Презентація з трудового навчання "Гігієна житла"

Про матеріал
Дана презентація містить цікавий матеріал до теми "Гігієна житла". Учням буде цікаво подивитись на засоби гігієни, як традиційні, так і сучасні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка уроку з трудового навчання для учнів 6 класу вчителя Червонокутського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Буцької селищної ради Черкаської області Волинець Галини Миколаївни

Номер слайду 2

Меню Щотижневе прибирання Прибирання ванни Роботи пилососи Чищення меблів

Номер слайду 3

Опорні поняття: прибирання житла, миючі засоби, догляд за побутовою відеотехнікою, побутова техніка для прибирання житла. Підтримання приміщення в чистоті й належному порядку вимагає щоденної клопіткої праці всіх без винятку членів сім’ї.

Номер слайду 4

Щоденне прибирання включає провітрювання кімнати; застеляння ліжка; замітання (при потребі й миття) підлоги; стирання з меблів пилу; чищення килимків чи доріжок, розстелених у коридорі, передпокої та кімнатах.

Номер слайду 5

Щотижневе прибирання Чищення м’яких і напівм’яких меблів; стирання пилу з корпусних меблів та всіх прикрас; миття і чищення дверей, підвіконь; зняття пилу і миття кімнатних рослин; чистка доріжок і килимів миття підлоги.

Номер слайду 6

Чищення м’яких меблів Якщо на меблях є плями, то їх виводять спеціальними засобами. Протирають шаром марлі, змоченої солоною водою (1 ч.л. на 1 л води).

Номер слайду 7

Чищення м’яких меблів Якщо меблі стоять без покривал, то їх потрібно чистити пилососом. Плюшеву або оксамитову оббивку слід протирати за ворсом м’якою ганчіркою, змочену в теплій воді.

Номер слайду 8

Догляд за корпусними меблями Меблі витирають зволоженою, а потім сухою серветкою для прибирання. Потім натирають до блиску спеціальними рідинами.

Номер слайду 9

Під час протирання меблів витирають від пилу і всі прикраси (статуетки, вази тощо), які на них розміщені за допомогою спеціальних щіток.

Номер слайду 10

Найкраща прикраса кімнати – це квітучі та декоративні рослини. Вони потребують доброго догляду. Їх потрібно регулярно мити або чистити, адже на їхніх листочках також осідає кімнатний пил.

Номер слайду 11

Дуже забруднені килим або доріжку , видаливши з них пил, чистять рідкими засобами для видалення плям.

Номер слайду 12

Пофарбовану або покриту лінолеум чи керамічною плиткою підлогу миють теплою водою з додаванням спеціальних засобів, користуючись м’якою полотняною чи трикотажною ганчіркою або шваброю.

Номер слайду 13

Особливої уваги потребують унітази, які швидко забруднюються і часто є місцем скупчення мікробів. Їх миють за допомогою спеціальних засобів та йоржиків різної форми. Сучасні миючі засоби для унітазів значно полегшують процес прибирання.

Номер слайду 14

Прибирання ванної кімнати Чищення плитки, ванни та сантехніки дезінфікуючими засобами за допомогою щіток. Промивання їх чистою водою. Миття підлоги. Миття дзеркал.

Номер слайду 15

Кухня—це спеціальне місце, де готують і споживають їжу. Тому з метою збереження здоров'я всіх членів сім’ї, тут потрібне особливо ретельне прибирання.

Номер слайду 16

Хоча донька – найкращий засіб для миття посуду, усі члени сім’ї зобов'язані мати звичку мити за собою посуд відразу після вживання їжі.

Номер слайду 17

Генеральне прибирання Старанно миють і чистять все житло: кімнати, кухню, коридори, ванну і вбиральню, меблі та предмети обстановки. Ковдри, матраци, подушки, килими витрушують, вибивають від пилу, провітрюють і просушують. Одяг із шаф виймають та просушують. Фіранки, скатертини, вишивані рушники перуть і прасують. Картини, дзеркала чистять від пилу.

Номер слайду 18

Догляд за відеотехнікою Догляд за нею полягає в чищенні відеокамери й фотокамери та об’єктива, якщо вони забруднені.

Номер слайду 19

Спеціальний набір для чищення побутової техніки До його складу входять спеціальний засіб для чищення оптики, гумові груші, пензлик, серветки для чищення корпусу камери, ватні палички для видалення бруду.

Номер слайду 20

Правила догляду за відеотехнікою 1. Чищення відеокамери розпочинають з корпусу. 2. Потім чистять об'єктив. 3. Працювати слід обережно, щоб не пошкодити об'єктив.

Номер слайду 21

Питання на закріплення 1. Які особливості прибирання ванної кімнати? 2. Чому слід підлогу на кухні після миття витирати насухо? 3. Яка різниця між щотижневим і генеральним прибиранням? 4. Назви особливості догляду за відеотехнікою? 5. Чому необхідно витирати пил із кімнатних квітів?

Номер слайду 22

Побутова техніка для прибирання житла Пилососи-це пристрої для прибирання пилу або забруднень з поверхні за рахунок усмоктування потоком повітря.

Номер слайду 23

Основні складові пилососа та принцип роботи Основними складовими пилососа є електродвигун, компресор і фільтр. Комплектуються пилососи гофрованими шлангом із різними насадками. Принцип роботи пилососа полягає в тому, що електродвигун створює розрідження повітря під щіткою, якою прибирають. За рахунок цього повітря із пилом і брудом засмоктується всередину пилососа.

Номер слайду 24

Побутові пилососи Найбільш поширеними побутовими пилососами є підлогові. За способом утилізації пилу їх поділяють на моделі з мішком (пилозбірник), із контейнером («циклон») і моделі з водяним фільтром.

Номер слайду 25

Пилососи із водяним фільтром У цих пилососах використовується система очищення за допомогою води. Потік, що всмоктується пилососом, проходить через ємність із водою, у якій осідає весь пил і бруд.

Номер слайду 26

На початку XXІ століття з’явився новий клас пилососів - пилососи-роботи

Номер слайду 27

Під час прибирання робот самостійно рухається поверхнею, прибираючи з неї сміття.

Номер слайду 28

Роботи-пилососи, як правило, досить низькі, щоб проходити під ліжком або іншими меблями.

Номер слайду 29

Парова швабра допомагає прибирати в оселі швидко та ефективно завдяки парі та різноманітним насадкам

Номер слайду 30

Паровою шваброю без зусиль прибирають у важко доступних місцях. Вона справляється з брудом та плямами, які зникають під дією пари. Досконалий пароочисник без дії хімічних засобів знищує пилових кліщів, цвіль та різних паразитів.

Номер слайду 31

Загальні правила користування побутовою технікою 1.Використовуй прилади тільки за призначенням. 2. Перед використанням уважно прочитай інструкцію. 3. Користуйся лише справними електроприладами. 4. Не вмикай одночасно велику кількість електроприладів. Це може призвести до пожежі. 5. не залишай увімкнені електроприлади без нагляду. 6.Після закінчення роботи вимкни електроприлади з мережі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Базаренко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 лютого 2022
Переглядів
9544
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку