Презентація "Загальні відомості про дієслово"

Про матеріал
Презентація може мати як навчальний характер під час вивчення дієслова як частини мови, так і узагальнювальний - при повторенні відомостей з морфології для підготовки до комплексних контрольних робіт, іспитів чи зовнішнього незалежного оцінювання учнями старших класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієслово як самостійна частина мови

Номер слайду 2

Дієслово – це самостійна змінна частина мови, яка називає дію або стан предмета як процес і відповідає на питання що робити? що зробити? Інфінітив – початкова форма(малювати, сміятися).

Номер слайду 3

Форми дієслів1. Особові: 1 – роблю, робимо; 2 – робиш, робите; 3 – робить, роблять.2. Інфінітив (неозначена форма дієслова): робити, робитися.3. Дієприслівник: роблячи, робивши.4. Дієприкметник: зроблений.5. Безособові дієслова: світає, сутеніє, лихоманить; -но, -то: зачинено.

Номер слайду 4

Часи дієслів

Номер слайду 5

Способи дієслів

Номер слайду 6

Дієвідміни(Що вони зараз роблять?)

Номер слайду 7

Вид дієслів

Номер слайду 8

Перехідність

Номер слайду 9

Вправа 1 Випишіть із переліку слів лише дієслова, вказуючи їх форми. Бігти, ходжу, і, зелений, прокидатися, підсумовуючи, осінь, намальований, холодно, читатиму, кислий, начебто, перекладати, лихоманить, буду прибирати, заметено, світає, зоряний, ні, лежали, піклуватися, забувши, розроблений, посвітлілий, хустка, забуто, мене, ніщо.

Номер слайду 10

Вправа 2 Розподіліть дієслова у 2 колонки: 1 та 2 дієвідміни. Наступати, лежати, бігти, дбати, спати, стукати, засоромити, купатися, зачиняти, чесати, терпіти, говорити, вірити, з’їсти, дивитися, допомагати.

Номер слайду 11

Вправа 3 Запишіть дієслова у 2 колонки: доконаного і недоконаного виду. Зашкодив, малювала, чимчикує, буде гніватися, згадає, обмолотити, заклювали, обсадять, командуватиме, віє, показує, радила, буде плазувати, витруть, обідати, дізнаватися, купати, зрадіє.

Номер слайду 12

Вправа 4 Запишіть словосполучення, вкажіть відмінки залежних слів та визначте вид перехідності. Бити в груди, тягнути віз, не бачити мети, кинути в яму, з’їсти хліба, чесати волосся, сміятися з друга, давати надію, заграти на баяні, поїхати в місто, захворіти на грип, не бачити правди, випити молока, стати лікарем, лежати на ліжку, подбати про нього, не шанувати старших.

Номер слайду 13

Вправа 5 Прочитайте речення, знайдіть дієслова і запишіть їх у три колонки: дійсного, умовного чи наказового способу.1) Веди мене, дорого правоти, як не мені, дай іншому дійти на тихі води і на ясні зорі (Д. Павличко). 2) Тяжкими гронами висять набої, аж повгинались плечі вояків. Впаде команда — й вирушить на гори велике військо сонця і землі (Д. Павличко). 3) Любімо сонце і життя, радіймо квітам і теплу (Із журналу). 4) Як би я тепер хотіла у мале човенце сісти! (Леся Українка). 5) Якби мені черевики, то пішла б я на музики (Т. Шевченко).

Номер слайду 14

Дієприслівник – особлива незмінювана форма дієслова, що називає додаткову дію або стан і відповідає на питання що роблячи?що зробивши?

Номер слайду 15

Вид дієприслівників

Номер слайду 16

Вправа. Запишіть дієприслівники у дві колонки: доконаного і недоконаного виду, виділяючи у них суфікси. Доповідаючи, піклуючись, підманувши, започаткувавши, скрадаючись, прогнувшись, пробудившись, нехтуючи, адресуючи, тренуючись, мугикаючи, прибігши.

Номер слайду 17

Дієприкметник – особлива форма дієслова, що називає ознаку за дією або станом і відповідає на запитання який?(засипаний)

Номер слайду 18

Стан дієприкметників

Номер слайду 19

Вправа Запишіть дієприкметники у 2 колонки: активного та пасивного стану, виділіть у них суфікси. Вимитий, сидячий, зроблений, потемнілий, смажений, в’язаний, озвірілий, варений, атакуючий, засватаний, забутий,заколотий, тремтячий, почорнілий, сп’янілий, скошений, попечений, лежачий.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лукашенко Ірина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 січня 2021
Переглядів
6002
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку