Презентація з теми "Печорін - "герой свого часу"" для учнів 9 класу.

Про матеріал
В даній презентації поданий матеріал, який допоможе краще розкрити твір Лермонтова "Герой нашого часу", як для учнів 9 класу, так і стане внагоді вчителям при підготовці до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роман «Герой нашого часу»Печорін — «герой свого часу»

Номер слайду 2

Історія душі людської, хоча б найдрібнішої душі, така ж сама цікава і корисна, як і історія цілого народу…М. Лермонтов. Роман «Герой нашого часу»

Номер слайду 3

Роман «Герой нашого часу»…блукаючи по землі без переконань і гордості, без насолоди і страху… ми нездатні більш до великих жертв ні для блага людства, ні навіть для власного нашого щастя.

Номер слайду 4

Дослідницька робота в 5-ти групах. Роман «Герой нашого часу» Завдання для груп1) З тексту повісті оберіть цитати для характеристики Печоріна або деталей його поведінки.2) Знайдіть пояснення мотивам його поведінки (якщо можливо, процитуйте).3) Проаналізуйте його взаємини з іншими героями повісті. Поясніть мотиви або причини, що ним керують.4) Прослідкуйте, чи змінюється характер героя упродовж повісті. Якщо так, знайдіть пояснення або причини цих змін.5) Зробіть висновок: яка риса характеру Печоріна домінує в цій повісті; що вплинуло на формування саме такої риси.

Номер слайду 5

Роман «Герой нашого часу»Бела. Кохання до Бели для Печоріна не забаганка розбещеного серця, а спроба повернутись до світу щирих почуттів «дітей природи».

Номер слайду 6

Роман «Герой нашого часу»Максим Максимович. Печорін знає, що зустріч з Максимом Максимовичем його самотності не розвіє, а лише посилить відчуття болю, тому не хоче будь-яких зайвих пояснень.

Номер слайду 7

Роман «Герой нашого часу»Тамань

Номер слайду 8

Роман «Герой нашого часу»Княжна Мері

Номер слайду 9

Роман «Герой нашого часу»Фаталіст

Номер слайду 10

Печорин полон жизни, энергии, способен «Тамань» на сочувствие Активно добивается цели, «Княжна Мери» сострадает. Ищет спасения в любви, «Бэла» добивается, но… Не дорожит ни своей, «Фаталист» ни чужой жизнью. Не способен на элементарное «Максим Максимыч» движение к человеку «… и умер где-то в Персии»Роман «Герой нашого часу»Еволюція героя

Номер слайду 11

Роман «Герой нашого часу»Рефлексія1. Узагальнююча бесіда. Які зміни відбуваються в характері Печоріна?З якою метою автор порушує хронологію подій, переставляючи повісті на свій розсуд?Чим відрізняється Печорін від людей його покоління?Як автор ставиться до свого героя?Чому автор називає Печоріна героєм свого часу?2. Складання плану-характеристики Печоріна

pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Волощук Є.В., Звиняцьковський В.Я., Філенко О.М.)
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
1321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку