Презентація з літературного читання 2 клас "Добре того вчити, хто хоче все знати. Українська народна казка «Дрізд і голуб»"

Про матеріал
Презентація з літературного читання 2 клас "Добре того вчити, хто хоче все знати. Українська народна казка «Дрізд і голуб»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добре того вчити, хто хоче все знати. Українська народна казка «Дрізд і голуб»Літературне читання, 2 клас. Урок 10

Номер слайду 2

Психологічна настанова на урок— І нехай девізом нашого уроку будуть слова: Ніколи не говори: «Я — не знаю», а завжди кажи «Я навчуся».— Кожен із вас, промовте: Я — хочу знати.      Я — думаю.      Я — вмію. Я — знаю.

Номер слайду 3

Розчитування за складовою таблицею — Відшукайте та прочитайте: стовпчик із голосним [о], [у]; рядок із приголосним [в], [л]; відкриті склади, закриті склади.

Номер слайду 4

Робота над скоромовкою. Галасливі ґави й галки. В гусенят взяли скакалки. Гусенята їм ґелґочуть,Що й вони скакати хочуть.

Номер слайду 5

Вправа на розвиток швидкості сприймання— Виберіть одне слово, що найбільше відповідає першому слову, прочитайте його. Ліс (люди, рибалка, канікули, дерева, літо). Риба (жало, вовна, дзьоб, лапи, луска). Ведмідь (лев, звір, ліс, мед, зима). Птах (небо, квіти, крила, ніс, луска).

Номер слайду 6

Робота над загадками. Вони бувають сизі, білі,Воркують, в парку проживають. Вважають їх птахами миру, На щастя в небо випускають. І линуть в сині голубій Птахи чудові — ... (голуби). Із родини горобиних,Невеличкий він на зріст,Їсть комах, і їсть малину,Пташка ця — співочий... (дрізд).— Що ви знаєте про цих птахів? Де і як вони живуть? Чим живляться?

Номер слайду 7

Слухання аудіозапису голосів дрозда і голуба— У яких стосунках вони знаходяться в природі: чи полюють один на одного, чи навпаки дружно співіснують, чи не зважають один на одного?

Номер слайду 8

Словникова робота. Мостити — будувати, споруджувати, облаштовувати, звивати (гніздо). Погодився — давати згоду, бути згодним з ким-, чим-небудь. Вуркоче — видає несильні переливчасті звуки низького тембру; переливчасті звуки, які видають голуби. Розгнівався — роздратувався; розсердився.

Номер слайду 9

Читання слів «луною» за учнем, який гарно читає.

Номер слайду 10

Вправа «Рибки»— Хто є героями (персонажами) цієї казки?— З яким проханням звернувся голуб до дрозда?— Чи навчився голуб гніздо мостити? Чому?— Яким залишилося його гніздо?— Чому дрізд образився на голуба?— Як він виявив свій гнів?— Порадьте голубу, що йому потрібно робити, аби дрізд усе-таки навчив його гніздо мостити.

Номер слайду 11

Вибіркове читання— Знайдіть і прочитайте речення, з якого зрозуміло, що голуб був дуже нетерплячим.— Виберіть і прочитайте питальне речення (зі знаком питання).— Виберіть і прочитайте слова голуба, спробуйте передати його нетерплячість.— Виберіть і прочитайте слова дрозда, спробуйте передати його гнів.

Номер слайду 12

Вправа «М'ячик»: учень читає речення і передає м'ячик наступному учневі, кому бажає. Читання казки за особами— Кому в цій казці ви більше симпатизуєте? Чому?

Номер слайду 13

Робота над прислів'ями— Поєднайте частини прислів'їв. Поміркуйте над їх змістом.— Яке з цих прислів'їв може бути заголовком до прочитаної казки?— Чого навчає нас казка «Дрізд і голуб»?

Номер слайду 14

Вправа «Крісло автора»— Що б ви змінили у казці? Який варіант розвитку подій створили б ви?— Придумайте свій варіант кінцівки казки, у якому б голуб навчився мостити гарне гніздо.

Номер слайду 15

Інтерактивний прийом «Незакінчене речення»Ми ознайомилися з казкою... Вона вчить нас... Мені сподобалося (не сподобалося)... У мене виникло бажання... Я порадив би голубу...

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Розповісти вдома казку батькам. За бажанням намалювати ілюстрацію до казки.

pptx
Додано
16 вересня 2020
Переглядів
2606
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку