Презентація з теми "Сучасні міграційні процеси України у контексті війни. ВПО."

Про матеріал
Презентація з теми "Сучасні міграційні процеси України у контексті війни. ВПО."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні міграційні процеси України у контексті війни. ВПО

Номер слайду 2

Що таке міграція?Міграція населення (лат. migratio — переселення) — механічні переміщення людей через кордони тих чи інших територій зі зміною місця проживання назавжди, на більш-менш тривалий час або з регулярним поверненням до нього.

Номер слайду 3

Міграція населення — складний суспільний процес, що впливає на різні сторони соціально-економічного життя людства Людей, які вчиняють міграцію, називають мігрантами. Особи, які переселилися за межі країни, — емігранти, які переселилися в країну — іммігранти. Різниця між кількістю іммігрантів і емігрантів — міграційне сальдо (чиста міграція) — безпосередньо впливає на кількість населення країни.

Номер слайду 4

(дослідження лютий 2023 р.)Дослідницька компанія Gradus Research проаналізувала динаміку міграційних настроїв українців від перших днів повномасштабного вторгнення. Про це LB.ua повідомили в пресслужбі компанії. Зазначається, що майже половина з тих, хто покинув місце постійного проживання, вже повернулися.

Номер слайду 5

Війна Росії проти України докорінно або сильно змінила життя переважної більшості населення - це декларують 82% опитаних. І хоча 61% українців залишилися на своєму постійному місці проживання, інші були змушені переїхати до безпечніших місць. З них 82% мігрували в межах області чи України, тоді як 18% переїхали за кордон. Переважна більшість мігрантів - мешканці східних областей.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Майже половина мігрантів вже змогли повернутися додому: 40% українців були змушені покинути своє постійне місце проживання, з них 18% повернулися. Це в більшій мірі стосується жителів північних областей та Києва. На запитання про наміри перемішатися далі у разі загострення ситуації більшість українців (60%) відповідають, що планують залишатися там, де зараз перебувають. Серед тих, хто все ж планує в разі ускладнення ситуації їхати далі від епіцентру подій, 21% українців мають намір переміщатися в межах України, і лише 7% планують виїзд за кордон (цей показник є найнижчим за весь період замірів від початку війни). Проте рівень намірів щодо виїзду за кордон серед жителів західних областей майже вдвічі вищий за вибірку загалом.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Третина респондентів (32%), які були змушені через війну переміститись за кордон, декларують свій намір повернутися в Україну за першої можливості.10% зовнішніх мігрантів схильні вважати, що поїхали назавжди. Переважна більшість з них — вихідці з західних областей України у віці 25-34 роки. При цьому майже половина опитаних (47%) вагаються із відповіддю, оскільки ще не прийняли остаточного рішення. Їхня кількість у порівнянні з попереднею хвилею дослідження (липень 2022 — 24%) зросла вдвічі."Варто також зазначити, що віра в перемогу України залишається на високому рівні із перших днів повномасштабної війни: наразі 87% українців абсолютно або скоріше впевнені, що Україна здатна відбити напад Російської Ферерації. А головними запоруками перемоги України громадяни вважають військову допомогу країн Заходу та міць Збройних Сил України", - зазначають в Gradus Research.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

"Підсумовуючи, зазначимо, що міграційні настрої наразі стабільні. Складна енергетична ситуація в країні та постійна загроза нових ракетних обстрілів України росією сприяє ще більшій невизначеності у намірах українців щодо повернення. Проте бажання повернутися додому за першої можливості залишається високим. Вірогідність нової великої хвилі міграції - низька", - додали в пресслужбі. Нагадаємо, за даними ООН, війна Росії проти України спричинила найбільшу хвилю біженців після Другої світової війни.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

.

Номер слайду 15

Впо – внутрішньо переміщенні особи. Внутрішньо переміщена особа (ВПО) – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (частина перша статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»

Номер слайду 16

Переселенці мають право: На отримання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг. На отримання всіх соціальних виплат і соціального забезпечення, встановлених законодавством для громадян України – за наявності довідки переселенця.

Номер слайду 17

Для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, державне соціальне страхування. Право на отримання статусу безробітного. На оформлення документів, що засвідчують особу, за місцем фактичного проживання. Право на продовження здобуття певного освітнього рівня

Номер слайду 18

Право на отримання соціальної стипендії студентами-переселенцями. Право на участь в державній програмі «Доступне житло». Право на реєстрацію підприємницької діяльності за місцем фактичного проживання на території України. Право голосувати на виборах і референдумах. Право на сприяння в наданні кредитів на придбання земельних ділянок і житла.

Номер слайду 19

Право на отримання комунальних послуг. Право на безкоштовне тимчасове проживання.

Номер слайду 20

Внутрішньо переміщені особи зобов’язані: Повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах рад за новим місцем проживання упродовж 10 днів з дня прибуття на нове місце проживання. Повідомляти про повернення на покинуте місце проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах не пізніш як за три дні до дня від’їзду.

Номер слайду 21

У разі виявлення надання внутрішньо переміщеною особою явно неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік – відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів унаслідок реалізації прав, передбачених чинним Законом. Для переселенців-пенсіонерів встановлено обов’язок проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку (для власників електронних пенсійних посвідчень – перші два рази – що шість місяців, надалі – що 12 місяців; для власників звичайних платіжних карток банку – що 3 місяці з дня відкриття рахунку)

Номер слайду 22

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку