Презентація до уроку за темою "Порівняльна характеристика Чандарави та Лиса Микити"

Про матеріал
Презентація покликана надати дітям уяву про компаративний аналіз. Вона містить текст казки І. Франка "Лис Микита" (текст скорочений), ілюстрації до творів, порівняльну таблицю Чандарави та Лиса Микити.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Згадуємо Доведіть, що “Фарбований шакал” – казка Відноситься до групи казок про тварин Знайдіть ознаки індійського колориту у казці Згадайте зміст казки І. Франка “Фарбований Лис”

Номер слайду 3

Порівняння творів Порівняння літературних творів – це компаративний аналіз. Можна порівнювати твори, які належать до різних літератур, наприклад, української та зарубіжної. На індійську народну казку «Фарбований шакал» схожа казка І. Франка «Фарбований лис». І. Франко написав чимало цікавих казок, які об'єднав у збірку і видав наприкінці XIX ст. під назвою «Коли ще звірі говорили». На думку Франка, казки «заставляють дітей сміятися й думати, розбуджують їхню цікавість та увагу до явищ природи». До збірки «Коли ще звірі говорили» увійшла й казка «Фарбований Лис».

Номер слайду 4

І. Франко. “Фарбований Лис” (скорочено) Жив собі в одному лісі Лис Микита, хитрий-прехитрий. Скільки мисливці на нього не полювали, він завжди втікав, оминав пастки, ще й товаришів застерігав від небезпеки. Надзвичайне везіння та хитрість зробили Лиса страшенно гордим. Він похвалився перед друзями, що серед білого дня вкраде на базарі курку. Сказав — треба зробити. Непомітно пробрався городами до середини міста, але коли вискочив на вулицю, то його почули пси й кинулися до нього. Що робити? Куди дітися? Лис побачив одчинені ворота й чкурнув туди. На подвір'ї стояла діжа з фарбою. Йому нічого не залишалося, як пірнути в ту фарбу. Пси й не здогадалися, бо від діжі йшов такий неприємний запах. Отже, Лис урятувався, але якою ціною! Як йому в такому вигляді з'явитися на вулиці? Довелося так аж до самого вечора сидіти, завмираючи від страху, що надійде господар-маляр. Коли смеркло, Микита чимдуж чкурнув до лісу, ускочив у якусь нору та й заснув. Уранці прокинувся в доброму настрої, подумав, що зараз підхожий час для полювання, але, зиркнувши на себе, скрикнув і кинувся тікати з переляку. Та від себе ж не втечеш! Став він якимсь дивним і страшним звіром, синім-синім, укритим чи лускою, чи їжаковими колючками, із хвостом, як довбня. Що лишень не пробував — обтріпатися, обкачатися, обдряпати фарбу — нічого не виходить!

Номер слайду 5

І. Франко. “Фарбований Лис” (скорочено) Де не взявся Вовчик-Братик. Як побачив нечуваного синього звіра — аж завив з переляку й кинувся тікати. Звірі, що бачили Вовчика в такому стані, здивувалися, стали розпитувати і, не добившись нічого, пішли в той бік, куди показував Вовк. Побачили — і собі врозтіч. А Лис Микита, бачачи, яке враження справив, подумав, що не так усе й погано. Пішов і сів посеред майдану, де всі лісові мешканці збиралися. Незабаром позбігалося багато звірів, але підступити бояться. Тоді Лис перший ласкаво до них заговорив. Він сказав, що Святий Миколай виліпив його з небесної глини, назвав Остромислом і призначив царем над усіма звірами. У звіринім царстві запанувала радість. Орли та яструби наловили курей, вовки та ведмеді нарізали овець, телят і віднесли новому цареві. Той узяв часточку собі, а решту віддав голодним. Усі хвалили царську доброту та мудрість. Лис Микита був добрим царем, жив на всьому готовому. І справедливість у нього була, як звичайно у звірів: хто дужчий, той і правий, а хто слабший, той ніколи не вигравав справи. Жили собі звірі з новим царем, як і без нього: хто що зловив, те й їв; кого спіймали, той гинув, а хто втік, той радів. Але всі були вдоволені, що мають такого мудрого й не схожого на інших звірів царя. Лис Микита дуже беріг своє синє хутро, боявся, щоб із нього не злізла фарба і його не впізнали. Минув рік. Звірі вирішили відзначити ювілей і влаштували великий концерт. Ведмеді ревли басом, вовки завивали соло. Але як молоді лисички в народному вбранні задзявкотіли тоненькими тенорами, цар не зміг устояти. Він підняв морду і задзявкотів по-лисячому. Що тут зробилося! Усі відразу впізнали Лиса. Люті за обман, забувши про всі добродійства царя, звірі кинулися на Лиса й розірвали його.

Номер слайду 6

Святий Миколай. Шива, Брахман. Боги, святі Лиси, ведмеді, вовки, собаки. Шакали, леви, тигри, пантери, вовки, собаки. Інші образи Лис Микита. Шакал Чандарава. Головний герой Літературна казка. Народна казка. Жанр «Фарбований лис» «Фарбований шакал» Предмет аналізу Порівняння творів

Номер слайду 7

Микиту роздерли на дрібні шматки за ошуканство. 7. Шакала роздерли на дрібні шматки за ошуканство. 6.Лис каже, що виліплений Святим Миколаєм із небесної глини і помазаний на царювання. 6.Шакал каже, що створений Брахманом і помазаний на царство. 5.Лис у лісі – переполох. 5.Шакал у лісі – переполох; його хутро синє,  як у бога Шиви. 4. Рятуючись, вскочив у казан із синьою фарбою. 4. Рятуючись, вскочив у казан із синьою фарбою. 3. Лис у передмісті, сутичка з собаками. 3.Сутичка з собаками по дорозі до міста. 2.Похвалився, що в білий день вкраде  на базарі курку. 2.Від голоду він подався до лісу. 1.У лісі жив хитрий Лис Микита. 1. У лісі жив шакал Чандарава. Казка «Фарбований Лис» І.Франка 10 оповідання 1 – ої книги «Панчатантри» Порівняння творів

Номер слайду 8

Картинна галерея. Ілюстрації до твору. Згадайте за ілюстраціями епізоди твору

Номер слайду 9

Картинна галерея. Ілюстрації до твору. Згадайте за ілюстраціями епізоди твору

Номер слайду 10

Мандрівні казкові сюжети Мандрівні сюжети – спільні, однакові історії, пригоди, які зустрічаються у фольклорі різних народів. Одну й ту ж саму тему з подібним перебігом подій та схожими персонажами ми зустрічаємо у “Панчатантрі”, французький поемі “Роман про Ренара”, німецькій поемі “Рейнеке-Лис”. Історії про хитрого лиса використали Й. В. Гете (“Рейнеке-Лис”) та І. Франко (“Лис Микита”)

Номер слайду 11

Домашнє завдання Прочитати японську народну казку «Іссумбосі, або Хлопчик-Мізинчик». Усно скласти враження про прочитану казку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Нудьга Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мирошниченко Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 серпня 2020
Переглядів
11897
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку