Презентація:"ЗАХВОРЮВАННЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА"

Про матеріал

Мета:

•мобілізувати знання учнів про процеси дихання і газообміну,

•сформувати поняття про інфекційні хвороби, на основі інтеграції та міжпредметних зв'язків; розкрити шляхи передачі інфекції;

•познайомитися з профілактикою, режимом під час хвороби;

•спонукати дітей до ведення здорового способу життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

мобілізувати знання учнів про процеси дихання і газообміну, сформувати поняття про інфекційні хвороби, на основі інтеграції та міжпредметних зв’язків; розкрити шляхи передачі інфекції; познайомитися з профілактикою, режимом під час хвороби; спонукати дітей до ведення здорового способу життя.

Номер слайду 3

Не в кількості знань суть освіти, а в повному розумінні та вмілому застосуванні всього того, що знаєш. А. Дистервег, німецький педагог.

Номер слайду 4

Добрий день, друзі! Дуже часто по дорозі до школи нам зустрічається людина, яка посміхається. Тоді ми запрограмовуємо себе, що це добра прикмета і цілий день буде у нас щасливий. Я раджу кожному з вас придумати собі гарні прикмети і помічати тільки їх. Добрий настрій притягує вдачу: не бійтеся називати себе щасливими: маленькі дрібниці, радощі невеликих розмірів, саме з них складається щастя. Навчіться дякувати долю і за них. Можливо ваші добрі прикмети збудуться саме на цьому уроці, тож будьмо щасливими, це допоможе нам у вивченні біології.

Номер слайду 5

Урок-дослідження з елементами рольової гри (вивчення нового матеріалу).

Номер слайду 6

«Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати». АВІЦЕНА, лікар, філософ

Номер слайду 7

Що таке дихання? Яку будову має дихальна система ? За допомогою яких фізичних процесів відбувається обмін речовин між кров’ю і тканинною рідиною? У пригодницьких романах Фенімора Купера індіанці, ховаючись від ворога у водоймах, дихали за допомогою пустотілих стебел осоки. Однак, дихати так можна на глибині до 1,5 м. Чому так? Відомо, що гемоглобін еритроцитів бере участь у перенесенні кисню. Чи можна довести, що між цими речовинами відбувається хімічна взаємодія? Яку назву має стійка сполука гемоглобіну з чадним газом? Яких людей можна віднести до категорії майстрів дихання? Чому потрібно дихати через ніс?

Номер слайду 8

Основна роль в утворенні звуку належить трахеї.Тут повітря зустрічає зімкнуті голосові зв’язки і призводить їх у коливальний рух. Для того, щоб людина вимовила звук або слово повинні бути задіяні губи, язик та носова порожнина .У дитячому віці відбувається перебудова голосового апарату. У дівчат ця зміна відбувається плавно і проходить непомітно,у хлопців внаслідок значної зміни гортані довжина голосових зв'язок зменшується до 2-2.5см

Номер слайду 9

Кожна людина хоче бути гарною, і головне – здоровою. А чи достатньо у нас інформації про підступні хвороби, мікроби, які так і хочуть потрапити в наш організм і визвати цілий ряд захворювань. Як захистити себе? Як зберегти своє здоров’я? Проблема не проста, але я сподіваюсь, що до кінця уроку ми зможемо її розв’язати.

Номер слайду 10

“ЗДОРОВ”Я ДОРОЖЧЕ ВІД ЗОЛОТА” В.ШЕКСПІР

Номер слайду 11

“ЗНАТИ, ЗАПОБІГТИ, ЗАХИСТИТИ!”

Номер слайду 12

1.Бути позитивними. 2.Бути добровільними. 3.Говорити коротко і по черзі. 4.Говорити від свого імені. 5.Мобільна тиша. 6.Правило «Піднятої руки»

Номер слайду 13

ВІД СЬОГОДНІШ-НЬОГО УРОКУ Я ОЧІКУЮ…….

Номер слайду 14

Повітряно- крапельні інфекції. 2. Соціально небезпечні хвороби. 3. Епідемії і пандемії. 4. Лікування і основні заходи з профілактики .

Номер слайду 15

Номер слайду 16

ВЧЕНІ БІОЛОГИ-ХІМІКИ. ДОСЛІДНИКИ-ІСТОРИКИ ЛІКАРІ МЕТОДИЧНА РАДА “ПОМІЧ”

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Завдання: «Дослідити основні захворювання органів дихання, причини їх виникнення та класифікацію, довести, що шкідливі звички, особливо тютюнопаління негативно впливають на органи дихання»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Завдання: Дослідити значення понять «інфекція, епідемія, пандемія, карантин» Вказати причини епідемій Охарактеризувати збудники і симптоми хвороб дихальних шляхів Епідемії в Китаї Грип «Іспанка» Статистичні дані

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Підведіться і відреагуйте: 1) якщо ви згодні, що вдих і видих – це дихальні рухи – сплесніть у долоні 2) якщо ви згодні – що після першого уроку в класній кімнаті кисню більше ніж після п’ятого уроку, зробіть глибокий вдих і видих. 3) Якщо вважаєте, що чхання – це швидкий і сильний видих через ніздрі – зробіть довільні рухи руками.

Номер слайду 26

Завдання: Дослідити причини виникнення і поширення грипу, туберкульозу. Вказати симптоми цих хвороб. Провести моніторинг стану здоров’я учнів за останні 3 роки.

Номер слайду 27

Лікар: Що трапилось? Хворий: Лікарю, останнім часом я відчуваю слабкість, схуднув на 5 кг, у ночі сильно пітнію, після обіду підвищується температура, з’явився біль у грудях, швидко стомлююсь, немає апетиту. Лікар: Ви робили рентген? Хворий: Ні Лікар: Тоді обов’язково до фтизіатра, пройти обстеження. Можливо це і не туберкульоз, але краще попередити, ніж лікувати. Хворий: Дякую

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

1. Протягом кількох днів аналізуйте, коли і чому виникає бажання палити.  2. Під час паління задавайте собі питання: чи приносить це заняття мені задоволення зараз?  3. Призначте день відмови від цієї шкідливої звички.  4. Переконайте себе, що куріння шкідливе для вашого здоров'я.  5. Щодня зменшуйте кількість викурених цигарок.  6. Почніть займатись фізичними вправами.  7. У разі виникнення бажання закурити випийте склянку води, займіться цікавою справою тощо.  8. За день до призначеного дня відмови від паління викуріть удвічі більше цигарок, ніж звичайно. (Відбудеться перенасичення організму нікотином, і ви відчуєте шкідливу дію цигарок на організм). Кинути палити буде легше.  9. Пам'ятайте: якщо людина викурює в день лише 1 - 2 цигарки, вона вже скорочує своє життя на 4- 6 років.  10. Усвідомте: нікотин-отрута, яка повільно вбиває ваші таланти, молодість, працездатність

Номер слайду 33

ВПРАВА “ ЯКЩО – ТО” 1. Якщо в організм людини потрапить вірусна інфекція, то це … 2. Якщо вчасно запровадити карантин, то .. 3. Якщо зробити щеплення, то… 4. Якщо вживати продукти, що містять вітамін С, то … 5. Якщо дотримуватись правил особистої гігієни, то … 6. Якщо людина відчуває слабкість, нежить, ломоту в тілі, температуру, кашель, то… 7. Якщо у вас в сім’ї не дружать з цигарками, то…

Номер слайду 34

Епідемії грипу найчастіше виникають влітку. Ніхто з наших учнів не курить. Пандемія грипу «іспанка» забрала 20 млн. людських життів Туберкульоз найчастіше вражає печінку. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Хронічні палії тютюну мають білі зуби і гарний голос. В минулому навчальному році учні і вчителі хворіли на грип. При нежиті носовичок може стати джерелом повторного зараження.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Де в майбутньому, а можливо уже і сьогодні, ми можемо використати набуті знання? Чи справдилися ваші очікування від сьогоднішнього уроку?

Номер слайду 38

Побажання лікаря хворому з роману М. Павленко «Щастя»: «- Ваша хвороба вимагає простих ліків – повітря. Побільше його – і на яву, й уві сні. Навчіться дихати. Звикайте ставитися до повітря, як до їжі, пережовуйте його носовою порожниною, куштуйте, пробуйте на запах, насолоджуйтесь ним, як гурман…» Виконуйте ці поради і будете здорові.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

ОБЕРІТЬ БОНУС-НАЛІПКУ! НАЙКРАЩИЙ НА УРОЦІ! ЗА ТВОРЧІСТЬ! ЗА ЗУСИЛЛЯ!

Номер слайду 41

1.Скласти кросворд за темою «Захворювання органів дихання» 2. Записати прислів”я, приказки про здоров”я.

Номер слайду 42

ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
4367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку