Презентація з зарубіжної літератури 6 клас НУШ М. Енде " Джим Гудзик і машиніст Лукас "

Про матеріал
Презентація до вивчення твору М. Енде " Джим Гудзик і машиніст Лукас ". Моральні цінності у творі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література 6 клас НУШМ. Енде “ Джим Гудзик і машиніст Лукас “ Галкіна Ірина Херсонський ліцей №51

Номер слайду 2

Тема уроку: Моральні цінності, що утверджуються у творі «Джим Ґудзик і машиніст Лукас». Мета : Розглянути поняття “ моральні цінності”, “ дружба”, “ толерантність”, “ патриотизм “. Скласти схему “ Моральні цінності у творі”. Розвивати навички виразного читання, вміння переказувати основні епізоди твору. Сприяти вихованню читацького інтересу до сучасної літератури.

Номер слайду 3

Актуалізація знань . Впізнай героя.«.. Невеликого зросту, кряжистий, кругловидий, він чимось нагадував пружний гумовий м'ячик». (Машиніст Лукас) «На голові у нього завжди красувався кашкет, а сам він ходив в незмінному робочому комбінезоні». (Машиніст Лукас)«Ніхто і не підозрював, що він такий сильний, тому що сам він любив жити зі всіма в світі у згоді». (Машиніст Лукас)«Він був непоганим правителем. В усякому разі, ніхто про нього не міг сказати нічого худого, як, втім, і хорошого…» (король Альфонс За Чверть Дванадцятий)«Він дуже любив гуляти. На прогулянку він завжди виходив в чорному казанку і ще неодмінно брав з собою парасольку…» (перший підданий пан Піджакер)«… пані (відмітимо відразу - дуже і дуже мила). По своїй комплекції вона чимось нагадувала Крістофа - кругленька, угодована, справжня товстуха-пампушка…» (друга піддана фрау Каакс).

Номер слайду 4

Впізнай героя7. «…він не любив митися - як, втім, і всі хлопчики його віку. Він ніяк не міг узяти в толк, навіщо йому митися, якщо у нього чорна шкіра і все одно не видно, яка у нього шия — брудна або чиста». (Джим негренятко)8.«…він був такий маленький, що запросто міг би уміщатися на долоньці. Його голова, наприклад, була не більша, ніж кулька для пінг-понгу». (крихітний китайчук Пінг Понг)9.«Він був страшенно честолюбний і завидющий і терпіти не міг, коли хтось робив що-небудь видатне». (Пан Пі Па По)10.«Перед друзями стояв худорлявий стариган з дуже славною, доброю особою». (Ка Лань Ча)11.«Ця фізіономія чимось змахувала на морду бегемота, тільки вона була ще в жовту і синю крапушку. Далі йшла досить довга шия, яка переходила в щупле тільце, що закінчувалося худим хвостом». (Непомук)12.«На довгій худій шиї відчайдушно випинав кадик, а з хижої пащі стирчав єдиний зуб, який надавав драконівській морді абсолютно мерзотне вираження». (пані Зубпер)

Номер слайду 5

Перевірка домашнього завдання. Назвати приклади казкових та фатастичних подій/ елементів у творі. Казкові елементи у творі: чарівне походження героя (невідома історія народження Джима), образ-помічник (локомотив на ім'я Емма – прообраз залізного коня), використання магічних чисел (подорож до Лісу Тисячі Див тривала 7 днів, 99 сходинок вели до палацу царя Мигдалії), випробування героя (мотив подорожі, боротьба з панею Мальцан), мотив змієборства (боротьба Джима, Лкаса та Емми з драконицею Мальцан), здатність змія змінюватися (пані Мальцан перетвориться через рік на Золотого Дракона Мудрості), перевтілення (Емма перетворюється на дракона), щасливий кінець (визволення принцеси Лі Сі та їхні заручини Джимом Ґудзиком). Незважаючи на велику кількість казкових елементів, твір М. Енде "Джим Ґудзик і машиніст Лукас" ознайомлює читачів із реальними явищами та стосунками.

Номер слайду 6

Моральні цінності у повісті - казці

Номер слайду 7

Моральні цінності у повісті - казці

Номер слайду 8

Переглянемоhttps://youtu.be/5n2kkc. Ftchw

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Толерантність. Що таке толерантність своїми словами?Простими словами, толерантність – це прийняття та повага до чужого вибору, особливостей, думок.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дружба. Дру́жба — безкорисні взаємовідносини між людьми, дружба заснована на довірі, щирості, взаємних симпатіях, спільних інтересах і захопленнях. Найголовніше в дружбі — це взаємодопомога. Друг завжди прийде на допомогу та ніколи не підведе.

Номер слайду 13

Патриотизм. Патріоти́зм (грец. πατριώτης — земляк, грец. πατρίς та лат. patria — батьківщина) — громадянське почуття, змістом якого є любов до Батьківщини і готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни, мови, історії, традицій, готовність діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності[1]. Містить ряд важливих морально-етичних, етнічних, культурних, політичних та історичних аспектів;

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Милосердя , співчуття. Милосердя — діяльне прагнення допомогти кожному, хто має в цьому потребу. Це є втіленням високої любові до ближніх. У християнському віровченні обов'язком кожної людини визначено такі милосердні вчинки: голодного нагодувати, спраглого напоїти, голого одягнути, недужого відвідати, померлого поховати.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додано
25 лютого
Переглядів
591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку