Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 49 "Урок 49 Різноманітність організмів. Гриби."

Про матеріал
Сформувати поняття «гриби» як царство живих організмів; ознайомити з найпоширенішими видами грибів, їхнім розмноженням, особливостями будови, знати приклади грибів; познайомити із головними органами грибів, розглянути основні групи грибів; формувати поняття їстівні та отруйні гриби, вміння розпізнавати їх у природі; з’ясувати зв’язок з деревами, значення грибів для лісу, для людей; формувати навички спостерігати за грибами, розрізняти види грибів, порівнювати їх.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 49. Різноманітність організмів. Гриби.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Стоїть при дорозі на одній нозі, шапочку має, та нікого не вітає.

Номер слайду 4

Цикута Дурман Борщовик Вороняче око Гриби - це окреме царство організмів, яке не відноситься ні до рослин, ні до тварин. Живляться гриби вегетативно, не здійснюють фотосинтезу. До клітинної стінки грибів входить не клітковина, а інший вуглевод-хітин. Він входить і до складу клітин тварин. Через це вони здатні змінювати форму. Гриби

Номер слайду 5

Цикута Дурман Борщовик Вороняче око Мікологія – це наука , яка вивчає гриби, від грецького «мікос» - гриби, «логос» - наука. Грибів налічується близько 100 тис. Видів, але всі вони унікальні. Серед грибів є як і одноклітинні види, як дріжджі та водночас з цим є серед грибів і багатоклітинні організми. Гриби різняться і за розміром також. Одних важко вгледіти, навіть, під мікроскопом, а інші можуть досягати вражаючих розмірів. Різна і тривалість життя грибів. Одні живуть 20-30 хвилин, другі - десятки років. Гриби

Номер слайду 6

Цикута Дурман Борщовик Вороняче око Гриби В природі живе до сотні тисяч видів грибів: від найдрібніших одноклітинних (дріжджі) до дуже великих (трутовики). Вони пристосувалися до різноманітних умов життя: у лісах, на полях, в ґрунті, в воді, на стінах житла, а також в організмах інших тварин і рослин, як живих, так і мертвих. Для існування грибам потрібні певні умови: волога і тепло (20-25 градусів). Вік найбільш древніх викопних спор грибів - 170-190 млн. років.  

Номер слайду 7

Цикута Дурман Борщовик Вороняче око

Номер слайду 8

Гриби – живі організми Дихають Відмирають Розмножуються Ростуть Живляться

Номер слайду 9

Гриби Шапинкові Сажкові Дріжджові Цвілеві

Номер слайду 10

Будова шапинкових грибів

Номер слайду 11

Будова шапинкових грибів У шапинкових грибів у ґрунті знаходиться грибниця. А для розмноження у них утворюється плодове тіло. Воно складається з шапинки і ніжки. Отже, у шапинкових грибів є плодове тіло і грибниця.

Номер слайду 12

Шапинкові гриби Обліпили всі пеньочки Мами – тата, сини й дочки: Мов гвіздочки всі тоненькі, Вишукані й чепурненькі. В лісі виросли сестрички, Жовті та смачні… Виросли гриби прекрасні — Капелюшки в них, мов в маслі. І збирають грибники Маслянисті …

Номер слайду 13

Шапинкові гриби Із найперших своїх днів Найбіліший із грибів. По властивостях він цінний, Лікар від хвороб відмінний. Вийшов красень на стежину, Вдягся в білу одежину, Капелюх червоний взяв – Всіх навколо налякав! В теплий дощик народився, Парасолькою накрився. Може б, з лісу пострибав, Якби другу ногу мав. Гриб

Номер слайду 14

Шапинкові гриби 1. білий гриб 2. маслюк 3. підберезник 1. сироїжки 2. лисички 3. печериці Трубчасті Пластинчасті

Номер слайду 15

А ще ми любимо їх споживати в їжу.

Номер слайду 16

Чим живляться гриби? Відмерлими рештками рослин і тварин. Гриби – санітари лісу.

Номер слайду 17

Шапинкові гриби бувають: Їстівні Отруйні Плодовими тілами живляться мешканці лісу, наприклад різноманітні комахи, білки, кабани. Вживає гриби в їжу і людина. Такі гриби називають їстівними Проте існують гриби, вживати які не можна в жодному разі, тому що їхнє тіло містить небезпечні (отруйні) для життя людини речовини. Такі гриби називають отруйними

Номер слайду 18

Різноманітність грибів

Номер слайду 19

Різноманітність грибів

Номер слайду 20

Самим отруйним грибом на планеті називають гриб кривавий зуб. Ще одна назва цього гриба – полуниця з вершками. І дійсно, на перший погляд, він дуже схожий на цей десерт, і навіть аромат нагадує смачне ласощі. Поверхня гриба м’яка, біла, всипана червоними отруйними краплями.

Номер слайду 21

Бліда поганка є одним з найнебезпечніших, отруйних грибів в світі. Цей гриб відомий тому, що саме він став причиною найбільшого числа смертельних отруєнь, ніж будь-який інший. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може завдати невиправної шкоди здоров'ю людини. Цей гриб вражає печінку і нирки, при цьому, симптоми отруєння проявляються, коли людині вже неможливо допомогти.

Номер слайду 22

Сильно отруйними є мухомор червоний, мухомор зелений, мухомор смердючий, мухомор пантерний, білий мухомор. Найбільш широко поширений мухомор червоний, який помірно токсичний, а також має галюциногенною дією на людину, тому що містить у великій концентрації холін, мускарин, гідроксілову кислоту, мусцилін.

Номер слайду 23

Сатанинський гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам гриба викликає важке отруєння. М'якоть на розрізі трохи синіє, іноді червоніє.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Мікроскопічні гриби Цвілеві гриби Дріжджові гриби Гриби-паразити Використовують для виготовлення хліба, квасу, пива, спирту. Оселяються на інших організмах. Є збудниками хвороб рослин, тварин, людини. Оселяються на рештках померлих організмів. Деякі використовують для виготовлення продуктів та ліків. Інші спричиняють псування продуктів та матеріалів.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Дріжджі – це також гриби Дріжджі потрібні для випікання хлібобулочних продуктів. А також для виготовлення спирту та пива. Дріжджі так і поділяють на хлібні і спиртові

Номер слайду 31

Що вкрило продукти?

Номер слайду 32

Цвіль – також гриб. Люди навчилися використовувати цвіль: з неї виготовляють ліки. Складається з тоненьких білих ниток – грибниці.

Номер слайду 33

У Царстві Грибів є і гриби-паразити, які паразитують на рослинах. Сажкові гриби – на кукурудзі Фітофтора - на картоплі, помідорах, на зернових культурах.

Номер слайду 34

Значення грибів

Номер слайду 35

Висновки Гриби – це окрема група організмів. Гриби живляться готовими поживними речовинами, як тварини, але ростуть і ведуть прикріплений спосіб життя, як рослини.

Номер слайду 36

Домашнє завдання 1. Опрацювати §36

ppt
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
2779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку