ВІТАМІНИ Сама назва «вітаміни» (від латин, vita — життя + «аміни») говорить про те, що це речовини, які підтримують життєдіяльність організму. Їх відомо понад 20. Вітаміни входять до складу харчових продуктів рослинного й тваринного походження. Деякі в невеликих кількостях синтезуються в організмах людини та тварин. Потреба людини у вітамінах залежить від його віку, стану здоров'я, способу життя, характеру його діяльності, пори року, вмісту в їжі основних компонентів живлення. Дефіцит вітамінів веде до появи специфічних порушень обміну з характерними клінічними проявами -гіповітамінозам. Надлишок витамінів- гіпервітаміноз - зустрічається набагато рідше ( в основному для вітаміну А).
Історія відкриття вітамінів У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому? На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, що поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці... містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. Ще через 16 років знайшли причину хвороби "бері-бері", поширеної серед жителів Японії і Індонезії, що харчувалися в основному очищеним рисом. Лікареві Ейкману, що працював в тюремному госпіталі на острові Ява допомогли... кури, що бродили по двору. Їх годували очищеним зерном, і птиці страждали на захворювання, що нагадувало "бері-бері". Варто було відмітити його на рис неочищений - хвороба проходила. Першим виділив вітамін в кристалічному вигляді польський вчений Казимир Функ в 1911 році. Рік потому він же придумав і назву - від латинського "vita" - "життя".
Бере участь в обміні речовин,регулює циркуляцію кровіі кровотворення, роботу гладкоїмускулатури, активізує роботумозку. При недостачі-захворювання. Бері-бері (ураження нервовоїсистеми, відставання в рості,слабкість і параліч кінцівок). Міститься:в горіхах, апельсинах, хлібі грубого помолу,М’ясі птиці, зелені.
Промисловий випуск вітамінів Іноді трапляються випадки, коли людина не отримує достатньої кількості вітамінів із продуктами харчування. Через нестачу вітамінів відбуваються різноманітні розлади організму. В такому випадку лікар, після обстеження та аналізів, призначає пацієнту вітаміни, котрі задовольнять нестачу цих вітамінів. Увага!Вітаміни та вітамінні комплекси потрібно приймати тільки за призначенням лікаря та у суворо призначеному дозуванні.
Ферменти або ензими — білкові молекули, що є біологічними каталізаторами. Органічні каталізатори білкової або РНК природи, що утворюються в живих організмах. Вперше ферменти були відкриті у 1814 році російським хіміком К. С. Кірхгофом. Термін запропонував у XVII столітті хімік Ян ван Гельмінтон для опису механізмів травлення. Едуард Бюхнер у 1907 році отримав Нобелівську премію за екпериментальне доведення існування ферментів, опублікував роботу “Спиртове бродіння без дріжджових клітин”Основна функція: прискорення швидкості перебігу реакції у сотні разів.
Класифікація ферментів (6 класів) КФ 1: Оксидоредуктази – ферменти, що каталізують окиснення або відновлення (каталаза)КФ2: Трансферази – каталізують перенесення хімічних груп з однієї молекули субстрата на іншу (кінази)КФ3: Гідролази – ферменти, що каталізують гідроліз хімічних звязків (естерази, пепсин, трипсин)КФ 4: Ліази каталізують розрив хімічних звязків без гідролізу з утворенням подвійного звязку в одному з продуктів. КФ 5: Ізомерази- каталізують структурні або геометричні зміни в молекулах субстрату. КФ 6: Лігази- каталізують утворення хімічних звязків між субстратами за рахунок гідролізу (ДНК- полімераза)
Роль ферментів в живому організмі Ферменти є біологічними каталізаторами, вони наявні в усіх живих клітинах і сприяють перетворенню одних речовин на інші. Ферменти є каталізаторами всіх біохімічних реакціях. Ферменти відіграють надзвичайно важливу роль у всіх процесах життєдіяльності скеровуючи та регулюючи обмін речовин організму