Т Е М А: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів.повторити і систематизувати знання про класи органічних сполук естерів, жирів;провести лабораторні експерименти, що підтверджують властивості естерів, жирів;скласти відповідні рівняння реакцій;розширити знання про сфери застосування естерів та жирів у медицині та інших галузях народного господарства;дотримуватися правил техніки безпеки при виконанні хімічних дослідів. Завдання:
Контроль вихідного рівня знань8. Що таке мило? Як його одержати в лабораторії?9. Де у медицині застосовуються естери?10. Що таке синтетичні миючі засоби?11. Яка загальна формула естерів?12. Як визначити кислотність середовища мила?13. Яке забарвлення фенолфталеїну у лужному середовищі?14. Що таке «тверда вода»?15. Чи розчиняються жири у воді?
Участь у конкурсах:«Вгадай естер за запахом» (вказати хімічну назву речовини). «Назвіть олійні рослини»(бліц-турнір). «Доведіть переваги натурального ефіру над синтетичним» (на час, максимум аргументів). «Мило чи СМЗ?»(дискусійна гра між командами, вкажіть переваги чи недоліки даних засобів).
Пошукова робота студентів. Теми проектів:1. «Естери як ароматичні речовини»2. «Ефіри в медицині»3. «Жири як естери»4. «Мила і їх одержання з жирів»5. «Миючі засоби, їх класифікація»6. «Ароматизатори як харчові добавки» «Екологічні проблеми пов’язані із застосуванням СМЗ»8. «Рідке і тверде мило»