презентація з теми:" Події 1917 р у Криму.

Про матеріал
Презентація з теми: "Події 1917 р. у Криму" за підручником Гісем О.В.,О.О.Мартинюк "Історія України" 10 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Події 1917р. у Криму. План.1. Крим напередодні важливих змін.2. Крим на початковому етапі революції.3. Скликання курултаю та проголошення Кримської Народної Республіки.4. Встановлення влади більшовиків у Криму.

Номер слайду 2

Нселення Таврійської губернії на середину 1916 становило понад 2 млн.осіб34 національності.35%-татари; 33%-росіяни; 11,8%-українці. Кількість кримськотатарського народу унаслідок ціляспрямованої політики російської влади за 130 років її панування ( 1783-1917р) скоротилася з 4 млн. до 150 тис.осіб. У роки Першої Світової-Крим прифронтова зона.

Номер слайду 3

Початковий етап революціїУ березні 1917 р. відбулися загальні вибори мусульман Криму. Обрали Тимчасовий кримсько-мусульманський виконавчий комітет( Мусквиконком) на чолі з муфтієм Челебі Челебієвим. Муфтій-титул представникавищого мусульманського духовн-ства , що має право роз’яснюватиспірні богословсько-юридичні пи-тання.

Номер слайду 4

Навесні –влітку 1917 р. Сформувалася Націонална партія- Міллі Фірка. Найбільш відомими діячами кримськотатарського національного руху в цей час стали Челебі Челебієв та Джафер Сейдамет.

Номер слайду 5

Скликання курултаю та проголошення Кримської Народної Республіки. У листопаді 1917 р. було проведено вибори до курултаю-Установчих зборів кримських татар.12 грудня курултай проголосив створення Кримської Народної республіки.(КНР) та оголосив себе Кримським Національним парламентом.

Номер слайду 6

Встановлення влади більшовиків у Криму. В ніч на 16 грудня 1917 р.кримські більшовики здійснили заколот у Севастополі. На початковому етапі Російської революції 1917 р. На півострові активізувався кримськотатарський національний рух. Поява курултаю і проголошення ним КНР відображали спроби кримськотатарського руху реалізувати свої програмові ідеї. Кримська республіка стала одним із перших у світі проектів демократичної республіки серед мусульманського населення. Встановлення більшовицької влади стало відображенням намірів кримських більшовиків зробити півострів складової радянської Росії.

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
2991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку