Презентація "Загальнокультурна грамотність як одна з ключових компетентностей Нової української школи".

Про матеріал
Презентація "Загальнокультурна грамотність як одна з ключових компетентностей Нової української школи" (матеріали педради) містить визначення поняття загальнокультурної грамотості, а також творчі вправи, спрямовані на розвиток мислення, пам"яті, уваги. Пізнання ментальної ідентичності, примноження культуротворчого досвіду людства сприяють вихованню пошани до вітчизняної і світової культури, є показником прогресу і подальшого розвитку суспільства, орієнтованого на духовні, моральні, культурні цінності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальнокультурна грамотність як одна з ключових компетентностей Нової української школи Учитель української мови та літератури НВК №12 м. Рівного Солтис Т. С. Зміст. Частина 1. Поняття «загальнокультурна грамотність». Частина 2. Творчі вправи.

Номер слайду 2

Поняття «загальнокультурна грамотність»Здатність розуміти твори мистецтва, формувати власні мистецькі смаки, самостійно виражати ідеї, досвід та почуття за допомогою мистецтва. Ця компетентність передбачає глибоке розуміння власної національної ідентичності як підґрунтя відкритого ставлення та поваги до розмаїття культурного вираження інших.(За новим Державним стандартом освіти)

Номер слайду 3

Загальнокультурна компетенція стосується розвитку культури особистості та суспільства у всіх її аспектах. Це коло питань, в яких учень повинен бути добре обізнаний, а саме: особливості національної та загальнолюдської культури, духовно-моральні основи життя людини й людства.

Номер слайду 4

Висновки науковців. На думку О. Лебедєва, загальнокультурна компетентність утілюється в здатність учнів пояснювати явища дійсності, вільно орієнтуватися в світі культурних цінностей. О. Єгоршина пропонує розв’язати проблему формування загальнокультурної компетентності сучасних школярів засобами впровадження «інтерактивних технологій викладання літератури», які сприяють формуванню цілісної картини світу у свідомості учнів, усебічному розвитку мислення, підвищенню навчальної мотивації, забезпечують високий рівень знань.

Номер слайду 5

Загальнокультурна компетентністьдозволяє особистості аналізувати й оцінювати найважливіші досягнення національної, європейської та світової науки й культури, орієнтуватися в культурному та духовному контекстах сучасного українського суспільства. Процес пізнання та художньо-творчого самовираження сприяє формуванню системи цінностей (духовних, культурних, національних) в особистому та суспільному житті, а також вихованню пошани до національної і світової мистецької спадщини.

Номер слайду 6

формування культури міжособистісних відносин, оволодіння вітчизняною та світовою культурною спадщиною,введення та закріплення принципів толерантності, плюралізму (Н. Бібік, І. Зимня, В. Шадріков). Загальнокультурна компетентність передбачає насамперед

Номер слайду 7

загальнокультурна компетентність є стрижневою серед усіх компетентностей. Цезастосовувати методи самовиховання, орієнтовані на загальнолюдські цінності».орієнтуватися в культурному та духовному контексті сучасного суспільства«здатність учня аналізувати та оцінювати досягнення національної та світової культури. За висновками класифікаторів учнівських компетентностей (Н. Бібік, І. Зимня, В. Шадріков)

Номер слайду 8

Вправи«Думай, як Шерлок Холмс»

Номер слайду 9

Вправа 1. Мішанина з літер«Чи можеш ти переставити букви таким чином, щоб отримати назви народних казок, над якими ми працювали впродовж вивчення розділу «Міфи, перекази, легенди і казки українців» (слайд №1);моральні цінності, які уславлюють ці казки? (слайд №2). Допишіть власні приклади.

Номер слайду 10

мдарідчвиануох№1

Номер слайду 11

№2мудрістььпацелюбністр

Номер слайду 12

1. У цьому уривку з легенди «Як виникли Карпати» передано розмову між жорстоким володарем Силуном та добрим хлопцем на ім’я Карпо Дніпровський. Прочитай його за 60 секунд, а потім дай відповіді на кілька запитань, аби перевірити, що тобі вдалося запам’ятати. Поміркуй, які ментальні риси уславлює легенда. 2. Створи асоціативний ряд до понять «добро» і «зло».(завдання сприятиме розвитку пам’яті, уваги, мовлення) Вправа 2. Швидке читання

Номер слайду 13

Запитання1. На чому добре розумівся Силун? (на газдівстві) 2. У якому палаці жив володар Силун? (з білого мармуру, з високими шпилями, що сягали до самих хмар).3. Де жили його слуги? (далеко від нього у дерев’яних землянках).4. Звідки прийшов Карпо? (з берегів Дніпра).5. За що любили люди Карпа?(за чесність, працьовитість, справедливість)6. Що попросив Карпо у Силуна, коли вирішив повертатися додому? (платню за працю і чесну службу). 7. Яку платню пообіцяв йому Силун? («під землю тебе відпущу – там буде тобі платня»). Як це характеризує володаря?

Номер слайду 14

Запитання за уривком з тексту. На чому добре розумівся Силун? (на газдівстві)У якому палаці жив володар Силун? (з білого мармуру, з високими шпилями, що сягали до самих хмар)Де жили його слуги? (далеко від нього у дерев’яних землянках)Звідки прийшов Карпо? (з берегів Дніпра)За що любили люди Карпа?(за чесність, працьовитість, справедливість)Що попросив Карпо у Силуна, коли вирішив повертатися додому? (платню за працю і чесну службу)Яку платню пообіцяв йому Силун? («під землю тебе відпущу – там буде тобі платня»). Як це характеризує володаря?2. Створи асоціативний ряд до понять «добро» і «зло».

Номер слайду 15

Вправа 3. Круговий кросворд «Павутинка»На завершення інтелектуальної хвилинки розв’яжи круговий кросворд. Кожна відповідь починається у зовнішній клітинці кола і закінчується тією самою центральною буквою «ь». Якщо рішення правильне, то по зовнішньому колу вийде жанр усної народної творчості.

Номер слайду 16

мь. Одна з ознак народного епосу (народна …………)(мудрість)2. Одна з ознак, характерна для переказу (історичність).3. Одна з ознак, що є особливістю казки (фантастичність)міф

Номер слайду 17

Використана література1. Нова Концепція української школи / Л. Гриневич, О. Елькін, С. Калашнікова, І. Коберник, В. Ковтунець та ін // За заг. ред. М. Грищенко.– Режим доступу: http://www.oblosvita.mk.ua/attachments/article/3935/2. Крутенко О. Формування ключових компетентностей учнів загальноосвітнього навчального закладу вдповідно до вимог нових державних освітніх стандартів/ О. Крутенко. – Черкаси: ЧОІПОПП. – 2014.2. Проект нового Державного стандарту початкової загальної освіти. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: [http://osvita.ua/school/reform/56580/] – 2017.3. Паршук С, Бордунова А, Дмитренко А. Формування загальнокультурної грамотності учнів початкових класів засобами трудового навчання та образотворчого мистецтва. -Науковий всник МНУ ім. В. О. Сухомлинського. - № 2 (61), травень, 2018.

pptx
Додано
9 листопада 2020
Переглядів
2324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку