Презентація "Західноукраїнська Народна Республіка"

Про матеріал
Презентація до уроку історії України за темою "ЗУНР". Використання презентації полегшить засвоєння теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Західноукраїнська Народна Республіка. Підготувала учитель історії Захарченко Світлана Юріївна

Номер слайду 2

Причини виникнення ЗУНР- революційні події в Росії,- поразка австро-угорських військ на Галичині й Поділлі,- проголошення УНР,- посилення державної кризи в Австро-Угорщині. Отож, коли у жовтні 1918 року Австро-Угорщина розпалася на декілька незалежних держав, український народ розпочав рішучі заходи – створення власної держави на західноукраїнських землях.

Номер слайду 3

18 жовтня 1918р. – у Львові зібралася Українська Національна Рада – вищий орган влади української держави, розташованої на теренах Східної Галичини, Лемківщини, Північно-Західної Буковини й Закарпаття. Головою УНРади обрали Є. Петрушевича.

Номер слайду 4

Євген Петрушевич1863р. народився Євген Петрушевич, правник, український громадсько-політичний діяч, президент Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), керівник Української Національної Ради. Відіграв провідну роль у створенні західноукраїнської державності та першому об’єднанні Галичини з Наддніпрянщиною (Акт злуки УНР і ЗУНР був урочисто проголошений у Києві 22 січня 1919 року). Головні вимоги Є. Петрушевича: поділ Галичини на Східну і Західну, встановлення української адміністрації у Східній Галичині, відкриття Українського університету, збільшення прав українським виборцям.

Номер слайду 5

Дмитро Вітовський. Воював у складі легіону УСС. Голова Українського військового генерального комісаріату, який здійснив переможене Листопадове повстання 1918р. у Львові й передав владу в Галичині Українській Національній Раді. Секретар військових справ ЗУНР.“Листопадовий зрив”1 листопада 1918 року у Львові відбувся листопадовий чин, після чого відбулося проголошення ЗУНР.

Номер слайду 6

Юрист, громадсько-політичний діяч Галичини, депутат Палати послів австрійського парламенту (1907-1918 рр.) і президент українського клубу в парламенті (1910-1916 рр.) та депутат Галицького сейму (1908-1914 рр.) і президент «Руського клубу» в ньому (1910-1914 рр.), із 1914 р. – голова Головної української ради та Загальної української ради.9 листопада Українська Національна рада утворила уряд – Тимчасовий державний секретаріат. Очолив Кость Левицький. Кость Левицький

Номер слайду 7

21 листопада 1918р. – молода держава зазнала могутнього удару польських військ . Галицькі вояки були змушені здати Львів, і уряд переїхав спочатку до Тернополя, а наприкінці грудня до Станіславова. Створення армії ЗУНР за підтримки УНР. Основа – полк Українських січових стрільців. Українська Галицька армія (УГА) близько 100 тис. осіб на чолі з Михайлом Омеляновичем-Павленко

Номер слайду 8

Михайло Омелянович-Павленко. Генерал-полковник Армії УНР. Від початку підтримав Українську революцію. У грудні 1918 – червні 1919 рр. Був Головнокомандувачем УГА З грудня 1919р. – командувач Армії УНР(до липня 1921р.) З листопада 1920 р. перебував в таборі інтегрованих вояків у Польщі, згодом в еміграції. Автор наукових праць із військової історії України.

Номер слайду 9

Внутрішня політика ЗУНРДемократичні вибори8-годинний робочий день. Земля-селянам. Українська мова-державна

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Мета зовнішньої політики. Зовнішня політика. Домогтися міжнародного визнання ЗУНР Відкриття посольств в Австрії. Угорщині, НімеччиніПредставництво інтересів на Паризькій мирній конференціїВідкриття дипломатичних представництв ЗУНР у Чехословаччині, США, Канаді, Італії, БразиліїНалагодження дипломатичних відносин Делегація ЗУНР брала участь у Паризькій мирній конференції. (1919)Припинення війни з Польщею. Ведення переговорів з делегаціями країн Антанти про укладення перемир'я з Польщею та про припинення війни.

Номер слайду 11

22 січня 1919р. – на Софійському майдані урочисто проголошено Акт Злуки УНР ТА ЗУНР в єдину соборну Українську Народну Республіку. Є. Петрушевич увійшов до складу Директорії.

Номер слайду 12

Юзеф Галлер. Як розгорталася українсько-польська війна?Країни Антанти були прихильниками Польщі і тому вислали підтримку - 60 тис. армію на чолі з генералом Юзефом Галлером. В той час в ЗУНР не було підтримки на міжнародній арені. Червень 1919р. – Чортківська офензива - останній наступ УГА на чолі з новим командувачем генералом Олександром Грековим. У результаті було відвойовано майже половину території, окупованої польськими військами з середини травня.

Номер слайду 13

Олександр Греков. Після проголошення Української Держави гетьмана Скоропадського (квітень 1918 року) Олександр Греків перейшов в опозицію до Скоропадського, очолив Український військовий союз «Батьківщина». Наприкінці 1918 — на початку 1919 р. — міністр військових справ УНР, перший Наказний отаман Армії УНР. 9 червня 1919 року призначений командувачем Українською Галицькою армією. На цій посаді пробув до 5 липня 1919 року, коли через конфлікт із керівництвом вийшов у відставку та виїхав з сім'єю до Чернівців, які в той час належали Королівству Румунія.

Номер слайду 14

Наслідки польсько-української війни Наприкінці червня 1919 року польська армія перейшла в наступ. Відділи УГА 16-18 липня 1919-го перейшли за річку Збруч, територію ЗУНР окупувала Польща. Близько 10 тисяч поляків і 15 000 українців, в основному солдати, загинули під час цієї війни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
5340
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку