Презентація заняття з органічної хімії на тему: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів

Про матеріал
Презентація заняття з органічної хімії на тему: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів. Матеріал для проведення практичних занять з органічної хімії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т Е М А: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів.

Номер слайду 2

Мета заняття: добути складний естер, дослідити характерні властивості, що супроводжують дану реакцію та умови її проходження, вивчити властивості жирів. Т Е М А: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів.

Номер слайду 3

Т Е М А: Добування естерів. Вивчення властивостей жирів.повторити і систематизувати знання про класи органічних сполук естерів, жирів;провести лабораторні експерименти, що підтверджують властивості естерів, жирів;скласти відповідні рівняння реакцій;розширити знання про сфери застосування естерів та жирів у медицині та інших галузях народного господарства;дотримуватися правил техніки безпеки при виконанні хімічних дослідів. Завдання:

Номер слайду 4

Головним скарбом життя є здоров’я, щоби його зберегти треба багато чого знати. Авіценна

Номер слайду 5

Тестовий контроль. ТЕМА: "Естери. Жири. Мило"

Номер слайду 6

Контроль вихідного рівня знань. Що таке естери? Навести приклади. Реакція естерифікації – це...?Які фізичні властивості естеру вам відомі?Назвіть хімічну формулу оцтоетилового естеру?Які хімічні реакції характерні для естерів?Застосування естерів. Що таке жир? Як класифікують жири?

Номер слайду 7

Контроль вихідного рівня знань8. Що таке мило? Як його одержати в лабораторії?9. Де у медицині застосовуються естери?10. Що таке синтетичні миючі засоби?11. Яка загальна формула естерів?12. Як визначити кислотність середовища мила?13. Яке забарвлення фенолфталеїну у лужному середовищі?14. Що таке «тверда вода»?15. Чи розчиняються жири у воді?

Номер слайду 8

Участь у конкурсах:«Вгадай естер за запахом» (вказати хімічну назву речовини). «Назвіть олійні рослини»(бліц-турнір). «Доведіть переваги натурального ефіру над синтетичним» (на час, максимум аргументів). «Мило чи СМЗ?»(дискусійна гра між командами, вкажіть переваги чи недоліки даних засобів).

Номер слайду 9

«Вгадай естер за запахом» (вказати хімічну назву речовини)1. Рому2. Яблука3. Абрикоси4. Бананів5. Ананаса

Номер слайду 10

«Вгадай естер за запахом» (вказати хімічну назву речовини)1. Етиловий естер мурашиної кислоти - рому2. Метиловий естер масляної кислоти - яблук3.Ізоаміловий естер масляної кислоти -абрикос4. Аміловий естер оцтової кислоти - бананів5. Етиловий естер масляної кислоти - ананаса

Номер слайду 11

Правила техніки безпеки. Забороняється користуватися відкритим полум’ям. Забороняється використовувати як питну воду. Забороняється руками брати реактиви. Забороняється їсти у лабораторіїЗабороняється користуватися мобільним телефоном. Забороняється гасити полум’я водою

Номер слайду 12

Практичне виконання дослідів. Дослід 1. Добування оцтовоетилового естеру.

Номер слайду 13

Практичне виконання дослідів. Дослід 1. Добування оцтовоетилового естеру.

Номер слайду 14

Практичне виконання дослідів. Дослід 2. Добування мила з жиру.

Номер слайду 15

Практичне виконання дослідів. Дослід 2. Добування мила з жиру.

Номер слайду 16

Практичне виконання дослідів. Дослід 2. Добування мила з жиру.

Номер слайду 17

Практичне виконання дослідів. Дослід 3. Порівняння властивостей мила і синтетичних миючих засобів.

Номер слайду 18

Пошукова робота студентів. Теми проектів:1. «Естери як ароматичні речовини»2. «Ефіри в медицині»3. «Жири як естери»4. «Мила і їх одержання з жирів»5. «Миючі засоби, їх класифікація»6. «Ароматизатори як харчові добавки» «Екологічні проблеми пов’язані із застосуванням СМЗ»8. «Рідке і тверде мило»

Номер слайду 19

Підсумок заняття. Оголошення оцінок. Домашнє завдання. Вивчити властивості глюкози. Буринська Н. М., Величко Л. П. Хімія 11 клас§9, с.41

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку