Презентація. Заняття театрального гуртка "Мельпомена" .Тема: «Дія в умовах вимислу, подолання обставин»

Про матеріал
Щоб діяти на сцені так само правдиво, природно і органічно, як в житті, необхідно зрозуміти, що таке справжня, органічна дія в сценічному мистецтві і з яких елементів вона складається. Доцільно виконати ряд вправ, що дають відповіді на це питання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гурток “ Мельпомена”керівник Оксана Підглазна

Номер слайду 2

Тема: «Дія в умовах вимислу, подолання обставин»Мистецтво актора - це мистецтво сценічної дії. У театрі тільки те набуває чинності і переконливість, що виражено через дію. Дія є головним засобом сценічної виразності. Через активну, цілеспрямовану, органічну дію втілюється внутрішнє життя образу і розкривається ідейний задум твору. У театральному мистецтві переживання під дією мається на увазі живий органічний процес, спрямований на здійснення певної мети. Це означає, що актор на сцені, як і в житті, повинен вміти по-справжньому бачити, чути, думати, відчувати, діяти. Він повинен навчитися правильно сприймати, оцінювати, знаходити рішення і впливати на навколишні його об'єкти сценічного життя в умовах художнього вимислу.

Номер слайду 3

Щоб діяти на сцені так само правдиво, природно і органічно, як в житті, необхідно зрозуміти, що таке справжня, органічна дія в сценічному мистецтві і з яких елементів вона складається. Доцільно виконати ряд вправ, що дають відповіді на це питання. Наприклад, пропоную вийти на уявну сцену і, нічого не роблячи, витримати тривалу паузу. Позбавлений конкретної дії і ставши об'єктом уваги, ви скоро переконаєтеся в помилковості свого становища. Вправа вийде особливо наочна, якщо проводити її в обстановці, максимально наближеній до театру (зал для глядачів, сцена, завіса, театральне освітлення). Після бездіяльної паузи пропоную вам виконати просту задачу, наприклад розглянути місце, в якому ви знаходитеся, порахувати лампочки або подумки провести арифметичне обчислення, продекламувати про себе відомі вірші, ознайомитися зі змістом газетної статті, щоб потім розповісти про неї, і т. п. Це вас переконає, що тільки доцільне виконання якої-небудь дії дає вам право перебувати на уявній сцені.

Номер слайду 4

ВПРАВИПрипустимо, що ви розглядаєте зал для глядачів, щоб розмістити в ньому виставку картин або декорувати його до свята. Щоб ще більше активізувати роботу уяви, можна ускладнити обставини. Припустимо, що ви стоїте не на сцені, а на палубі корабля і дивитеся не в зал для глядачів, а на берега невідомої землі, що наближаються. У цьому випадку потрібна не галюцинація, не зображення Христофора Колумба, а вміння відповісти на питання: що б я став робити в даних запропонованих обставинах? Важливо повірити у можливість здійснення даного вимислу в реальному житті і щиро захопитися ним. Для цього вам потрібно відповісти на ряд додаткових питань, що випливають із заданих обставин, а саме, за яких умов ви могли потрапити на палубу корабля, що це за корабель, куди і навіщо він плив і т. д. В даному випадку важливо зрозуміти, з чого починається творчість.

Номер слайду 5

Активна сценічна дія завжди передбачає подолання перешкод на шляху до досягнення мети, а отже, і боротьбу. Боротьба - обов'язкова умова розвитку дії. Без протиріч, конфлікту, зіткнень, боротьби не може бути і сценічної творчості. Щоб переконатися в цьому, доцільно зіштовхнути на сцені двох партнерів, поставивши перед ними протилежні завдання. Припустимо, один з них переходить вулицю в недозволеному місці, а інший – працівник поліції, затримав його. Завдання першого - не запізнитися на роботу, а завдання другого - оштрафувати порушника, затримати його. Ускладненою обставиною може бути те, що у порушника не виявилося грошей, а працівник поліції вимагає сплати штраф і пропонує йому пройти до відділку для складання протоколу. Результат цієї боротьби буде залежати від того, наскільки кожен з учасників вправи буде активний в досягненні мети. Дія в умовах вимислу, подолання обставин.

Номер слайду 6

Дія в умовах вимислу, подолання обставин. Після того як я, коротко ознайомила вас з тим, що таке справжня сценічна дія і з яких елементів вона складається, ми перейдемо до ретельного відпрацювання та розвитку кожного з цих елементів на наступному занятті. Домашнє завдання: розуміти, що таке сценічна дія в умовах вимислу та подолання обставин.

pptx
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку