Презентація за темою "Різновиди казок"

Про матеріал
Презентація повинна ввести учнів у світ народної казки. Ілюстрації, що містяться на слайді "Види казок", покликані надати уяву про казкових героїв, що докорінно відрізняються, коли йдеться про різновиди народної казки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різновиди казок, їх характерні ознаки

Номер слайду 2

Повторення – мати навчання 1.     Бесіда.  ·        Що означає слово «фольклор»? ·        Назвіть відомі  жанри фольклору. ·        Які твори усної народної творчості вам відомі? 2.     Творче завдання: зі слів скласти прислів’я:   слабких, злість, зброя; руйнує, добро, будує, зло; слово, людині, палиця, допомагає, добрій, не допоможе, лихій; вчить, на, жить, як, казка, світі

Номер слайду 3

Світ дивовижний вас вітає! Всіх тих, хто вдумливо читає. І тих, хто любить мандрувати Та прагне більше пізнавати. Кмітливих, добрих і відважних, А ще, звичайно ж, і уважних Він звеселить і причарує, Окрилить тим, що подарує Казок барвистий хоровод. Ми на шляху у Світ Казок!

Номер слайду 4

Що не казка, то нове диво!  Жанрова специфіка фольклорної казки. Різновиди казок, їх характерні ознаки Казка багатогранна й завжди по-новому радує, зворушує та навчає… Якоб і Вільгельм Ґрімм Стара казка потрібна. В ній багато того доброго минулого, яке корисне нині і знадобиться потім.                                                                                                              П.Бажов

Номер слайду 5

Казковий світ – чудовий світ! Найпопулярнішим та найулюбленішим жанром серед дітей є казка. Мабуть, немає у світі людини, яка б не любила або не знала хоча б однієї казки. Так уже повелося, що у всі часи і у всїх народів довгими зимовими вечорами, коли за вікнами лютувала хуртовина і мороз розмальовував шибки химерними візерунками, люди слухали історії, в яких реальне життя поєднувалося із тим, до якого вони прагнули. Ці розповіді, створені народною фантазією, передавалися від уст до уст: батьки – дітям, діти – своїм дітям … Довгий час вони подорожували від села до села, від міста до міста, від однієї країни до іншої, поки не були записані в рукописи, звідки й потрапили до книг. Така історія життя народних казок, знайомих кожній людині з раннього дитинства.

Номер слайду 6

У давній африканській притчі «Як з’явилися у людей казки» розповідається: «Миша могла проникнути усюди. Вона була в палацах багатіїв і в оселях бідняків. Її маленькі блискучі очки стали свідками багатьох таємниць. Яким би надійним не було сховище, миша все одно туди проникала. І ось одного разу вона вирішила сплести собі казки з усього того, що бачила на своєму віку. Кожну казку миша одягла в яскраву сукню – чорну чи білу, червону чи синю. Так казки з’явились в мишачій хаті. Своїх дітей у неї не було, і казки їй замінили їх.         Одного разу отара овець проходила по тому полю, де була мишача хатка, і якась вівця вибила ногою двері мишачої хатки. Казки вибігли звідти і розбіглися по всій землі.»          І таки справді, казка – колективне творіння народного розуму і таланту, сплетене із найрізноманітніших таємниць, уявлень про світ, із мрій про перемогу над злими силами і щастя, яке кожен уявляє по – різному.

Номер слайду 7

Побудова казки Словникова робота Казка (від «казати»,  «розповідати») – один із основних жанрів усної народної творчості (фольклору), розповідний твір про вигадані, здебільшого фантастичні події, які сприймаються і переживаються як реальні. Будова казки:         зачин,      основна частина,        кінцівка Особливості казок  ·        Дія казки відбувається в особливому вигаданому світі ·        Характерні чарівні предмети, які допомагають героям у випробуваннях ·        Присутність фантастичних героїв ·        Повторення магічних чисел: 3, 7, 12 ·        Певні вислови, що мандрують із казки в казку: красна дівиця, добрий молодець ·        Завжди закінчується добре, перемогою добра над злом

Номер слайду 8

казки народні (фольклорні) Літературні (авторські) Відмінність фольклорної казки від літературної Фольклорна Багато авторів Багато варіантів Усна форма існування Створюється в прозі Літературна Один автор Один варіант Письмова форма Може бути написана у віршах

Номер слайду 9

Види казок Народні казки Казки про тварин Чарівні казки Побутові казки

Номер слайду 10

Казки про тварин Це найдавніші серед казок. У всіх казках про тварин є чарівний елемент – звірі, птахи, риби розмовляють у них людською мовою і поводяться як люди.  Казки про тварин цікавили багатьох учених і письменників світу. На Україні, зокрема, вивчивши «звіриний епос», створив свою славнозвісну збірку «Коли ще звірі говорили» Іван Франко.  У фольклорі слов’янських та західноєвропейських народів казок про тварин порівняно небагато. А от у народів Америки, Австралії, Азії, Африки їх без ліку. В кожній країні у казках живуть «свої» тварини. В Європі – це вовк, ведмідь, заєць, кінь, собака, кіт, півень, орел, ворон, в Азії та Африці – лев, тигр, слон, мавпа, папуга, в Австралії – кенгуру. 

Номер слайду 11

Чарівні або фантастичні казки В казках діють чарівні сили, чарівні предмети, відбуваються чарівні перевтілення.  Герої здійснюють дивовижні подвиги, вбивають чудовиськ, дарують людям вогонь і живодайну воду, навчають їх ремесел, рятують від смерті, завжди виходять переможцями, їм допомагають фантастичні добрі істоти. Повторюються магічні цифри «3», «7». У будь – якій чарівній казці відбилися уявлення народу про добро і зло.

Номер слайду 12

Побутові казки Ці казки люди почали складати на пізніших етапах своєї історії. Їхні герої – бідні селяни, наймити, солдати – це найчастіше герої позитивні. Вельможі, пани, багаті хазяї, купці теж герої побутових казок, але герої  - негативні. В цих казках немає фантастичних перетворень, чарівної вигадки, ситуації – реальні.

Номер слайду 13

Мандрівний сюжет Ми вже побачили, що казки надзвичайно різноманітні. Вчені-фольклористи взялися до вивчення казок різних народів світу і побачили в них дуже багато спільного. Це пояснюється тим, що довгий час фантастичні розповіді передавалися з покоління в покоління, доповнювалися, змінювалися. В багатьох народів світу є схожі казкові історії. Казки різних народів світу схожі між собою тому, що бажання та прагнення, надії та мрії усіх народів схожі. Усі народи хотіли, хочуть і хотітимуть жити в мирі, прагнуть свободи і щастя. І про все це розповідалося, розповідається й довіку буде розповідатися в казках, що їх складали, складають і складатимуть народи світу.  Мандрівний сюжет – спільні історії, сюжети, які трапляються у фольклорі різних народів.  

Номер слайду 14

1 2 3 4 Відгадай казку за малюнком

Номер слайду 15

6 5 7 8

Номер слайду 16

9 10 11 12

Номер слайду 17

 Висновок У казці гармонійно поєднуються реальне й фантастичне, зачаровуючи нас красою рідного слова – мудрого, доброго, оптимістичного. Споконвіку старші покоління передавали в казках своїм нащадкам власний світогляд, моральні принципи, мрії про нездоланність добра і правди, про щасливе життя. ·        Казка є скринькою Божого добра. В народних казках висміюються вади та негативні риси: жадібність, лінощі, хвалькуватість. ·        Казка є колективним творінням народного розуму й таланту. У  ній завжди перемагає  добро. ·        Казки повчають і розважають. Їх люблять  читати,  слухати  малюки і дорослі.

Номер слайду 18

Домашнє завдання 1. Переказати статтю підручника с. 27 - 34 2.     Прочитати казку «Фарбований шакал». 3. За бажанням намалювати ілюстрацію до своєї улюбленої казки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Киченок Оксана Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
12717
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку