Презентація "З козаками на математичний Олімп". Звичайні дроби.

Про матеріал
Презентація на урок математики у 5 класі. Узагальнення по темі "Звичайні дроби".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель Ціпківської ЗОШ І-ІІ ст. Ткаченко Н.М.

Номер слайду 2

Девіз уроку: З малої вдачі починається великий успіх

Номер слайду 3

У - успіх Р - радість  О - організованість  К - кмітливість Г- гармонія Р - розум А- активність

Номер слайду 4

Задача Гора Олімп на 670 метрів нижча за висоту гір Пеліон (1610м.) і Оса (1978м.) разом взятих. Яка висота гори Олімп? Відповідь:Висота гори Олімп 2 918 м.

Номер слайду 5

Козаки Тур, Око і Грай

Номер слайду 6

Вчитися можна тільки весело… Щоб перетравлювати знання, потрібно поглинати їх з апетитом. А. Франс

Номер слайду 7

Гра «Дешифратор». Розмістіть відповіді і букви що їм відповідають у порядку зростання. р д і н 54 : 9= в 48 : 4= й и 21 : 7= з 63 : 9= и 45 : 5= а о 56 : 7= ч б

Номер слайду 8

Тема уроку: Числа 3 6 7 8 9 12 18 27 28 48 72 81 99 Букви з в и ч а й н і д р о б и

Номер слайду 9

Їх гарний учень легко розпізнає: Число це кожне риску-пояс має, Та правильним й неправильним буває.  А риска ця знак поділити означає, Звичайні дроби ми їх називаєм. Якщо ж ти ціле з дробом об'єднав, Союз той мішаним числом враз став.

Номер слайду 10

Без знання дробів ніхто не може визнавати, що знає математику. Цицерон

Номер слайду 11

Для вивчення цих чисел Вагомі є причини: Вимірювати треба Нам різні величини. У прикладах, задачах Ділити без остачі — Допомогти готові Тут числа нам дробові.

Номер слайду 12

2 1 Перша сходинка. Все про дроби; (Інтелектуальна розминка) Друга сходинка. Порівняння звичайних дробів; Третя сходинка. Історія виникнення дробів; Четверта сходинка. Додавання і віднімання звичайних дробів; П’ята сходинка. Перетворення звичайних дробів у мішане число; Шоста сходинка. Виділення цілої частини із неправильного дробу; Сьома сходинка. Знаходження дробу від числа; Восьма сходинка. Знаходження числа за його дробом;

Номер слайду 13

Відгадайте загадку від козака Тура На базарі їх не купити, На дорозі не знайти, Їх на терезах не зважиш І ціни не підбереш, Та без них не проживеш.

Номер слайду 14

Мудрість від козака Грая Знання збираються по краплині, як вода в долині.

Номер слайду 15

Перша сходинка. Інтелектуальна розминка 1.Які числа називаються дробовими? 2. Що означає риска дробу? 3.Які дроби називаються правильними, неправильними? 4. Що означає чисельник, знаменник дробу? 5. Як порівняти два дроби з однаковими знаменниками? 6. Як порівняти два дроби з однаковими чисельниками? 7.Як додати два дроби з однаковими знаменниками? 8. Як відняти два дроби з однаковими знаменниками? 9.Як від одиниці відняти дріб? 10Як знайти дріб від числа та число за його дробом? 11.Як перетворити неправильний дріб у мішане число? 12. Як перетворити мішане число у неправильний дріб?

Номер слайду 16

Козаки завданя нам прислали Яке у Греції їм загадали. Чи вппораєтесь стало їм цікаво Може є важка для вас ця справа. Порівняння дробів ми вивчали, Що більше, а що менше, зясували,  Дріб неправильний чи одиниця, Між правильним й нулем яка різниця. З вас кожен в математиці — мастак, Тож з порівнянням впорається всяк. Друга сходинка. Порівняння звичайних дробів.

Номер слайду 17

Розташуйте числа в порядку зростання

Номер слайду 18

Конкурс «Знайди зайве».

Номер слайду 19

«У математичних питаннях не можна нехтувати й найменшими помилками» І. Ньютон

Номер слайду 20

Конкурс «Впіймай помилку» Козак Грай писав про себе: “Пальців у мене двадцять п’ять на одній руці, стільки ж на другій, на ногах десять…” Чому він такий потворний?

Номер слайду 21

Козак Око Коротун розповідав, як він поділився пирогом з Туром Силачем: «Я віддав йому більшу половину, не пошкодував для друга найкращу частину пирога,а він мені меншу половину яблука». Де помилка?

Номер слайду 22

Третя сходинка.  Подорож у часі Подорожуючи у часі козаки зібрали для вас цікавий матеріал і назвали його «Мандрівка в минуле » . 

Номер слайду 23

Стародавній Єгипет

Номер слайду 24

Історична довідка Математики стародавнього Єгипту замість звичайних для нас знаків «+» і «-» використовували « » і « » («ноги,що йдуть»).

Номер слайду 25

Серед рівностей одна неправильна, інші правильні. Яка дія позначена знаком «+», а яка «-» ?

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Конкурс «Як називають» Сьому частину тижня? Десяту частину метра? Шістдесяту частину хвилини? Соту частину гривні? Тисячну частину кілометра? Дванадцяту частину року?

Номер слайду 28

Виразити: у метрах: 1см = 24см = 1дм = 7дм = 1мм = 17мм = у годинах: 1хв = 7 хв = 1с =  4с =

Номер слайду 29

Київська Русь - полтинник - четь - півчеть  - треть - півтреть - півпівтреть

Номер слайду 30

Четверта сходинка. Додавання і віднімання звичайних дробів. Конкурс «Математичне доміно»

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Фізкультхвилинка. Із-за парт ми миттю встали, Гарно спинки підрівняли. Вгору тягнемось усі, Мов трава в дрібній росі. Потім легко всі присіли, Наче ноги заболіли. Потім встали, руки в боки І зробили два підскоки. Каблучкамицок-цок І продовжим знов урок.

Номер слайду 33

П’ята і шоста сходинки. Виділення цілої частини із неправильного дробу і перетворення звичайних дробів у мішане число.

Номер слайду 34

Сьома сходинка. Знаходження дробу від числа. Задача від козака Тура Разом я підіймаю 140 кг. Козак Око важить 3/7 цієї ваги, решту важить козак Грай. Скільки кілограмів важить козак Грай?

Номер слайду 35

Восьма сходинка. Знаходження числа за його дробом.

Номер слайду 36

Робота з листом

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Рефлексія. Мої враження про урок

Номер слайду 39

Домашнє завдання Підготуватися до контрольної роботи. §27 – §33 - повторити правила; Підготувати кросворди, ребуси, віршики, казки, розповіді про звичайні дроби. Все, що буде цікаво вашим товаришам почути чи побачити.

Номер слайду 40

ДЯКУЮ ЗА СПІВПРАЦЮ! До побачення!

ppt
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
1349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку