Презентація з теми "Основи спадкового права"

Про матеріал
Мета уроку: визначити основи спадкового права, охарактеризувати особливості спадкування за законом і за заповітом, показати порядок реалізації спадкових прав; продовжити формувати вміння працювати з текстом законодавчих актів, аналізувати їх, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; виховувати учнів у повазі до закону.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ СУМСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ДПТНЗ „СУМСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ З ДИЗАЙНУ ТА СФЕРИ ПОСЛУГ” Презентація з теми “ Основи спадкового права. Підстави спадкоємства. ” Розробила: викладач вищої категорії Зінчук Н. І. Суми, 2019

Номер слайду 2

Мета уроку: — навчальна: визначити основи спадкового права, охарактеризувати особливості спадкування за законом і за заповітом, показати порядок реалізації спадкових прав; — розвиваюча: продовжити формувати вміння працювати з текстом законодавчих актів, аналізувати їх, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки; — виховна: виховувати учнів у повазі до закону.

Номер слайду 3

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: - пояснити, хто такі спадкодавець та спадкоємець, що таке заповіт та назвати умови його дійсності; - описати порядок спадкування за законом, розповісти про процедуру отримання спадку; - аналізувати правові ситуації, які регулюються нормами спадкового права; - оцінювати важливість для людини бути власником.

Номер слайду 4

Мотиваційний момент Вискажіть свою думку щодо принципів справедливості та законності процесу спадкування, які показані у наведених карикатурах. Чи хотіли б ви приймати участь у таких правових відносинах? До чого можуть привести такі дії?

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань учнів Бесіда: 1. Що таке право власності і в чому його важливість? 2. Що означає реалізація прав власності? 3. У чому суть правового принципу: «Правочин повинен бути виконаний»!

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу 1. Поняття спадщини. 2. Спадкування за законом і заповітом. 3. Порядок реалізації спадкових прав. Поняття уроку: спадщина, спадкове право, спадкодавець, спадкоємець, заповіт.

Номер слайду 7

Спадкове право – це сукупність цивільно-правових норм, що встановлюють порядок переходу прав і обов'язків померлої особи за правом спадкування. Спадкування – це перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадщина – права та обов'язки, що залишилися після смерті фізичної особи (до складу спадщини входять і борги спадкодавця, якщо вони були на день смерті).

Номер слайду 8

Спадкування Спадкодавець – фізична особа, яка померла чи оголошена померлою. Спадкоємець - не лише фізичні особи, а й інші суб’єкти: юридичні особи, держава, фермерське господарство, інша держава і т. ін.).

Номер слайду 9

Шляхи отримання спадщини За заповітом Будь-які фізичні та юридичні особи, держава тощо, визначені заповітом померлого За законом Фізичні особи, які належать до однієї з п'ятих черг спадкування

Номер слайду 10

Заповіт – це особиста воля особи на випадок її смерті. Загальні вимоги до форми заповіту: 1. Заповіт складається в письмовій формі із зазначенням місця та часу його складання. 2. Заповіт повинен бути підписаний заповідачем особисто. 3. Заповіт повинен бути засвідчений нотаріусом або іншими службовими особами.

Номер слайду 11

Спадкування за заповітом

Номер слайду 12

Цивільний кодекс України (книга шоста) передбачає: Заповіт з умовою (Ст.1242) Це коли заповідач обумовлює права на спадкування в особи, яка призначена у заповіті (наявність інших спадкоємців, проживання в певному місці, здобуття освіти, народження дитини і т. ін.)

Номер слайду 13

Цивільний кодекс України (книга шоста) передбачає: Секретний заповіт (Ст.1249-1250) Заповіт посвідчений нотаріусом без ознайомлення з його змістом: - нотаріус отримує заповіт для завірення в заклеєному конверті; - оголошення змісті заповіту відбувається в присутності 2 свідків; - складається протокол оголошення заповіту.

Номер слайду 14

Заповіт визнається недійсним 1. Заповіт складається особою, яка не мала на це право, не за формою та посвідченням (нікчемний заповіт). 2. Суд визнає недійсним. 3. Недійсність окремого розпорядження, що міститься в заповіті.

Номер слайду 15

СПАДКУВАННЯ ЗА ЗАКОНОМ 1. Спадкоємець не склав заповіту. 2. Заповіт визнано недійсним. 3. Спадщина не прийнята. 4. Спадкоємці відмовились від прийняття спадщини. 5. Заповіт не охоплює всієї спадщини.

Номер слайду 16

Черги спадкування 1 2 3 4 5 Діти, батьки, той із подружжя, який пережив іншого. Повнорідні й неповнорідні брати, сестри, дід, баба. Рідні дядько і тітка. Особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім‘єю не менше як 5 років до часу відкриття спадщини (смерті спадкодавця) Інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно.

Номер слайду 17

Обов'язкова частка у спадщині (частина спадщини, на яку особа має право незалежно від змісту заповіту) 1. Діти спадкодавця : малолітні та неповнолітні ; повнолітні непрацездатні. 2. Непрацездатна вдова (вдівець). 3. Непрацездатні батьки.

Номер слайду 18

Закріплення навчального матеріалу Юридичні задачі (робота в парах) Кожна пара отримує юридичні задачі та пам’ятки до розгляду задачі і за допомогою ЦКУ (витяг знаходиться на кожній парті) дає роз’яснення завдання.

Номер слайду 19

Узагальнення та систематизація набутих знань Узагальнюючі запитання учням: 1. Хто такі спадкодавець та спадкоємець? 2. Що таке спадок? 3. Що таке заповіт, коли він стає дійсним? 4. У чому важливість дотримання усіх норм спадкового права? 5. Чи знадобляться вам знання та вміння, отримані на цьому уроці, в майбутньому?

Номер слайду 20

Закріплення нових знань і формування практично - орієнтованої компетентності учнів Складання юридичних документів (робота в групах) Кожна група учнів отримує зразок документа, який пов'язаний зі спадковим правом (заповіт, заява про прийняття спадку за заповітом, заява про прийняття спадку за законом, заява про відмову від прийняття спадку). Згідно зразка за відведений час необхідно скласти власний юридичний документ.

Номер слайду 21

Мотиваційний момент Ознайомлення учнів з найбільш цікавими заповітами в історії Цікаві заповіти Hайнепристойніший в історії заповіт залишив швець з Марселя. З 123 записаних в ньому слів 94 неможливо вимовити навіть у відносно пристойному суспільстві. Найкоротший заповіт написав банкір з Лондона. Він містив три слова: «Я повністю розорений». Найдовший заповіт склав один з батьків-засновників Сполучених Штатів Томас Джефферсон. Вказівки щодо майна перемежалися в документі з міркуваннями про історію Америки. По цьому заповіту спадкоємці Джефферсона отримували свої долі спадку тільки за умови, що відпустили на волю всіх своїх рабів.

Номер слайду 22

4. Найбільш історично корисний заповіт залишив Вільям Шекспір. Він виявився досить дріб'язковим дядьком і зробив розпорядження щодо всього свого майна, починаючи від меблів і закінчуючи взуттям. Заповіт це мало не єдиний незаперечний документ, який доводить існування Шекспіра. 5. Найскладніший для розуміння заповіт був складений лаборантом знаменитого фізика Нільса Борa. У заповіті булo так багато спеціальних термінів і складних оборотів-фразеологізмів, що для його розшифровки довелося викликати експертів-лінгвістів.

Номер слайду 23

6. Найкрупніша наявна сума, коли-небудь заповідана однією людиною. Генрі Форд заповідав розподілити 500 мільйонів доларів серед 4157 учбових і добродійних закладів. 7. Найвідоміший заповіт залишив Альфред Нобель. Документ був оспорений родичами. Вони отримували тільки півмільйона крон, а залишок – 30 мільйонів – було віддано на організацію знаменитої Нобелівської премії.

Номер слайду 24

8. Найсекретніший заповіт залишив мільярдер Мішель Ротшильд. У ньому, зокрема, мовиться: «…Категорично і однозначно забороняю будь-який опис мого спадку, будь-яке судове втручання і оприлюднення …» Отже реальні розміри статку і сьогодні не відомі. 9. Найбільший статок, залишений тварині. З цим же заповітом пов'язана і найбезглуздіша історія про спадок. Мільйонер і кінопродюсер Роджер Доркас всі свої 65 мільйонів доларів залишив улюбленому песику Максиміліану. Суд визнав таке рішення законним, оскільки за життя мільйонер виправив Максиміліану абсолютно людські документи. Дружині Доркас залишив 1 цент. Але вона, за тими ж собачими документами, вийшла заміж за пса і, після його смерті, спокійно вступила в права спадку, оскільки пес заповіту не залишив.

Номер слайду 25

Підсумок уроку Слово викладача Питання спадкового права є досить актуальними, заслуговують на увагу і детальне вивчення, оскільки стосуються практично кожного громадянина, який може бути як спадкодавцем, так і спадкоємцем. Незалежно від соціального розвитку суспільства, економічної та політичної ситуації спадкові відносини існували, існують та, безумовно, будуть існувати, оскільки в будь якій державі неминучі дві речі: смерть и податки. Це є причиною вічної актуальностиі спадкового права. Окрім того, спадкове право, як частина цивільного, має не тільки правовий бік, але й моральний. Хоча складання заповіту не є традиційним для громадян України, його існування дозволяє попередити багато родинних проблем та негараздів.

Номер слайду 26

Домашнє завдання 1. Пригадати, в яких літературних творах, фільмах, серіалах виникають проблеми зі спадкування. Як можна вирішити ці проблеми за законом? 2. Підготувати тези для дискусії на тему, пов'язану з відомим афоризмом: «Ніколи не кажіть, що знаєте людину, якщо ви не ділили з нею спадок» (Йоханн Лаватер).

Номер слайду 27

Література: 1. Цивільний Кодекс України станом на 1 вересня 2008 р. – Київ; Видавничий дім. - Скіф, 2008 р. 2. Науково-практичний коментар Цивільного Кодексу України: У 2 т. За ред. О.В. Дзери (кер. авт. кол.), Н.С. Кузнецової, В.В. Луця, - К.; Юрінком інтер. 2005. – Т.1 – 832 с. 3. Цивільне право України Академічний курс у двох томах Т.1 Загальна частина. Підручник. Видавничий дім. Київ, 2004 р. 4. Навчальний посібник «Цивільне право» за ред. О.А. Підопригори та Д.В. Бобрової, Київ, «Вентурі», 2006 р.

ppt
Додано
9 червня 2020
Переглядів
4283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку