Грубодисперсні системичастинки дисперсної фази осідають (або спливають) у полі гравітаційних сил; не проходять крізь паперові фільтри; їх можна роздивитися у звичайному мікроскопі. Для запобігання розшаровуванню емульсій в них додають емульгатори – речовини, що надають емульсіям агрегатну стабільність.
2. Колоїдні розчинирозсіювання променів світла колоїдними частинками, внаслідок чого в ультрамікроскопі вони мають вигляд світних цяток, що перебувають у безперервному хаотичному русі – ефект Тиндаля Крохмаль, білок курячого яйця, холодець, желе, мармелад, кров, лімфа.невелика швидкість дифузії та відсутність здатності проходити через напівпроникні мембрани;частинки дисперсної фази (колоїдні частинки) можна роздивитися лише за допомогою ультрамікроскопа чи електронного мікроскопа;
Дисперсні системи______________Емульсія. Суспензія. Аерозоль, піна_____________Желе, білок, крохмаль. Розсіюють світло. Ефект _____________________Молекули, йони. Розчинена речовина_____________Вода. ГрубодисперсніКолоїдні розчини. ТиндаляІстинні розчини. Розчинник. Закріплення вивченого матеріалу