Презентація "З ниток, клаптиків тканини"

Про матеріал
Презентація розроблена для захисту проєкту "Лялька мотанка." В презентації представлені етапи роботи над творчим проектом, дослідницька робота учнів. Матеріал розрахований на учнів 5-6 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З ниток, клаптиків тканини Та майстерного шиття Оберіг є для родини Для щасливого життя. Робота учнів 5 класу. Добрянської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

Метою нашого проекту є: Дослідити:Історію виникнення ляльки-мотанки. Технологію виготовлення ляльки. Зробити ляльку-сувенір

Номер слайду 3

Для розробки проекту ми об’єднались у групи: науковці;дослідники;народознавцітехнологи.«Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього». М. Рильський

Номер слайду 4

Науковці розповіли, що. Народна іграшка є в будь-якій країні, і у кожної – свій національний характер, тому що в іграшках відображається людська історія. Перші ляльки з’явились більше 5 тисяч років тому, коли люди почали вирощувати льон. Ляльку часто використовували у ритуалах.

Номер слайду 5

Дослідники з’ясували, що Ляльок можна було бачити в будь-якій селянській хаті. Вони виконували різні функції - охороняли житло, дітей, сон, берегли господарство. Діти любили ними бавитися. Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За уявленнями язичників через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває доброю чи поганою.

Номер слайду 6

Образ молодої дівчини, "увінчаний квітами дівчини", "княгині і дружки" в окремих селах Полтавщини, Черкащини та Київщини символізує родючість та життя. В інших селах цих областей переважає образ ляльки-матері "Богородиці".

Номер слайду 7

Народознавці дізнались, щоІснувало три типи ляльок-мотанок: немовля, баба-берегиня, наречена.

Номер слайду 8

Нерозлучники Мати з дитиною. Круп’яничка. Багаторучиця

Номер слайду 9

Технологи розповіли. Ляльки виготовлялися або на швидку руку, щоб заспокоїти і зайняти дитину, або старанно як подарунок на свято, весілля, чи на день народження.

Номер слайду 10

Хрест на обличчі-символ веселки, тому він робиться з яскравих ниток. Обличчя - солярний знак сонця. Всі вертикальні лінії - це чоловіче начало, всі горизонтальні лінії - жіноче.

Номер слайду 11

Усі елементи одягу є оберегами: спідниця символізує землю, сорочка позначає три часи – минулий, теперішній і майбутній; обов'язковими атрибутами є вишиванка та намисто, які уособлюють достаток. А головний убір – очіпок, стрічка чи хустка, символізує зв'язок з небом.

Номер слайду 12

Наші ляльки

Номер слайду 13

Підсумок проекту. Майстерно зроблена, пишно вдягнена лялька є цінним предметом домашнього майна, разом з тим виступаючи посередницею між старшим і молодшим поколіннями, запорукою добробуту, щасливого родинного життя, й захисту від злих сил!

Номер слайду 14

Використані джерела. Фіголь Д.І. Українська народна дитяча іграшка. – К., 1956. Найден О. С. Українська народна іграшка. Історія. Семантика. Образна своєрідність, функціональні особливості. – К., 1999. https://naurok.com.ua/prezentaciya-lyalka-motanka---schasliva-dolya-namotana-150230.html

Номер слайду 15

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
25 листопада 2023
Переглядів
181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку