Презентація з теми: "Практична робота № 4"

Про матеріал
Презентація з теми: Практична робота № 4 Тема: Добування кисню з гідроген пероксиду, збирання, доведення його наявності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота № 4 Тема: Добування кисню з гідроген пероксиду, збирання, доведення його наявності

Номер слайду 2

Мета: освоїти одержання кисню лабораторним способом та навчитися виявляти його наявність. З правилами техніки безпеки ознайомлений (-на):

Номер слайду 3

Правила безпеки:• при проведенні дослідів використовуйте невеликі кількості реактивів;• остерігайтеся потрапляння реактивів на одяг, шкіру, в очі;• пам’ятайте, що холодні і гарячі предмети на зовнішній виглядоднакові, нагрівання здійснюйте лише з використанням спеціальних тримачів;• обережно поводьтеся при закріпленні пробірок у штативі.

Номер слайду 4

Обладнання: лабораторний штатив, пробірки, нагрівач, кристалізатор або велика посудина, заповнена водою, колба, кутоваскляна трубка, гумові корки (з отвором і без), піпетка. Реактиви: гідроген пероксид, манган(IV) оксид, скіпка.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Що робили. Що спостерігали. Висновки №1. Складання приладу. Перевірка приладу на герметичність. №2. Збирання кисню методом витіснення води. №3. Збирання кисню методом витіснення повітря.№4. Доведення наявності кисню.

Номер слайду 7

Завдання № 1 Складання приладу. Перевірка приладу на герметичність. Складання приладу. Прилад для добування газу складається із пробірки та гумової пробки з отвором, у який вставлена трубка (її називають газовідвідною). Зберіть його. Для цього щільно закрийте пробірку пробкою з газовідвідною трубкою, ніби вкручуючи пробку. Не докладайте надмірних зусиль, щоб не тріснуло скло. Перевірка приладу на герметичність. У невелику склянку налийте води до половини її об’єму. Кінець газовідвідної трубки занурте у воду і зігрійте пробірку рукою. Якщо з’єднання пробірки, пробки і трубки герметичні, то за кілька секунд із трубки виходитимуть бульбашки повітря. (Об’єм будь-якого газу при підвищенні температури зростає.) Якщо повітря з трубки не виділяється, роз’єднайте частини приладу, а потім знову з’єднайте їх. Можна замінити пробірку або пробку з газовідвідною трубкою на інші — більшого чи меншого розміру.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Добування кисню розкладом гідроген пероксиду

Номер слайду 10

Завдання № 2 Збирання кисню методом витіснення води. Для добування кисню скористайтеся тим самим приладом, який був зібраний згідно з рекомендаціями. Для збирання кисню методом витіснення води занурте пробірку в кристалізатор з водою, наповніть її водою та обережно переверніть пробірку отвором донизу, щоб отвір лишався у воді. Піднесіть кінець газовідвідної трубки приладу до отвору пробірки у воді та наповніть пробірку киснем.

Номер слайду 11

Завдання № 3 Збирання кисню методом витіснення повітря. До отвору газовідвідної трубки піднесіть порожню суху пробірку і зберіть кисень у пробірку. Пробірку для збирання кисню можна прикрити аркушем картону, у якому прорізаний отвір для газовідвідної трубки.

Номер слайду 12

Завдання № 4 Доведення наявності кисню. Підготуйте тліючу скіпку: спочатку запаліть, а потім загасіть її. Доки скіпка тліє, внесіть її в пробірку із зібраним киснем.

Номер слайду 13

Висновок. У зошиті для практичних робіт опишіть свої спостереження, складіть рівняння реакцій розкладу гідроген пероксиду і горіння вугілля (тліючої скіпки). За результатами практичної роботи зробіть висновки. При формулюванні висновків використовуйте відповіді на такі запитання:1. Як називають метод збирання газів, що ви використали в цій роботі?2. У який спосіб можна довести, що пробірка повністю заповнена киснем?3. Чи можна добути кисень розкладом гідроген пероксиду без манган(IV) оксиду?

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Гарячий залізний порошок в чистому кисні

Номер слайду 16

Горіння метану

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Задорожна Ніна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Когут Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 січня 2021
Переглядів
6901
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку