Презентація з модуля "Футбол"

Про матеріал

Терміни з футболу

Футбол або football з англійської мови перекладається дослівно як foot — нога і ball — м'яч.

Одне з головних правил футболу знають всі — не можна грати руками ні в якому разі, таке дозволено тільки воротареві.

Хавбек — півзахисник. З англійської halfback, half означає в перекладі «половина», а back «захисник» — виходить в результаті півзахисник.

Форвард — нападник. З англійського forward в перекладі означає вперед, передовий.

Голкіпер — воротар. Англійський термін наступний: goalkeeper.

Штрафна зона — зона біля воріт, відзначена на полі прямокутником. У цій зоні не допускається ніяких помилок, адже вони можуть призвести до пенальті, що найчастіше закінчується голом.

Жовта картка (один з коментаторів жартома назвав її гірчичник) — своєрідне покарання гравцеві за порушення правил, друга жовта картка за одну гру тягне за собою видалення з поля даного гравця без права його заміни для команди. Якщо отримати по жовтої картці поспіль в двох матчах, гравець дискваліфікується з гри в наступному матчі.

М'яч вводиться в гру протилежною командою того гравця, від якого пішов м'яч і приблизно з того ж місця.

Пенальті (11 метровий удар) — удар по воротах з відстані в 11 метрів від воріт,

призначається арбітром при грубому порушенні гравцями правил в штрафній зоні. Слід згадати правило, що при даному ударі гравцеві не можна міняти швидкість.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Футбол»Модуль

Номер слайду 2

Правила техніки безпеки під час занять футболом Пам'ятай і завжди виконуй!

Номер слайду 3

1. Перед заняттями та змагальними іграми обов'язково ви­конати розминку. При сильному вітрі, зниженій температурі та підвищеній вологості повітря час на проведення розминки необ­хідно збільшити.2. Займатись тільки у спортивній формі.3. Взуття (бутси або кросівки) підбирати за розміром.4. Якщо футболісти виходять на поле у бутсах, обов'язково одягати щитки.

Номер слайду 4

5. Заняття та ігри проводити тільки на рівному полі. Перед початком занять перевірити поле на наявність предметів, що можуть спричинити травми (каміння, скло, гілки дерев тощо).6. До початку занять перевірити стійкість воріт. Не виснути на воротах.7. Під час ігор та тренувань не стояти за воротами.8. Не використовувати заборонені прийоми гри.9. Не перебігати поле під час ігор і тренувань.

Номер слайду 5

Терміни з футболу Футбол або football з англійської мови перекладається дослівно як foot — нога і ball — м’яч. Одне з головних правил футболу знають всі — не можна грати руками ні в якому разі, таке дозволено тільки воротареві. Хавбек — півзахисник. З англійської halfback, half означає в перекладі «половина», а back «захисник» — виходить в результаті півзахисник. Форвард — нападник. З англійського forward в перекладі означає вперед, передовий. Голкіпер — воротар. Англійський термін наступний: goalkeeper. Штрафна зона — зона біля воріт, відзначена на полі прямокутником. У цій зоні не допускається ніяких помилок, адже вони можуть призвести до пенальті, що найчастіше закінчується голом. Жовта картка (один з коментаторів жартома назвав її гірчичник) — своєрідне покарання гравцеві за порушення правил, друга жовта картка за одну гру тягне за собою видалення з поля даного гравця без права його заміни для команди. Якщо отримати по жовтої картці поспіль в двох матчах, гравець дискваліфікується з гри в наступному матчі. М'яч вводиться в гру протилежною командою того гравця, від якого пішов м'яч і приблизно з того ж місця. Пенальті (11 метровий удар) — удар по воротах з відстані в 11 метрів від воріт, призначається арбітром при грубому порушенні гравцями правил в штрафній зоні. Слід згадати правило, що при даному ударі гравцеві не можна міняти швидкість.

Номер слайду 6

Сигнали і жести суддів- Здійснюючи суддівство гри, арбітр дає сигнали за допомогою свистка;- На початку гри і відновлення після перерви і після забитого м'яча у ворота;- При виконанні 11-метрового удару, при взятті воріт, після закінчення гри або її половини;- Звідси випливає, що при ударах від воріт, штрафному, вільному, кутовому ударах, якщо гравцями дотримані правила їх виконання, сигнал свистком не подається, а використовується жест рукою;- Вкидання м'яча з-за бокової лінії використовується також без сигналу;- В ході гри судді також доводиться використовувати жести. Вони повинні бути чіткими.

Номер слайду 7

Вперше правила були введені 7 грудня 1863 році Англійською футбольною асоціацією. Базувались правила на придуманих у Кембріджському університеті положеннях гри. Перший збірник футбольних правил українською мовою вийшов друком 10 серпня 1900 році у Львові. 

Номер слайду 8

Грають на футбольному полі завдовшки 90—120 метрів і завширшки 45—90 метрів. На двох протилежних кінцях стоять ворота (завширшки 7,32 м і заввишки 2,44 м), куди потрібно забити м'яча. М'яч, обвід якого повинен бути 68-71 см, а маса — від 396 до 453 грамів. Кількість запасних гравців визначається регламентом змагання і знаходиться у межах від 3 до 7. Рішення судді є остаточними і під час гри не переглядаються. Він сам може змінити рішення, якщо ще не відновив гру.

Номер слайду 9

Футбольний матч складається з двох рівних таймів по 45 хвилин із 15 хвилинною перервою між ними. Після перерви команди міняються воротами. За домовленістю тривалість тайму може бути змінена. Проте домовленості потрібно досягти до початку матчу, і ця домовленість не повинна суперечити правилам змагання. Регламент змагань може потребувати додаткового часу для вирішення нічиїх.

Номер слайду 10

М'яч вважається таким, що «вийшов з гри», якщо він цілком виходить за межі поля, або гра зупинена суддею. Голом називається ситуація, коли м'яч цілком перетнув лінію воріт, розташовану між стійками і під перекладиною, й при цьому команда, що забила гол, не порушила правил. Порушення караються штрафним ударом,вільним ударом,попередженням,видаленням

Номер слайду 11

Пенальті — вид штрафного удару у футболі, що пробивається з відстані 12 ярдів (приблизно 11 метрів від воріт). Тільки воротар команди, що захищається, може знаходитись між м'ячем і воротами під час пробиття цього удару. Пенальті пробивається під час звичайної гри. Вкидання м'яча є одним із способів відновлення гри. Гол, забитий безпосередньо після вкидання, не зараховується. Вкидання призначається у випадку, коли м'яч повністю перетне бокову лінію поля, з місця, де м'яч перетнув лінію на користь команди-суперниці гравця, що останнім торкнувся м'яча.

Номер слайду 12

Удар від воріт призначається, коли м'яч, останнього разу торкнувшись гравця нападаючої команди, повністю перетнув лінію воріт, і гол не був забитий. Якщо ж м'яч пішов за лінію воріт від гравця команди, що оборонялася, призначається кутовий. Кутовий удар є одним з найнебезпечніших стандартних положень. Найчастіше м'яч з кутового навішують у штрафний майданчик, де високі футболісти або відразу прагнуть пробити по воротах, або скинути м'яч під удар партнерові.

Номер слайду 13

Техніка пересування. Пересування під час гри у футбол: біг, стрибки, зупинки, повороти, біг спиною вперед, схрещений та приставний крок. Біг перехресним кроком використовують для зміни напрямку руху ривками з місця праворуч, ліворуч, а також після поворотів. Біг спиною вперед короткими , але частими кроками, потрібен насамперед захисникам.

Номер слайду 14

Зупинки м’яча Зупинки м’яча підошвою спочатку навчають стоячи на місці, потім у русі вперед, назад і вбік. Виконуючи зупинку м’яча, що котиться, гравець піднімає злегка зігнуту ногу і направляє її підошвою назустріч м’ячу. При цьому п’ята ноги повинна знаходитися нижче носка так, щоб підошва утворювала з поверхнею землі гострий кут.

Номер слайду 15

Ведення м’яча по кривій лінії та по колу здійснюється внутрішньою частиною підйому ступні

Номер слайду 16

Жонглювання м'ячем. Жонглювання м'ячем - дуже важлива вправа. По-перше, вона необхідна для ефективної обробки м'яча. По-друге, вона розвиває швидкість реакції, вчить контролювати увагу; щільно вести м'яча, що дуже важливо для гри в футбол. Щоб підняти м'яч у повітря, прокоти стопу назад по верхній частині м'яча, підчепи його носком і підкинь догори. Підкидай м'яча прямою стопою. Якщо підняти догори носок, можна втратити контроль над м'ячем. Якщо ти досяг успіхів,спробуй підкидати м'яч обома ногами по черзі. Роби кидки вище.

Номер слайду 17

Жонглювання головою Жонглювання стегном М'яч відбивай лобом ноги постав нарізно.

Номер слайду 18

Удар внутрішньою частиною підйому. Під час виконання руху без м’яча важливо звернути увагу на те, щобносок ударної ноги був відтягнутий вниз, нога напружена, а опорна нога була злегка зігнута в колінному суглобі. При виконанні удару внутрішньою частиною підйому зустрічаються зазвичай такі помилки: стопа ударної ноги не відтягнута, удар виконують склепінням передньої частини стопи або великим пальцем, опорну ногу ставлять далеко збоку або далеко позаду від м’яча; тулубнахиляється назад.

Номер слайду 19

Удар внутрішньою стороною стопи відрізняєтьсявеликою точністю, тому що під час виконання з м’ячемторкається значна площа стопи. Застосовується в основному прикоротких і середніх передачах, при ударах по воротах з близькоївідстані, іноді при виконанні одинадцятиметрового штрафногоудару. Одним із недоліків цього удару є те, що він дуже«помітний», і тому суперникові не важко перехопити м’яч.

Номер слайду 20

Удар серединою підйому Головне при цьому ударі те, щоб напрямок розбігу, рух ноги, що б’є, м’яч і ціль знаходилися на одній лінії. Удар найчастіше застосовують при ударах по воротах, при виконанні штрафних і вільних ударів, для передачі м’яча на середні й довгі дистанції, при вибиванні м’яча з рук воротарем і т. д.

Номер слайду 21

Удар зовнішньою частиною підйому Застосовують при ударах по воротах, особливо крайніми нападниками, при виконанні штрафних і вільних ударів, при подачі кутових, при передачі м’яча на короткі,середні й довгі дистанції. М’яч, пробитий зовнішньою частиною підйому, набуває обертальний рух, проте деякі футболісти, які досконало володіють цим ударом, б’ють по м’ячу так, що він не обертався й летів прямолінійно. Для цього футболіст повиненвдарити точно по середині м’яча і рух ноги направити по однійлінії з польотом м’яча.

Номер слайду 22

Удар носком Необхідно розрізняти три різновиди цього удару: безпосередньо носком, зовнішньою його стороною і внутрішньою. Удар носком виконують з прямого розбігу,опорна нога стає трохи позаду і збоку від м’яча, носок ноги, що б’є, піднятий догори і гомілковостопний сустав напружений. Удар носком дуже корисний у тому випадку, якщо треба випередити суперника, що рухається до м’яча.

Номер слайду 23

Удар п’ятою Це один із несподіваних для суперника ударів. Застосовується найчастіше для передачі м’яча партнеру. Для замаху нога проноситься над м’ячем і виноситься вперед. Удар виконують різким рухом ноги назад.

Номер слайду 24

Під час виконання удару п’ятою пересхресно удар проводиться різким рухом назад, причому ударна нога проноситься пересхресно стосовно до опорної.

Номер слайду 25

Удар з поворотом При виконанні ударів з поворотом у підготовчій фазі задній поштовх останнього бігового кроку служить замахом ударної ноги. Опорна нога, трохи зігнута в колінному суглобі, розвертається в сторону передбачуваного польоту м’яча і ставиться на зовнішню сторону стопи. Тулуб відхиляється у бік опорної ноги. З поворотом тулуба починається ударний рух ноги в горизонтальній площині. Після проведення ударна нога рухається вперед і ставиться вниз перехресно від опорної.

Номер слайду 26

М’ЯЧ У ГРІ ТА ПОЗА ГРОЮМ'яч поза грою М'яч вважається поза грою, якщо: - він повністю перетнув лінію воріт або бокову лінію - по землі або по повітрю - гра була зупинена суддею. М'яч у грі Протягом всього іншого часу м'яч перебуває в грі, включаючи випадки, коли: він відскакує від стійки воріт, поперечини, або кутового прапорця і залишається в полі, -він відскакує від суддів, які знаходяться в межах поля.

Номер слайду 27

Бажаю успіхів!

Номер слайду 28

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хандога Тарас
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
4269
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку