Презентація "Забруднення повітря, води..."

Про матеріал
У презентації представлено: • джерела забруднення повітря, води, ґрунтів та наслідки цих забруднень; • глобальні екологічні проблеми та шляхи їх розв’язання; • негативний вплив на здоров’я людини засобів захисту рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Забруднення повітря, води, ґрунтів;застосування хімічних засобів захистурослин і здоров’я людини. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вправа «Мікрофон»1. Які речовини входять до складу повітря?2. Яке значення для живої природи має кисень і вуглекислий газ?3. Яке значення має кисень для життєдіяльності людини? Яке джерело надходження кисню в атмосферу?

Номер слайду 5

Джерела забруднення атмосферного повітря

Номер слайду 6

Прокоментуйте малюнок «Викиди в атмосферу».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Заходи боротьби із забрудненням повітря:економічні (в багатьох країнах світу фірми, що забруднюють повітря, платять дуже високі податки й штрафи);очищення вугілля від домішок до його надходження в печі ТЕС;альтернативні джерела енергії (заміна вугілля та мазуту ТЕС екологічним чистим паливом — газом);озеленення міст і селищ;безвідходне виробництво.

Номер слайду 9

Забруднення природних вод у результаті діяльності людини

Номер слайду 10

Витік нафти. Викиди підприємств. Добрива потрапляють в поверхневі і підземні води. Забруднення твердими відходами (пластик)Викиди продуктів життєдіяльності (каналізація)Зменшення запасів питної води. Непридатні місця для відпочинку. Зникнення тварин і рослин. Заростання і зникнення водойм. Спалахи хвороб. Погіршення смаку, кольору і запаху води. ВОДОЙМИ ТРЕБА БЕРЕГТИ

Номер слайду 11

Негативний вплив природних чинників і діяльності людини спричиняє деградацію ґрунту. Деградація ґрунту — це процес, що призводить до зниження родючості ґрунту.

Номер слайду 12

Основні заходи з охорони ґрунтів:запровадження правильних сівозмін;комплексне використання мінеральних і органічних добрив, внесення їх в оптимальній кількості;екологічно обґрунтоване зрошування;раціональний спосіб обробітку технікою;уникнення забруднення матеріалами з пластику тощо.

Номер слайду 13

Хімічні способи боротьби зі шкідниками, хворобами рослин і бур’янами. Сучасне сільське господарство використовує різноманітні хімічні засоби, які призначені для боротьби зі шкідниками та захворюваннями рослин, із бур’янами.

Номер слайду 14

• Чи використовують у вашій сім’ї хімічні засоби для боротьби з хворобами рослин, шкідниками та бур’янами? Які? Що ви знаєте про їх шкідливий вплив?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робота в групіГрупа 1. Як можна знизити рівень забруднення атмосфери, гідросфери, ґрунту?

Номер слайду 17

Група 2. Які матеріали, що використовує людина в побуті, можуть погіршувати якість життя? Як розв’язати проблему?

Номер слайду 18

Група 3. Як оцінюєте якість питної води, що споживаєте? Якій воді (джерельній, бутильованій, водопровідній, фільтрованій тощо) надаєте перевагу і чому?

Номер слайду 19

Підсумки. Негативними наслідками забруднення атмосфери є парниковий ефект, кислотні дощі та смог. Основними причинами забруднення ґрунту є застосування хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив у великих дозах, водна і вітрова ерозія, виснаження гумусу. Забруднення води буває фізичне, хімічне, біологічне, теплове. Основними джерелами забруднення річок та вод Світового океану є надходження величезної кількості хімічних засобів, відходів виробництв, а також побутового сміття.

Номер слайду 20

Перейди за посиланнями та виконай вправи:https://learningapps.org/11215166https://learningapps.org/25647393https://learningapps.org/18345327

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Домашнє завданняhttps://learningapps.org/2055465

Номер слайду 23

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
7 вересня 2023
Переглядів
2446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку