Презентація "Зародження образотворчого мистецтва"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва 5 клас НУШ "Зародження образотворчого мистецтва"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зародженняобразотворчого мистецтва5 клас

Номер слайду 2

Як виникло образотворче мистецтво? Чим цікавились і що зображували перші художники/художниці?Зображення бізона. Печера Альтаміра, Іспанія. Як і музика, образотворче мистецтво зародилося в первісному суспільстві доби пізнього палеоліту, у ті часи, коли люди ще жили у печерах. Тому перші зразки образотворчого мистецтва представлені малюнками на стінах і стелях печер, у глибинах підземних галерей і гротах, а також різьбленням на кістці та камені — матеріалах, що були доступні первісній людині. Первісне мистецтво охоплює всі континенти, окрім Антарктиди. А в деяких народностей, що живуть у віддалених куточках планети, воно збереглося в такому первісному вигляді до наших днів.

Номер слайду 3

Людина малювала не все, що потрапляло в поле зору і, що найцікавіше, першим почала малювати тварин. Тварини на стінах печер зображені дуже реалістично. А поруч із зображеннями тварин можна побачити образи людей. Зображення полювання на оленів, що перепливають річку. Грот Кабаллос, Іспанія. Які думки, які емоції викликають малюнки первісних людей?

Номер слайду 4

Коли дивишся на наскельні малюнки, складається враження, що ти ніби відчуваєш ритмічний стукіт копит оленів і бізонів, дихання та крик людей на полюванні. Ритм присутній скрізь. Він впливає на всі наші відчуття. Його також можна побачити й в образотворчому мистецтві, і в музиці та літературі й навіть у повсякденному житті. В природі можна спостерігати ритм ліній, придивляючись до лінії струмочків, гілочок, стовбурів дерев. За допомогою ритму можна передати рух на площині. Ритм рухів людини, яка працює чи полює, відтворювався в мистецтві в повторюваних лініях, формах. Ритм — в перекладі з грецької — це будь-якерівномірне чергування, розміреність. У різних видах образотворчого мистецтва (живописі, графіці, скульптурі, декоративному мистецтві) ритм —це один з важливих виразних засобів композиції, який є основою побудови зображення. Можна використовувати чергування однакових елементів композиції, наприклад фігур людей, їхніх рук або ніг. Куева-делас-Манос, що розташовується в Аргентині. Тут нема зображення тварин, але на згадку про себе люди, які жили у ХІІІ–ІХ тисячолітті до нашої ери, залишили відбитки своїх долонь.

Номер слайду 5

Ритм може бути виражений за допомогою всіх образотворчих засобів: існують ритми форм (крапки, лінії, плями та їх поєднання), ритми кольору (ахроматичні та хроматичні), ритми, які виражені фактурою. Особливу роль відіграє ритм у творах народного і декоративно-прикладного мистецтва. Численні композиції різноманітних орнаментів побудовані на ритмічному чергуванні їхніх елементів. Орнамент. Стародавній Єгипет. Орнамент. Стародавній Рим

Номер слайду 6

Перші зображення на стінах і стелях печер були кольорові, об’ємні й досить реалістичні. Уважно спостерігаючи за поведінкою того чи іншого звіра, людина не лише запам’ятовувала його зовнішній вигляд та передавала у малюнках її характерні рухи й пози, а ніби вживалася, перевтілювалася в нього. Виникає ритуал поклоніння тварині, і на скелі з ’являється її образ — правдивий, наче з життя! Особливі сторінки з літопису первісного живопису було відкрито в іспанській печері Апьтаміра. Зображення коня, двох кабанів, кількох кіз, стада бізонів уражають такою реалістичністю та виразністю, що вчені довго не могли визнати авторство цих шедеврів за людиною кам’яного віку.

Номер слайду 7

Творче завдання «Наскельні зображення». 1. Зроби малюнок, який буде імітувати наскельні розписи.2. Зімни аркуш паперу. 3. Обережно розпрями його на столі. 4. Покрий аркуш паперу фарбою.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Наскельне мистецтво первісної людини

Номер слайду 11

Які сюжети переважають у прадавніх печерних малюнках? Чому, на вашу думку, саме такі?Які художні матеріали використовували первісні художники?

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
5 січня 2023
Переглядів
1127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку