Презентація з предмета Правознавство на тему: "Робочий час"

Про матеріал
Презентація з предмета "Основи правових знань" на тему:"Робочий час" для використання на уроках в системі ПТНЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Час роботи та відпочинку

Номер слайду 2

Робочий час - це час, протягом якого працівник повинен виконувати свої трудові обов'язки згідно з діючим законодавством про працю, правилами внутрішнього розпорядку та колективним і трудовим договорами.

Номер слайду 3

Розрізняють такі види робочого часу:- нормальний робочий час;- скорочений робочий час;- неповний робочий час.

Номер слайду 4

Нормальний робочий час. Це встановлена законодавством тривалість робочого часу, яка не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Номер слайду 5

Скорочений робочий час є менш тривалим і встановлений для таких категорій працівників:- для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень;- для працівників віком від 16 до 16 років (учнів віком від 14 до 16 років, які працюють у період канікул) - 24 години на тиждень;- для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, робочий час не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку;- для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці - не більше як 36 годин на тиждень.

Номер слайду 6

Неповний робочий час  встановлюється не законодавством, а угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Така угода може бути досягнута під час працевлаштування на роботу чи в процесі виконання працівником трудових обов'язків. За неповного робочого дня можливе зменшення як тривалості робочого дня, так і кількості днів робочого тижня. Власник зобов'язаний встановити неповний робочий час на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину-інваліда або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку. При неповному робочому часі оплата праці проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
24 грудня 2019
Переглядів
3709
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку