Презентація з правознавства

Про матеріал

Дана презентація є доповненням до конспекту уроку на тему" Юридична відповідальністьдля учнів 10 класу. Презентацію можно використовувати на виховних годинах. на батьківських зборах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Юридична відповідальність

Номер слайду 2

Мета уроку. Ознайомити учнів з поняттям юридичної відповідальності , її функціями , ознаками підставами , принципами вдосконалювати навички аргументувати й висловлювати альтернативні думки, працюючи з документами , аналізувати правові ситуації ;Сприяти формуванню громадянської компетентності учнів;Виховувати правову культуру та правову свідомість.

Номер слайду 3

Епіграф уроку “Та держава, в якій громадяни підпорядковую-ться законам, є щасливою під час миру й непохитною під час війни.”Сократ

Номер слайду 4

Відповідальність – це покладений на когось або взятий на себе обов’язоквідповідати за певну ділянку роботи, справу, за чиїсь дії, вчинки, слова.

Номер слайду 5

Юридична відповідальність- це застосування до правопорушника примусових заходів держави, передбачених санкцією правової норми. Юридична відповідальність – це специфічні правовідносини між державою і правопорушником, що характеризуються засудженням протиправного діяння і суб’єкта правопорушення, покладанням на останнього обов’язку зазнати несприятливих наслідків за скоєне правопорушення

Номер слайду 6

Ознаки юридичної відповідальності: Настає за порушення норм права. Порядок притягнення до відповідальності визначається законом. Санкції накладає лише орган держави. Підлягає лише деліктоздатна особа.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Мета юридичної відповідальності: 1. охорона від протиправних посягань на права і свободи громадян, цінності і блага, захищенні законом, 2. зміна свідомості правопорушника, 3. профілактика можливих правопорушень з боку осіб, схильних до протиправних діянь.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Підставами притягнення до юридичної відповідальності є: наявність правової норми, що передбачає склад правопорушення, юридичний факт – вчинення самого правопорушення, наявність правозастосовного акта, що набрав чинності.

Номер слайду 12

Робота зі статтями 58, 61, 62 Конституції України. Завдання: Ознайомтесь із зазначеними статтями Конституції України і визначте, які принципи юридичної відповідальності встановлено Конституцією України.

Номер слайду 13

Основні принципи притягнення громадян до юридичноївідповідальності закріплені в Конституції Українизакон не має зворотної сили (притягнути людину до відповідальності можна лише на підставі закону, який діяв на час скоєння правопорушення); за одне і те саме правопорушення особа може бути притягнута до відповідальності лише один раз;особа не несе відповідальності за відмову від виконання явно злочинного наказуне несе відповідальності громадянин, який відмовився давати свідчення проти членів своєї сім’ї чи близьких родичівнезнання законів не звільняє від відповідальності презумпція невинності.

Номер слайду 14

Функції юридичної відповідальності:1. Охорона функція покарання повинне захистити права й інтереси людей, суспільства від нових посягань. 2. Виховна функція - покарання має змінити погляди, свідомість правопорушника, виховати його.3. Запобіжна функція - покарання має застерегти від правопорушення людей, які мають намір вчинити протиправні дії.

Номер слайду 15

«Мозковий штурм»Завдання: Визначити за яке правопорушення настає той чи інший вид юридичної відповідальності, з якого віку особу можуть притягати до юридичної відповідальності, самостійно навести приклади цих правопорушень).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вид юридичної відповідальностіУ яких випадках настаєВік, з якого можливе притягнення до відповідальностіПриклад правопорушення, за скоєння якого настає цей вид юридичної відповідальностіКримінальна. ККУ-2001р За скоєння злочинів. За всі злочини з – 16 років. За найтяжчі злочини – з14 років. Адміністративна. КУпро. АП – 1984р. За адміністративне правопорушення. З 16 років. Цивільно-правова ЦКУ 2003 р. За порушення норм цивільного права. З 14 до 18 років – несе самостійно, у разі нестачі коштів – відповідають батьки, з 18 років – несе самостійно. Дисциплінарна. Матеріальна КЗп П,1971 р. Редакція 18.01.2018р. За порушення трудової, навчальної, службової дисципліни. За матеріальну шкоду. З часу вступу на роботу

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Необхідна оборона. Крайнянеобхідність. Джерело небезпеки, що відвертається. Неправомірне посягання. Стихійне лихо, дії людей, тварин. Кому завдається шкода застосуванням необхідної оборони чи крайньої необхідностіРозмір шкоди, яка завдається. Право застосування. Які види юридичної відповідальності виключено

Номер слайду 22

Необхідна оборона. Крайнянеобхідність. Джерело небезпеки, що відвертається. Неправомірне посягання. Стихійне лихо, дії людей, тварин. Кому завдається шкода застосуванням необхідної оборони чи крайньої необхідностіЛише винному в посяганніТретім особам, що непричетні до створення небезпеки. Розмір шкоди, яка завдається. Не перевищення меж необхідної оборони. Відведена шкода повинна бути більшою,аніж завдана. Право застосування. Незалежно від можливості уникнути посягання. Лише в разі неможливості відвернути небезпеку іншим шляхом. Які види юридичної відповідальності виключено. Будь- які види відповідальностіМожлива цивільна відповідальність

Номер слайду 23

Робота в групах. Змоделювати власні ситуації : Необхідна оборона. Крайня необхідність. Уявна оборона.Інші види оборони.

Номер слайду 24

До обставин, які виключають юридичну відповідальність відносяться: Необхідна оборона. Крайня необхідність. Уявна оборона. Затримання злочинця, що вчинив злочин. Фізичний або психічний примус. Казус, форс – мажор.

Номер слайду 25

Завдання: В наведених нижче прикладах визначте, чи будуть підлягати юридичній відповідальності фізичні особи? Свою відповідь аргументуйте.

Номер слайду 26

Домашнє завдання. П.11, завдання 7 стр. 77, Заповнити таблицю 9 стр. 78.

Номер слайду 27

pptx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
5324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку