Презентація "Заповідні території Донецької області"

Про матеріал
За площею заповідних територій Донецька область до 1997 р. займала одне з останніх місць в Україні - всього 0,9%. Такий стан пояснювався катастрофічно високим рівнем забруднення навколишнього середовища. Проте до 1997 р. відсоток заповідних земель збільшився більш ніж в 3 рази.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

В даний час в області налічується 110 об'єктів ПЗФ загальною площею 91400 га, що становить 3,45% території. За площею заповідних територій Донецька область до 1997 р. займала одне з останніх місць в Україні - всього 0,9%. Такий стан пояснювався катастрофічно високим рівнем забруднення навколишнього середовища. Проте до 1997 р. відсоток заповідних земель збільшився більш ніж в 3 рази.

Номер слайду 5

В Донецькій області в наш час функціонує : природний заповідник «УКРАЇНСЬКИЙ СТЕПОВИЙ» представлений 3 відділеннями: «Хомутовський степ», «Кам'яні могили» та «Крейдяна флора». Національних Природних Парків - 2: «Святі гори» та «Меотида». Регіональні ландшафтні парки – 4: «Донецький кряж», «Зуєвський», «Клебан – Бик», «Половецький степ».

Номер слайду 6

Заповідники РЛП НПП Крейдяна флора Святі Гори Клебан - Бик Меотида Кам'яні могили Хомутовський степ

Номер слайду 7

Святі Гори Крейдяна флора Клебан - Бик Кам'яні могили Хомутовський степ Меотида Донецька область

Номер слайду 8

Природній заповідник розташований на кордоні Донецької та Запорізької областей, неподалік від села Назарівка Нікольського району. Загальна площа заповідника становить близько 400 га (з них майже 300 га входить до складу Донецької області й 100 га — Запорізької). «Кам`яні могили» можна порівняти із невеличкою країною, де є своя архітектура і свої визначні місця, місцеві жителі і свої закони. Сотні кам’яних скульптур утворюють мальовничі краєвиди із ярів, ущелин, гротів і долин.

Номер слайду 9

Заповідник «Кам'яні могили» являє собою мініатюрну гірську країну, тут знайдена найсмачніша вода на території Приазов'я. Це дуже популярне місце для туристів, особливо багато відвідувачів навесні, коли у степу все зацвітає. Тут відкриваються неймовірні краєвиди, які стають натхненням для написання картин. Заповідник увесь просякнутий духом колишніх культур і здатний перенести нас у стародавні часи.

Номер слайду 10

Навесні (зазвичай, на травневих святах) степ у заповіднику квітне. Це незвичайне явище заворожує погляд багатьох туристів, що приїжджають сюди. У цей період Кам'яні Могили іноді порівнюють із Долиною нарцисів на Закарпатті чи Долиною тюльпанів на півночі Донецької області. Здавна «Кам`яні могили» були культовим місцем. Тут скрізь розкидані стародавні поховання, через це заповідник називають «містом мертвих». Довкола скіфські кургани та жертовники, що можуть розповісти багато цікавого.

Номер слайду 11

Заповідник розташований на крайньому південному сході Донецької області, майже на кордоні з Ростовською областю, за 20 км від узбережжя Азовського моря. Хомутовський степ – це все, що залишилося від колись неосяжного Дикого поля, що займало південну частину України. На його просторах з'являлися, розвивалися і зникали різні народи – скіфи, печеніги, половці, сармати і багато інших, які хвилями минали безкраї степи, залишаючи на курганах вартових часу - кам'яних баб.

Номер слайду 12

Хомутовський степ є природним еталоном для вивчення ґрунтів, флори і фауни. Тут нараховується 560 видів рослин, з яких 50 рідкісних та ендемічних, 15 з них занесені до Червоної книги. Найбільш типові представники флори: катран, тюльпан, фіалки, мигдаль, кермек, ковилі, пирій, костер, тирса, волошки, кашка, горицвіт, дрок, карагана, васильки, мятлик, шавлія і ще сотні інших рослин. На початку травня починається період цвітіння диких півоній.

Номер слайду 13

Цей заповідник є наймолодшою філією Українського степового природного заповідника. Дві ділянки заповідника розташовані зі Заходу і Сходу від села Крива Лука Краснолиманского району Донецької області. Загальна площа — 11,34 кмІ. Екскурсії не проводяться, оскільки він використовується тільки з природоохоронною і науково-дослідною цілями.

Номер слайду 14

Заповідні площі розташовані на крутому правому березі річки Сіверський Донець і представляють чи не єдине місце в країні, де в задовільному стані збереглася рослинність, що росте на грунтах, які сформувалися на крейдяних породах. Біля третини території заповідника займають ліси, площа яких майже порівну розподіляються між сосною крейдяною і байрачними дібровами. Крейдяна флора відрізняється біло-зеленим забарвленням, що особливо добре видно на крутих схилах долини Сіверського Донця. Таку колірну гаму обумовлюють місцева флора і потужні пласти крейдяних відкладень, що виходять на поверхню і накопичились в Донецькому басейні приблизно 70-90 млн. років назад.

Номер слайду 15

Парк створений за Указом Президента України в 1997 році з метою збереження ландшафтів Донецького краю з його унікальними природними комплексами, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне та оздоровче значення.

Номер слайду 16

Справжньою перлиною заповідника є печерні храми з Миколаївською церквою, яка була збудована в XVII ст. на крейдяній скелі. Ця унікальна цегляна споруда з крейдяним вівтарем відтворює в камені традиції дерев'яної народної архітектури і є оригінальним витвором українського барокко в часи його найвищого розквіту.

Номер слайду 17

Рослинність національного природного парку «Святі гори» має величезну наукову й природоохоронну цінність. На площі 40,5 тисячі гектарів зосереджено понад третина фітоценотичного різноманіття рослинного покриву південного сходу України. Особливу цінність мають унікальні крейдяні бори, сформовані сосною крейдяною – реліктом занесеним до Червоної книги України.

Номер слайду 18

Парк являє собою вузьку смугу вздовж узбережжя Азовського моря на території Першетравневого і Новоазовського районів. Площа - 1301 га. Рекреаційний потенціал НПП відповідає найвищим світовим стандартам: тепле мілководне море, комфортні піщано-черепашкові пляжі, запаси мінеральних вод і цілющих грязей, спокійний клімат, вдале географічне розташування.

Номер слайду 19

Парк створений для регулювання господарської, рекреаційної і наукової діяльності з метою збереження природних ландшафтів, об'єктів рослинного і тваринного світу, пам'ятників історії і культури даної території; створення сприятливих умов для організованого туризму і відпочинку. У «Меотиді» охороняються типові і унікальні рослинні угрупування прибережної смуги Азовського моря. У парку відмічено більше 250 видів птахів. Близько 100 видів птахів гніздяться на території парку.

Номер слайду 20

У парку створені умови для безпеки, як природних багатств, так і людини. Недалеко від селища Сєдово розташований табір, де можна заселитися на декілька днів і насолодитися всією красою екологічного туризму. Для вас тепле Азовське море з пісчаним пляжем, багатою мікроелементами і йодом лікувальною водою.

Номер слайду 21

Регіональний парк був створений для збереження і раціонального використання унікальних природних комплексів і об'єктів, а також рослин і тварин, занесених до Червоної книги України.

Номер слайду 22

Для даної місцевості характерні байрачні ліси, діброви, каменелюбна та сухостійка рослинність, ділянки цілинної тіпчаково-ковилової рослинності. Тут перебуває на обліку більше 100 видів птахів. Закам'янілі дерева - араукарія на території парку.

Номер слайду 23

Садово - паркові скульптури, які органічно вписалися у навколишній ландшафт парку.

ppt
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
1620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку