Передумови, причини і початок Національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст.

Номер слайду 2

Пригадайте причини козацько-селянських повстань 20-30-х років XVII ст. Зростання магнатського землеволодіння, поширення фільварків на південь України, погіршення становища селян. Політика полонізації і покатоличення щодо українського народу. Постійні утиски козаків з боку польського уряду. Яке історичне значення мали козацько-селянські повстання 20-30-х років XVII ст.?

Номер слайду 3

Найважливішою подією історії України середини XVII  ст. стала Національно-визвольна війна українського народу проти польського панування під проводом Богдана Хмельницького.

Номер слайду 4

ПРИЧИНИ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ СЕРЕДИНИ 17ст.зростання володінь польської шляхти на  українських землях і закріпачення селян;посилення національно-­релігійних утисків православних українців;обмеження прав козаків, що накладалися на них польською владою за «Ординацією Війська запорозького...» 1638  р.скасування козацького самоврядування, скасування всіх прав і привілеїв реєстрового козацтва реєстр 6 тис.заборона вступати у козакислабкість найвищої державної влади Речі Посполитої

Номер слайду 5

Повинності селян: Панщина. Оброк (грошовий і натуральний)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Насильство в  діях панів викликали в українському суспільстві озлобленість і  прагнення помститися за завдані кривди.

Номер слайду 8

ХАРАКТЕР НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ ВІЙНИНаціонально-визвольний (проти польської влади)Релігійний (проти окатоличення)Соціальний (проти утисків польських панів)РУШІЙНІ СИЛИКозаки. Міщани. Селяни. Православне духовенство ОЧОЛИВ ВІЙНУБогдан Хмельницький. ТРИВАЛА з 1648 до 1657 р.

Номер слайду 9

Б. Хмельницький походив з українського шляхетського роду. Народився в 1595р. Освіту здобув в єзуїтській школі, а згодом разом з батьком служив у козацькому війську. У битві під Цецорою 1620 р. потрапив в полон до турків на 2 роки (батько Хмельницького у цій битві загинув). Перебував на службі у польського короля у реєстровому козацькому війську, вів господарство на хуторі Суботів. Пізніше стає писарем Запорозького війська. За відсутності Хмельницького на хутір напав шляхтич Д. Чаплинський. Він пограбував маєток, забив до смерті 10-річного сина й забрав наречену Хмельницького. Це стало приводом до Національно-визвольної війни українського народу проти польських поневолювачів (1648-1657рр.). Б. Хмельницький засновник Української козацької держави, великий полководець, блискучий дипломат, державний діяч. Помер в 1657р.

Номер слайду 10

Приводом до початку повстання, що переросло в  Національно-визвольну війну, стала особиста кривда, завдана Б. Хмельницькому чигиринським старостою Чаплинським. Шляхтич Чаплинський навесні 1647 р. пограбував та зруйнував родинний хутір Б.  Хмельницького Суботів. Чаплинський забив до смерті 10-річного сина й забрав наречену Хмельницького. Звернення до суду й  навіть до короля з  вимогами покарати нападника не мали результатів. Не знайшовши справедливості, Б.  Хмельницький приєднався до козацької старшини, яка таємно обговорювала план повстання проти польської влади. Його вирішили розпочати захопленням Трахтемирова, де перебував урядовий комісар реєстрового козацтва Яцек Шемберк. Домовилися також направити послів до кримського хана й  турецького султана, щоб заручитися їхньою підтримкою.Іллінська Церква у с. Суботів

Номер слайду 11

Привід до війни: чигиринський староста Чаплинський пограбував та зруйнував родинний хутір Б.  Хмельницького Суботів.

Номер слайду 12

Однак про наміри повстанців стало відомо владі. Б.  Хмельницького заарештували й  кинули до в’язниці в  Чигирині. Звідти він утік завдяки допомозі чигиринського полковника Михайла-Станіслава Кричевського та своїх друзів. На початку січня 1648  р. Б.  Хмельницький із загоном прибічників прибув на Запорожжя й розташувався недалеко від Микитинської Січі. Порозумівшись із козаками, що перебували в  залозі на Січі, 25  січня 1648  р. він без бою оволодів нею. При цьому значна частина реєстровців вирішила підтримати повстанців. Ці події вважаються початком Національно-визвольної війни.

Номер слайду 13

Невдовзі відбулася козацька рада, на якій Б. Хмельницкого обрали гетьманом Війська Запорозького. Він звернувся до українського народу й  закликав усіх небайдужих до долі своєї Батьківщини вступати до козацького війська для боротьби проти польського панування. Водночас посольство гетьмана в  березні 1648  р. уклало договір про військово-політичний союз із кримським ханом Іслямом III Гераєм. Відповідно до нього на допомогу українським козакам хан пообіцяв надіслати, імовірно, 6  тис. кримськотатарських кіннотників (існують припущення, що їх було значно більше).

Номер слайду 14

На кінець квітня 1648  р. Хмельницькому вдалося зібрати 5  тис. козаків і  6  тис. кримських татар. Проти них виступило польське військо, очолюване коронним гетьманом М.  Потоцьким, що налічувало близько 18  тис. вояків, із  яких 6  тис. становили реєстрові козаки. На відміну від козацьких виступів попередніх років, у  1648  р. боротьба проти польсько-шляхетського панування на  українських землях набула великого розмаху та поширилася на більшість суспільства.

Номер слайду 15

1648-1657 Національно­ визвольна війна українського народу середини XVII  ст. (під проводом Богдана Хмельницького)25 січня 1648 Початок Національно-визвольної війни, коли Б. Хмельницький оволодів Микитинською Січчю. Запам'ятаймо дати

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Параграф 14 Переписати конспект. Вивчити біографію Б. Хмельницького (слайд 9, або у прикріпленому файлі, або на стор. 74 підручника)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Дашко Марина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зінюк Антоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Рубежанська Юлія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
23709
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку