Презентація з предмета Правознавство на тему:"Кримінальна відповідальність неповнолітніх"

Про матеріал
Презентація з предмета "Основи правових знань" для використання на уроках системи ПТНЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Кримінальна відповідальність неповнолітніх ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАДЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

Номер слайду 2

Кримінальна відповідальність – це обов’язок особи дати звіт про свої дії уповноваженим на те державним органам (дізнання, попереднього розслідування, прокуратури, суду), а також претерпіти певні обмеження, страждання, відчути примусову дію кримінального закону. Частиною кримінальної відповідальності є застосування покарання до винного.

Номер слайду 3

Відповідно до ст.10 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років.

Номер слайду 4

Особи, які вчинили злочин у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за вбивство, навмисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинили пошкодження здоров'я, зґвалтування, крадіжку, розбій, злісне чи особливо злісне хуліганство, умисне знищення чи пошкодження державного, колективного майна чи індивідуального майна громадян, що спричинили тяжкі наслідки, а також за навмисні дії, які можуть викликати аварію поїзда.

Номер слайду 5

Якщо суд установить, що виправлення особи, яка у віці до 18 років вчинила злочин без значної суспільної небезпеки, можливе без використання кримінальної відповідальності, він може застосувати до неї примусові засоби виховного характеру, що не є кримінальним покаранням:а) передача винного під нагляд батьків чи осіб, які їх заступають;б) передача винного під нагляд громадських організацій чи трудового колективу за їхньою згодою, а також окремих громадян за їхньою згодою;в) направлення винного у спеціальний навчально-виховний чи лікувально-виховний заклад для дітей та підлітків. 

Номер слайду 6

Як зазначалося вище, до осіб, котрі не досягли 18-річного віку, не може бути застосована смертна кара; строк позбавлення волі не може перевищувати 10 років. Слід зазначити, що згідно з чинним законодавством вчинення злочину неповнолітнім е обставиною, що пом'якшує відповідальність.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
24 грудня 2019
Переглядів
1261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку