Презентація "Задачі на знаходження четвертого пропорційного" (другий спосіб)

Про матеріал
Даний ресурс містить зразки розв’язання типових задач на знаходження четвертого пропорційного, основний теоретичний матеріал до теми та умови задач для закріплення набутих знань, умінь і навичок. Ресурс може бути використаний також і для організації позакласної роботи з предмету, а також для підготовки дітей до інтелектуальних математичних змагань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика 4 клас Задачі на знаходження четвертого пропорційного Спосіб відношень Лагутіна Алла Миколаївна, вчитель початкових класів Теклинської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Смілянської районної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Спосіб відношень Задача. З 10 м тканини кравчиня пошила 3 скатертини. Скільки метрів тканини потрібно на 6 таких скатертин? Загальна кількість тканини (м) Метрів тканини на 1 скатертину (м) Кількість скатертин (шт) 10 м 3 шт. Однакова ? 6 шт.

Номер слайду 3

Схема міркувань Висновок: Шукане число буде у стільки разів більше, ніж 10, у скільки разів більше 6 шт., ніж 3 шт.

Номер слайду 4

Аналіз задачі Що треба знати, щоб відповісти на запитання задачі? Якою арифметичною дією відповімо на запитання задачі? Чи можна відразу відповісти на запитання задачі? Що треба знати, щоб дізнатися у скільки разів більше пошили скатертин у другому випадку, ніж у першому? Якою арифметичною дією відповімо на це запитання? Чи можна відразу відповісти на це запитання?

Номер слайду 5

Розв’язання задачі Складіть план розв’язування задачі та запишіть її розв’язання. 6 : 3 = 2 у стільки разів більше пошили скатертин, тому у стільки ж разів більше витратили тканини. 10 · 2 = 20 (м) тканини витратили на 6 скатертин. Або 10 · (6 : 3 ) = 20 (м) Відповідь: 20 м тканини витратили на 6 скатертин. ? ? 6 3 10 : .

Номер слайду 6

Що таке відношення? В математиці частку двох чисел інакше називають відношенням. Для відповіді на запитання задачі ми знаходили відношення двох даних значень певної величини і робили висновок, що у такому ж відношенні знаходиться шукане число з даним значенням цієї ж величини. Цей спосіб розв’язання задачі називається способом відношень.

Номер слайду 7

Схема міркування при використанні способу відношень: Шукане число буде у стільки разів менше (більше) за дане числове значення цієї ж величини, у скільки разів відповідне йому числове значення іншої величини менше (більше) за друге значення цієї ж величини.

Номер слайду 8

Підсумок Для того, щоб розв’язати задачу на знаходження четвертого пропорційного способом відношень треба: Першою дією дізнатися про числове значення відношення між двома відомими числовими даними однієї з величин і зробити висновок про числове значення і характер відношення між числовим даним і шуканим, стосовно другої величини. Другою дією відповідаємо на запитання задачі.

Номер слайду 9

Розв’яжіть задачі способом відношень У 4 однакові мішки розсипали 150 кг пшениці. Скільки кілограмів пшениці поміститься у 12 таких мішках? За поживністю 2 кг вершкового масла замінюють 3 кг легкого масла. Скільки кілограмів легкого масла замінять 10 кг вершкового? 3 кг ячменю за поживністю замінюють 4 кг вівса. Скільки потрібно кілограмів ячменю, щоб замінити 120 кг вівса?

Номер слайду 10

Розв’яжіть задачу двома способами Буратіно отримав від Мальвіни завдання розв’язати 240 прикладів за 10 днів. Проте він розв’язував щодня на 2 приклади менше, ніж запланувала Мальвіна. Скільки прикладів розв’язав Буратіно за 10 днів?

Номер слайду 11

Перевірте себе І спосіб (на знаходження однакової величини) 1) 240 : 10 = 24 (пр.) — мав розв’язувати Буратіно щоденно; 2) 24 – 2 = 22 (пр.) — розв’язував Буратіно щоденно; 3) 22 · 10 = 220 (пр.) — розв’язав Буратіно за 10 днів. (240 : 10 – 2) · 10 = 220 (пр.) ІІ спосіб (спосіб відношень) 1) 2 · 10 = 20 (пр.) — менше розв’язав Буратіно за 10 днів; 2) 240 – (2 · 10) = 220 (пр.) — розв’язав Буратіно за 10 днів; 240 – (2 · 10) = 220 (пр.) Відповідь: 220 прикладів розв’язав Буратіно за 10 днів.

Номер слайду 12

Список використаних джерел Богданович М. В., Лишенко Г. П. Математика: Підруч. 4 клас Рекомендовано Міністерством освіти і гауки України. – Київ: Генеза, 2015. – 176 с. Володарська М. О. Усі уроки математики. 4 клас. / М.О.Володарська, Н. О. Ковальчук, Г. П. Мазурок, А.І.Настенко О. В. Тонконог. – Х.: Вид. група «Основа», 2015. – 416 с. Скворцова С.О. Методика навчання розв’язування сюжетних задач у початковій школі: Навчально-методичний посібник для студентів за спеціальністю 6.010100 «Початкове навчання». – Частина ІІ – Методика формування в молодших школярів умінь розв’язувати задачі певних видів. – Одеса : Фенікс, 2011. – 156 с. Математика.Навчальні програми для 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. 2015 р.

ppt
Додав(-ла)
Lagutina Alla
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
5469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку