Презентація: "Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти)"

Про матеріал
Презентація містить матеріал стосовно ролі, функцій вітамінів та ферментів, продукти-джерела вітамінів. Презентація підкріплена фотографіями, котрі показуть продукти-джерела вітамінів. Інформацію поділено юлоками у доступній формі для запам'ятовування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти)

Номер слайду 2

Біологічно активні речовини (БАР) речовини, які містяться в організмі в невеликих кількостях, але проявляють високу активність, впливаючи на різні біологічні процеси (вітаміни, гормони, ферменти).

Номер слайду 3

ВІТАМІНИ Сама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. Їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин. Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я, способу життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення. Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок витамінів- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).

Номер слайду 4

Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".

Номер слайду 5

Класифікація вітамінів

Номер слайду 6

Міститься:в молоці, рибі, яйцях,маслі, моркві,петрушці,абрикосах. Необхідний для нормального росту ірозвитку епітеліальної тканини. Входить в зоровий пігментродопсин. При недостачі –захворювання Куряча сліпота(порушення сутінкового зору).

Номер слайду 7

Бере участь в обміні речовин,регулює циркуляцію кровіі кровотворення, роботу гладкоїмускулатури, активізує роботумозку. При недостачі-захворювання. Бері-бері (ураження нервовоїсистеми, відставання в рості,слабкість і параліч кінцівок). Міститься:в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу,М’ясі птиці, зелені.

Номер слайду 8

Регулює обмін речовин,бере участь в кровотворенні,понижує втому очей, полегшуєпоглинання кисню клітинами. При недостачі - слабкість,зниження апетиту, запалення слизових оболонок, порушення функцій зору. Міститься:в м’ясі, молочних продуктах,зелених овочах,зернових і бобовихкультурах.

Номер слайду 9

Регулює роботу надниркових залоз,засвоєння вітамінів, синтез антитіл,жировий обмін. Міститься:в горосі, дріжджах, фундуці,листових овочах,курчатах, крупах,ікрі

Номер слайду 10

Бере участь в обміні амінокислот,жирів, роботі нервової системи,понижує рівень холестерину. При недостачі - анемія,дерматит, судоми,розлади травлення. Міститься:сої, бананах,в морепродуктах, картоплі, моркві,бобових

Номер слайду 11

Бере участь у синтезі нуклеїнових кислот, амінокислот,регулює роботу органів кровотворення. Міститься:в м’ясі, коренеплодах,фініках, абрикосах, грибах, гарбузі,висівках

Номер слайду 12

Допомагає організму боротисяз інфекціями, краще бачити,стимулює оновлення клітин. При недостачі - цинга (напухаютьі кровоточать, випадаютьзуби, слабкість, млявість,швидка втома, головокружіння). Мітиться:в цитрусових, солодкому перці,ягодах,бузині, шпинаті

Номер слайду 13

Відповідає за обмін фосфору ікальцію, правильний рісткісток. При нестачі - рахіт(деформація кісток, порушеннянервової системи, слабкість,роздратованість)Виробляєтьсяв шкірі під дією УФ,ним багаті:яєчний жовток,масло,риб’ячий жир, ікра

Номер слайду 14

Допомагає організму стимулювати оновлення клітин, підтримує нервову систему, відповідає за репродуктивне здоров’я. Мітиться:в молоці,зародках пшениці,соняшниковій олії,листі салату, м’ясі, печінці,маслі

Номер слайду 15

Впливає на сон і апетит, стан шкіри і волосся,рівень холестерину в кровіМіститься:в капусті, грибах, бобових, суниці, кукурудзі, м’ясі

Номер слайду 16

Забезпечує згортання крові,попереджує остеопороз. Міститься:в зелені, зелених помідорах,хлібі грубого помелу, капусті, шпинаті

Номер слайду 17

Бере участь у синтезі нуклеїновихкислот, амінокислот, регулюєроботу органів кровотворення. При недостачі - ураження шкіри, дерматит, діарея,безсоння , депресія)Міститься у свинині, рибі,арахісі, помідорах, петрушці,шипшині

Номер слайду 18

Промисловий випуск вітамінів Іноді трапляються випадки, коли людина не отримує достатньої кількості вітамінів із продуктами харчування. Через нестачу вітамінів відбуваються різноманітні розлади організму. В такому випадку лікар, після обстеження та аналізів, призначає пацієнту вітаміни, котрі задовольнять нестачу цих вітамінів. Увага!Вітаміни та вітамінні комплекси потрібно приймати тільки за призначенням лікаря та у суворо призначеному дозуванні.

Номер слайду 19

Роль вітамінів в житті людини Для нормального функціонування організму найкраще вживати натуральні продукти, що містять ці вітаміни. Знання про вітаміни, усвідомлення їхньої важливості для нормального функціонування організму сприяють правильному формуванню раціону харчування.

Номер слайду 20

Ферменти або ензими — білкові молекули, що є біологічними каталізаторами. Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. Вперше ферменти були відкриті у 1814 році російським хіміком К. С. Кірхгофом. Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмінтон для опису механізмів травлення. Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів, опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”Основна функція: прискорення швидкості перебігу реакції у сотні разів.

Номер слайду 21

Будова ферментів

Номер слайду 22

Ферменти діють на визначені субстрати(речовини)

Номер слайду 23

Ферменти мають два види з’єднання Відповідність фермента і субстрата. Гіпотеза «ключ-замок»Гіпотеза «рука-рукавичка»

Номер слайду 24

Функції ферментів

Номер слайду 25

Класифікація ферментів (6 класів) КФ 1: Оксидоредуктази – ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)КФ2: Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)КФ3: Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин)КФ 4: Ліази каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів. КФ 5: Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату. КФ 6: Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)

Номер слайду 26

Роль ферментів в живому організмі Ферменти є біологічними каталізаторами, вони наявні в усіх живих клітинах і сприяють перетворенню одних речовин на інші. Ферменти є каталізаторами всіх біохімічних реакціях. Ферменти відіграють надзвичайно важливу роль у всіх процесах життєдіяльності скеровуючи та регулюючи обмін речовин організму

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
18 травня 2023
Переглядів
2578
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку