Презентація "Загальна характеристика сенсорних систем організму людини"

Про матеріал

Презентація до уроку з біології (8 клас) "Загальна характеристика сенсорних систем організму людини". Підходить лише для прямого перегляду.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА сенсорних систем. ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Сенсорні системи. Периферичний відділ(рецептори)Провідниковий відділ(чутливі нерви)Центральний відділ(ділянки кори і підкіркових центрів головного мозку)Рецептори сприймають певні види подразнень. Входять до складу відповідного органучуття чи тканин. Нерви передають нервові імпульси від рецепторів до центрального відділу сенсорної системи. Аналізуються подразнення, формуються відчуття та відповідь на подразнення, які надходять від рецепторів. ФУНКЦІЇСенсорні системи-це сукупність органів чуття з рецепторами і структур центральної та периферичної нервової системи, які сприймають й аналізують різні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища. У сенсорній системі розрізняють три відділи: периферичний, провідниковий і центральний.

Номер слайду 3

Рецептори. Це особливі чутливі утвори, що сприймають подразники зовнішнього і внутрішнього середовищ й перетворюють їх на нервові імпульси. Рецепторами можуть бути нервові закінчення в тканинах або спеціалізовані клітини, що входять до складу різних органів чуття. Кожен вид рецепторів сприймає тільки один тип подразників. Механорецептори-сприймають різні механічні подразники зовнішнього та внутрішнього середовища;входять до складу органів слуху, рівноваги, шкіри, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів тощо. Хеморецептори-сприймають вплив різних хімічних сполук; до них належать рецептори смаку, нюху, а також ті, що розташовані в тканинах і стінках кровоносних і лімфатичних судин тощо. Фоторецептори-сприймають дію світлових променів; входять до складу органу зору. Терморецептори-сприймають зміни температури зовнішнього та внутрішнього середовища; розташовані в шкірі та внутрішніх органах. Ноцицептори-відповідають за больові відчуття, дають змогу своєчасно спиймати порушення в роботі внутрішніх органів або певні небезпечні впливи чинників зовнішнього середовища.

Номер слайду 4

Функціонування рецепторів. Рецепторне поле - це сукупність рецепторів, пов'язаних з певним нейроном центральної нервової системи. Далі ці імпульси передаються по чутливих нейронах у певні зони кори великих півкуль кінцевого мозку. Там інформація від рецепторів, що надходить від рецпторів, відбивається у свідомості людини у вигляді суб'єктивних образів-відчуттів, відтворень і уявлень. У головному мозку збудження, які надходять від органів чуття, аналізуються, від нього також надсилаються сигнали органам, які відповідають за виконання певних функцій. Фізіологічна роль рецепторів полягає в тому, що вони перетворють одні форми енергії подразників: фізичну(механічну, теплову...) або хімічну на енергію нервових імпульсів.

Номер слайду 5

Типи сенсорних систем. Органи чуття. Основні сенсорні системи. Основні сенсорні системи. Дотикова. Шкіра. Смакова. Язик. Нюхова. Ніс. Слухова. Вуха. Зорова. ОчіУ великих півкулях головного мозку унаслідок взаємодії кіркових відділів різних сенсорних систем формується програма поведінки людини, оцінка певних дій тощо.

Номер слайду 6

Взаємокомпенсація. Біологічне значення явища взаємокомпенсації сенсорних систем полягає в тому, що в разі ушкодження однієї з них (унаслідок хвороби або травми), підвищується чутливість до дії подразників інших. Так, сліпі люди краще здатні розпізнавати звуки, запахи у них підвищена дотикова чутливість тощо.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
12 квітня 2022
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку