Презентація "Загальна характеристика грибів".

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Загальна характеристика грибів" для учнів 6 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика грибів. особливості живлення та будови грибів. Вчитель біології Щербіна Альона Олександрівна

Номер слайду 2

Мета :*Дати загальну характеристику грибам;*з’ясувати особливості будови, життєдіяльності та росту грибів;*взаємовідношення грибів з іншими організмами;*розширити знання про місця зростання грибів та їх поширення.

Номер слайду 3

Наука, що вивчає гриби, називається мікологією. Тривалий час гриби відносили до царства рослини. Французький учений де Фріз у першій половині Хіх сторіччя запропонував виділити гриби у самостійне царство.

Номер слайду 4

Гриби — це група еукаріотичних організмів, для яких характерні гетеротрофний тип живлення, нерухомий спосіб життя, вегетативне тіло їх представлено міцелієм. Міцелій являє собою систему переважно розгалужених ниток (гіфів), що складаються з клітин. Клітини грибів позбавлені хлоропластів та центріолей, як правило — двоядерні. У клітинах грибів є вакуолі з клітинним соком. Вони запасають глікоген. Грибна клітина вкрита хітиновою оболонкою. Розмноження грибів відбувається статевим, нестатевим (спорами) та вегетативним (частинами міцелію) способами.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Усі гриби є гетеротрофними організмами. Вони живляться розчиненими органічними речовинами, поглинаючи їх шляхом всмоктування всією поверхнею тіла.

Номер слайду 7

З будовою грибів ми познайомимося на прикладі печериці

Номер слайду 8

За типом живлення гриби поділяють на сапротрофів, паразитів та симбіотрофів.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Сапротрофи – гриби,які живляться за рахунок речовин відмерлих органічних решток, оселяються на рослинних рештках і в грунті.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Гриби-паразити – це група грибів, які живляться за рахунок поживних речовин живих організмів, спричиняючи в них хвороби. Це збірна група, яка поєднує нижчі (наприклад, картопляний гриб) і вищі (трутовики на стовбурах дерев) гриби.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Симбіонти - живуть у симбіозі з іншими організмами (хлорофільними рослинами живляться за рахунок утворення мікоризи).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Це цікаво!У 1929 році шотландський учений Флемінг досліджував культури шкідливих бактерій, які розводив на поживному середовищі — агарі. Він помітив, що у деяких місцях на поверхню агару потрапили спори пеніцилу та утворилася грибниця. Водночас бактерії навколо міцелію гриба загинули. У результаті цих досліджень у 1940 році було виділено перший антибіотик пеніцилін. Трюфелі — дуже смачні гриби, плодові тіла мають вигляд картоплини та ростуть під землею. В Західній Європі для пошуку трюфелів із давніх-давен використовують дресированих собак (спанієлів та пуделів) або звичайних свійських свиней. Тварини знаходять гриби за запахом. На березах паразитує трутовик, що має народну назву чага. Його плодове тіло нагадує чорний перепечений хліб. Сушену чагу заварюють і п'ють як чай. За деякими даними, цей напій є профілактичним засобом проти ракових захворювань.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!До наступних зустрічей!Будьте здорові!

pptx
Додано
1 березня 2021
Переглядів
2073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку