Презентація з української мови для 3 класу на тему: "Загальне поняття про дієслово. Зв’язок дієслова з іменником у реченні. "

Про матеріал

Презентація на тему:"Загальне поняття про дієслово. Зв'язок дієслова з іменником у реченні.До підручника “Українська мова" 3 класу (М.С Вашуленко, О.І.Мельничайко, Н.А.Васильківська)допоможе учням узагальнювати та вдосконалювати знання учнів про дієслово, як частину мови. Ознайомитися із часами дієслів, вимовою та написанням дієслів на -ться, -шся.

Використані гіперпосилання:

https://learningapps.org/4356187

https://learningapps.org/4668145

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальне поняття про дієслово. Зв’язок дієслова з іменником у реченні. До підручника “Українська мова” 3 класу (М. С Вашуленко, О.І. Мельничайко, Н. А. Васильківська) Підготувала вчитель початкових класів школи І ступеня №333 Дарницького району м. Києва Ковальчук Г. Т.

Номер слайду 2

Загальне поняття про дієслово. Дієслово- це самостійна частина мови, яка означає дію або стан предмета і відповідає на питання: що робити?що зробити? що робиться з предметом? у якому стані він перебуває? (ходив, співатиме, займатися, буду їсти, заробляю). У реченні дієслово найчастіше виконує функції присудка (він розповів все, що знав; ніч здавалася днем).

Номер слайду 3

Узагальнення: Слова, що означають дію, називаються дієсловами. Дієслова відповідають на запитання що робить? що роблять? що робити? що зробити? що зробила? що буде робити? Дієслова змінюються за часами:минулий, теперішній, майбутній. Дієслова у реченні стоять у тому ж роді та числі що й іменники. Весна (що зробила?) настала;сади (що роблять? ) цвітуть. Дієслова у реченні найчастіше бувають присудком.

Номер слайду 4

КАЛІГРАФІЧНА ХВИЛИНКАВА ЛУ ПІД ПРО СНІЖ ЛІС НИК НЕЦЬ КИ

Номер слайду 5

Гра “Добери дієслово”Тюльпани (що роблять?)... Птахи (що роблять) …Метелики ( що роблять?)... Лисичка (що робить?) ...

Номер слайду 6

Запам’ятай!!!!Пиши : -ться, -шся поведешся набереться навчаються смієшся. Вимовляй : [ц’: ] [ с’:]поведе [ с’:а]набере [ц’:а ] навчаю [ ц’:а] сміє [с’:а ]

Номер слайду 7

Гра “ Відшукай дієслово”https://learningapps.org/4668145https://learningapps.org/4356187

Номер слайду 8

Фізкультхвилинка

Номер слайду 9

Випиши з тексту дієслова: ЦЦ Цвітуть сади, цвітуть пишні, цвіт біліє на черешні, на яблуні рожевіє,- всі квіточки сонце гріє. (Марійка Підгірянка)

Номер слайду 10

Із поданих слів склади речення, а з них - текст. Добери заголовок. Пташенята , скоро,у, з’являться, нього.2. Сонце, вище, все, підіймається, землею, над, весняне.3. Виспівує, жайворонок, тому, так, і, польовий.4. Полі, у, дзвенить , пісня, жайворонкова.5. Він, з, ділиться, нами, своєю, радістю.

Номер слайду 11

Встанови зв’язок слів у реченні. Все вище над землею підіймається весняне сонце . Сонце(що робить?) …;сонце (яке?)...;підіймається (над чим?) …;підіймається (як ?) … .

Номер слайду 12

Звукова схема Ділиться-[д’ і л и ц’: а] /=0/-0/=:0/

Номер слайду 13

Робота з підручникомhttp://shkola.in.ua/46-ukrainska-mova-3-klas-vashulenko.html

Номер слайду 14

Вправа 390. Скласти план1 абзац- У затінку....2 абзац - Ніжні синьоокі..3 абзац- Обкопав хлопчик … ПЛАН1. Знахідка2. Ніжні квіточки3. Добрий вчинок

Номер слайду 15

Повтори:*Що називається дієсловом?*На які питання відповідає дієслово?*Яким членом речення буває дієслово?

Номер слайду 16

Домашнє завдання С.158, впр. 391, Вивчити правило с.111

pptx
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
4996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку