Презентація з всесвітньої історії для 6 класу на тему"Мінойська цивілізація"

Про матеріал
Матеріал презентації знайомить учнів з історією давньої Мікенської цивілізації. Важливим підтвердженням цієї історії є її дослідження, пошуки та археологічні відкриття А.Еванса на основі міфів та легенд. Ми дізнаємось про життя, заняття. побут та досягнення мінойців. Особливо привертають увагу зразки мистецтва, існування мови та письма, що безперечно є свідченням розвиненої цивілізації народу на о.Крит.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЧИТЕЛЬ : Глушко Н. В. Харківський ліцей №99 Харківської міської ради. Мінойська палацова цивілізація2024рік

Номер слайду 2

Мінойська (Критова) палацова цивілізація Найдавніша цивілізація на території Європи розквітла у III—II тис. до н. е. на острові Крит в Егейському морі. Розкопки на острові підтвердили існування однієї з найдавніших цивілізацій на території Греції. Вона увійшла в історію як Мінойська – за ім'ям царя Міноса. А палацовою її назвали тому, що палац, який був не лише центром влади царів, а й центром економічного життя, свідчив про досить високий рівень розвитку давньої держави.  

Номер слайду 3

За царя Міноса (XVI-I половина XV)держава досягла найбільшого розвитку. Об’єднав палаци острова під своєю владою. Приборкав піратів. Здобув контроль над іншими островами. Збудував могутній флот

Номер слайду 4

Писемні джерела. Джерелами, які надихнули вчених на пошуки ранньої цивілізації на острові Крит, були давньогрецькі легенди й міфи. 

Номер слайду 5

Міф про Тезея і Мінотавра.

Номер слайду 6

Міф про Дедала та Ікара.

Номер слайду 7

Найперший з усіх палаців був відкритий Артуром Евансом палац у Кноссі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Мінойська цивілізація. Про рівень культури Мінойської цивілізації свідчить той факт, що кносські архітектори спроектували і проклали одні з найдавніших водогонів та каналізацію. Добре була продумана також система вентиляції та освітлення. Всю товщу будівлі перерізали зверху до низу спеціальні світлові колодязі, якими сонячне світло і повітря надходили до нижніх поверхів палацуІсторія в школі - Шуліга А.Є.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Легендарний палац царя Міноса (Лабіринт).

Номер слайду 14

Лабіринт з характерною багатоплановістю та асиметрією. II тис. до н. е. Пропілеї Лабіринту із фресками «шествія з дарами»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Заняття Мінойців. Землеробство. Скотарство. Садівництво. Виноградництво. Ремісництво. Торгівля. Мореплавство

Номер слайду 17

Мінойці вірили в багатьох богів. Головною була богиня сонця, яку зображували із простягнутими вгору руками. Священною твариною вважався бик. Його часто зображували на предметах мистецтва. Також відомо, що мінойці влаштовували змагання, у яких потрібно було перестрибнути через бика. Доведено, що мінойці мали власні мову та письмо (так зване лінійне письмо). Проте розшифрувати ці записи дослідникам поки що не вдалося.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Кувшин в «флоричному стилі» з травами. II тис. до н. е. Музей археології. Іракліон. Крит. Голова кносського бика з позолотою рогів і складною інкрустацією. II тис. до н. е. Музей археології. Іракліон. Крит. Ритуальна посудина з квітами. II тис. до н. е. Музей археології. Іракліон. Крит. Золота бджола смерті та воскресіння – образ давнього Крита Межа III – II тис. до н. е. Музей археології. Іракліон. Крит

Номер слайду 25

Лінійне письмо А і БЛінійне письмо Б було розшифроване,Письмо А залишається таємницею.

Номер слайду 26

В ХV ст. до н.е. Критська цивілізація загинула. Існує 2 версії: В результаті вибуху вулкана на о. Фера. В результаті вторгнення греків-ахейців. Дехто вважає, що саме на Криті існувала легендарна Атлантида. Вибух вулкануна о. Фера.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Сучасний Крит. Археологічні розкопи палацу Кносс

Номер слайду 30

Напис на панцирі черепахи

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Бамбукова книжка

Номер слайду 33

Номер слайду 34

1) На якому півострові розташована Греція? (Балканський півострів)2) Який великий острів розташований поряд із Грецією? (Крит)3) Яке море назване на честь царя Афін? (Егейське)4) Як греки називали Грецію? (Еллада)5) Як звали міфічного царя острова Крит? (Мінос)6) Як називається палац із заплутаними переходами? (Лабіринт)7) Хто вбив Мінотавра? (Тесей)8) Найвища гора Греції? (Олімп)9) Які племена у ІІІ тис. до н.е. захопили Балкани? (Ахейці)10) Хто потіснив ахейців у ІІ тис. до н.е.? (Дорійці)

Номер слайду 35

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 березня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку