Презентація з предмета Правознавство на тему: "Адміністративне законодавство"

Про матеріал
Матеріал з предмета "Основи правових знань"для використання на уроках системи прфесійно-технічної освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Адміністративні правопорушення. Вчитель: О. М. Єрьоменко. ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАДЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕУрок 14

Номер слайду 2

Адміністративне правопорушення: поняття, ознаки. Офіційне визначення адміністративного правопорушення, яке становить фактичну підставу адміністративної відповідальності, дається в ст. 9 Кп. АП. Відповідно до цієї статті адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Номер слайду 3

Адміністративне правопорушення: поняття, ознаки. Ознаками адміністративного правопорушення, що випливає з наведеного визначення, є суспільна шкідливість, протиправність, винність і адміністративна караність.

Номер слайду 4

Адміністративне правопорушення: поняття, ознаки. Суспільна шкідливість адміністративного правопорушення означає, що ним заподіюється шкода певним суспільним відносинам, які охороняються правовими нормами: державному і громадському порядку, власності, правам і свободам громадян, встановленому порядку управління. Ця шкода може бути як матеріальною, так й іншою (моральною, організаційною тощо).

Номер слайду 5

Протиправність проступку- це порушення загальнообов'язкових правил, встановлених державою. Адміністративне правопорушення може виражатися як у протиправній дії, так і в протиправній бездіяльності. У першому випадку вчиняється дія, заборонена законом (наприклад, розпивання спиртних напоїв у громадських місцях), у другому — правопорушник не діє, хоча закон вимагає активних дій (наприклад, ухилення свідка від явки в суд).

Номер слайду 6

Адміністративна караність проступку виражається в тому, що за його вчинення законом передбачено адміністративну відповідальність. Адміністративна караність означає можливість застосування до порушника адміністративного стягнення, хоча реально воно може й не накладатися (наприклад, у випадку звільнення від адміністративної відповідальності).

Номер слайду 7

Види адміністративних правопорушень• адміністративні правопорушення в галузі охорони праці і здоров'я населення;• адміністративні правопорушення, що посягають на власність;• адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури;• адміністративні правопорушення в промисловості, будівництві та у сфері використання паливно-енергетичних ресурсів;• адміністративні правопорушення у сільському господарстві;• порушення ветеринарно-санітарних правил;• адміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв'язку;

Номер слайду 8

• адміністративні правопорушення в галузі житлових прав громадян, житлово-комунального господарства та благоустрою;• адміністративні правопорушення в галузі торгівлі, громадського харчування, сфері послуг, в галузі фінансів і підприємницькій діяльності;• адміністративні правопорушення в галузі стандартизації, якості продукції, метрології та сертифікації;• адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку;• адміністративні правопорушення, що посягають на встановлений порядок управління.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
23 жовтня 2019
Переглядів
1413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку