І.Карпенко-Карий "Хазяїн"

Про матеріал
Презентація може бути використана на уроці української літератури під час вивчення творчості Івана Карпенка-Карого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

П’єса І. Карпенка-Карого «Хазяїн» — соціально-сатирична комедія. Образ мільйонера-землевласника Пузиря.

Номер слайду 2

Теорія літератури. Комедія – це один з видів драматичних творів, в якому висміюються суспільні або побутові явища, людські вади.

Номер слайду 3

Особливості комедії:4 Відтворення суперечностей між старим, і новим, прогресивним, що утверджується в житті).1235 Викриття і висміювання недоліків суспільного та побутового життя, негативних рис вдачі персонажів Наявність комічного героя. Діалогічний спосіб викладу матеріалу. Прозова форма (рідше віршована).

Номер слайду 4

Бесіда за твором 1. З яким твором І. Карпенка-Карого найбільше споріднена комедія «Хазяїн» і чому? 2. Чим зацікавив вас цей твір як читачів? 3. Чого більше в комедії «Хазяїн» — гумору чи сатири і чому, на вашу думку? 4. Чи є в комедії персонажі, яким ви імпонуєте? Хто ці персонажі?

Номер слайду 5

ТЕМАІДЕЯ

Номер слайду 6

ТЕМА:показ людської любові, пристрасті до збагачення, “без жодної іншої мети. Стяжания для стяжания!”ІДЕЯ:засудження морального звиродніння стяжателя, для якого зиск понад все, і який не зупиняється перед жодними аферами, лише б помножити свої статки.

Номер слайду 7

проблема добра і зла ;проблема збагачення заради збагачення ; Проблематика творубатьків і дітей; моралі, духовності; взаємин «пузирів» та ітелігенції.

Номер слайду 8

ПУЗИР – ГОСПОДАР НОВОГО ТИПУ ЧИ СКНАРА.

Номер слайду 9

Жадоба до збагачення. СКУПІСТЬБЕЗЧЕСНІСТЬЕКСПЛУАТАТОРМАРНОСЛАВСТВОВтрата життєвих пріоритетів. БЕЗДУШНІСТЬ У СТАВЛЕННІ ДО РІДНИХЛюбов до дочки. Прагнення мати друзів. Бережливісь. Любов до худоби. Любов до земліВміння господарювати. ПРАЦЬОВИТІСТЬПУЗИР – ГОСПОДАР НОВОГО ТИПУ ЧИ СКНАРА.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Пузир. Працьовитий, енергійний. Дбає, господарює, збагачується. Любить дочку, пишається нею. Хазяїн З чим асоціюється Пузир ?

Номер слайду 12

Мамона. У перекладі з давньогрецької мови "мамона" – це багатство, або розкіш.. Вважається, що якщо Мамона царює в житті людини, то там немає місця Богу. Тому в Біблії сказано, що не можна одночасно служити Господеві й Мамоні.

Номер слайду 13

А чи можете ви назвати героїв у світовій літературі, схожих на Пузиря? Гобсека з однойменної повісті О. де Бальзака. Плюшкіна з «Мертвих душ» М. Гоголя.

Номер слайду 14

Екранізація твору«Хазяїн» — фільм режисера Юрія Некрасова, знятий на студії «Укртелефільм» у 1979 році..

Номер слайду 15

Інтерактивна вправа «Мікрофон»Продовжіть речення:«Твір Івана Карпенка-Карого мене примусив замислитися над тим...» або « П'єса «Хазяїн» вчить мене...»

pptx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
3705
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку