Презентація засідання гуртка математики на тему: " Математика в професії кухаря"

Про матеріал
У презентації у цікавій формі показано необхідність застосування метематичних знань у професії кухаря. Також презентація містить ряд задач та тестів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математикав професії„Кухар”

Номер слайду 2

„Не в кількості знань полягає освіта, а в повномурозумінні і майстерному застосуванні в житті всього, що знаєш.” Дістервег

Номер слайду 3

Неодноразово доводилось чути вислів про те, що математика – країна без кордонів. Цей вислів, незважаючи на його банальність, має під собою досить вагомі підстави. Математика в житті людини займає особливе місце. Ми настільки зрослись з нею, що просто не помічаємо цього. Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 4

А втім з математики починається все. Дитина лише народилась, а в її житті уже звучать перші цифри: зріст, вага... Малюк ще не може вимовити слова "математика", а вже займається нею, рахує іграшки, кубики. Батьки теж про математику та задачі не забувають. Готуючи дитині їжу, зважуючи її, їм без математики не обійтись. Адже необхідно вирішити елементарну задачу: скільки потрібно їжі малюку враховуючи його вагу . Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 5

Малюк пізнає навколишній світ, не здогадуючись, що все довкола теж базується на математичних законах... Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 6

Дитина експерементує з формами та розміром, не здогадуючись, що все це – математика. Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 7

В школі математичних задач доводиться розв’язувати дуже багато. Вони не просто вчать математики та певних алгоритмів. Вони розвивають мислення, логіку, комплекс вмінь: вміння групувати предмети, разкривати закономірності, визначати зв’язки між явищами, приймати рішення. Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 8

Людина протягом життя розв’язує найрізноманітніші задачі. Скільки треба заробити грошей, щоб придбати квартиру? Яким має бути об’єм вашого будинку і скільки для цього потрібно цегли. В якому банку вигідніше відкрити депозит. В цих випадках і багатьох інших на допомогу прийде математика. Вона допомагає людині вирішувати проблеми, робить її життя набагато зручнішим. Математика - частина нашого життя.

Номер слайду 9

Про професію „Кухар”.

Номер слайду 10

Професія кухаря – одна з найдавніших в світі. В дитячому садку та школі, на заводі та вугільній шахті, на борту океанського лайнера та безмежних просторах космосу – всюди люди користуються результатами праці кухарів. В роботі кухаря завжди є місце для творчості, фантазії, винахідливості. Про професію „Кухар”.

Номер слайду 11

Про професію „Кухар”. Відкриття нової страви значить для людства більше, ніж відкриття нової зірки… (Жан Антельм Брилья Саварен (1755-1826) французький філософ і кулінар)„Стара кухарка”Дієго Веласкес«Кухар»Джузеппе Арчимбольдо«Кухар» Невідомий художник 17 століття

Номер слайду 12

Технологічна схема приготування котлетної маси з м’яса 12 Кухар повинен знати алгоритм приготування страв

Номер слайду 13

Кухар повинен враховувати пропорції крупи і води для приготування каш: Каша перлова Гречана каша Рисова каша Співвідношення крупи і води 1 : 3 1: 2,5 1 : 3

Номер слайду 14

Співвідношення крупи і води. Якби Маша це знала… 

Номер слайду 15

Форми для випічкиІ тут пахне математикою… 

Номер слайду 16

16 Задача 1. Лікарі рекомендують денну норму вашого зимового раціону розподілити на 4 прийоми: перший сніданок – 0,2; другий сніданок– 0,1; обід – 0,5; вечеря – 0,2. Запишіть пропоновану норму у відсотках. Математика в професії „Кухар”

Номер слайду 17

17 Задача 2. При чищенні картоплі норма відходів становить 30 % Скільки відходів отримаємо, якщо очистимо 80 кг картоплі. Складаємо пропорцію:80 кг – 100 %Х кг – 30%Х = 80 кг х30%/100% = 24 кг. Отримаємо 24 кг відходів. Математика в професії „Кухар”

Номер слайду 18

Математика в професії „Кухар”Задача 3. Кухарю необхідно приготувати 20 порцій битків по 150 грам в кожному. Скільки потрібно взяти м’яса, яікщо при смаженні воно втрачає 30% своєї маси. Розв’язання: Спочатку знайдемо скільки всього отримаєм готового продукту: 20х0,15=3 кг. Позначимо через х кількість м’яса, яке потрібно для приготування битків: Х – 100%3 кг – 70% Звідси х = 3х10070 = 4,3 кг. 

Номер слайду 19

Математика в професії „Кухар”Задача 4. Каструля має форму циліндра, твірна якого 50 см, а діаметр основи 40 см. Чи можна приготувати в цій каструлі 300 порцій по 200 грам кип’яченого молока, якщо при кип’ятінні об’єм молока збільшується в 1,2 рази. Розв’язання: Спочатку знайдемо об’єм молока, яке необхідно закип’ятити: 300х0,2= 60 л. Знайдемо об’єм молока при кип’ятінні: 60х1,2= 72 л. Знайдемо об’єм каструлі: V = π𝑟2h = π x 202x 50 = 62,8 л.62,8< 72 Отже в даній каструлі не можна приготувати потрібну кількість молока. 

Номер слайду 20

Математика в професії „Кухар”Задача 5. Є дві каструлі одна широка, а друга вдвічі вища і в три рази вужча. Яка каструля вмістиміша?Розв’язання. Знайдемо об’єм широкої каструлі: V1 = π𝑟2h Знайдемо об’єм вузької каструлі: V2 = π (𝑟3)2х2h = 29 π𝑟2h Отже: V1 > V2 Відповідь: Широка каструля більш вмістка. 

Номер слайду 21

Математика в професії „Кухар”Задача 6 Необхідно розлити 1 л фруктового мусу в конічні бокали висотою 9 см и діаметром основи 8 см. Скільки бокалів потрібно? Розв’язок: 1л = 1 дм3 = 1000 см3; Vб = πR2 H; Vб = 3,14 · 42· 9 = 151см3; 1000 : 151 ≈ 6 бокалів.

Номер слайду 22

Математика в професії „Кухар”Задача 7 Визначити об’єм наповнювача для вафельного ріжка конічної форми, діаметр основи якого 6 см, а твірна 15 см. Скільки літрів наповнювача потрібно для приготування 20 таких ріжків?Розв’язок V = 1/3 πR2 H; Н2 = L2 – R2 ; Н2 = 152 – 32 ; H = 14,7 см; V = 1/3 · 3,14 · 9 · 14,7 = 138 см3;138 · 20 = 2760 см3 = 2,76 л. 

Номер слайду 23

Математика в професії „Кухар”Задача 8 Для приготування триколірного желе суміш червоного, зеленого и жовтого кольорів виливають шарами в стакани зрізаної конічної форми так, щоб товщина кожного шару була однакова. Який об’єм кожного шару, якщо діаметри стакану10 см і 4 см, а висота 9 см?Розв’язок: V1 = 1/3π · 3 · (22 + 3· 2 + 32) =19π см3 V2 = 1/3π · 3 · (32 + 3 · 4 + 42) = 37π см3 V3 = 1/3π · 3 · (42 + 4 ·5 + 52) = 61π см3 

Номер слайду 24

Харчова комбінаторика. Тести: Кількість способів прикрасити торт фруктами визначається: а) перестановкою; б) розміром торта; в) способом прикрашення

Номер слайду 25

Харчова комбінаторика2. При складанні меню до святкового обіду користуємось: а)додаванням; б) множенням; в) перерізом множин

Номер слайду 26

Харчова комбінаторика3. Скільки існує різних способів розмістити в кафе 4 особи за столом, біля якого стоять 4 стільці. а) 16 б) 8 в) 24

Номер слайду 27

Харчова комбінаторика4. Скількома способами можна вибрати 4 страви із шести: а) 24 б) 15 в) 10

Номер слайду 28

Харчова комбінаторика5. В кафе є 3 перші страви, 5 – других, 2 – третіх. Скількома способами можна вибрати обід , який складається з першої, другої і третьої страви? а) 10 б) 30 в) 15

Номер слайду 29

Захоплююча логіка1. Кухарю потрібно підсмажити 6 котлет на сковороді, яка вміщує 4 котлети. Кожен бік смажиться по 5 хвилин. Як підсмажити 6 котлет за 15 хвилин на одній сковороді?Розв’язання:1. Покласти 4 котлети і смажити 1 сторону 5 хв.2. Дві котлети перевернути, а дві зняти і на їх місце покласти 2 нові. Смажити ще 5 хв. Тоді дві котлети, які підсмажились з обох боків знімаємо, дві котлети перевертаємо і додаємо дві котлети, які знімали.

Номер слайду 30

Захоплююча логіка2. Кухарю потрібно 10 кг живої риби. Одна рибина важить 1 кг і ще піврибини. Скільки рибин потрібно кухарю?Розв’язання: Якщо рибина важить 1 кг і ще піврибини, то піврибини = 1 кг, отже 1 рибина важить 2 кг. Відповідь. Кухарю достатньо 5 таких рибин.

Номер слайду 31

Захоплююча логіка3. Кухар повинен був роздати 12 учням по одному яблуку. 2 яблука зіпсувалось. Як кухарю вийти з цього положення? Міркування:6 яблук потрібно розрізати на дві половинки. Отримаємо 12 половинок. Чотири яблука розрізати на три частини. Отримаємо 12 частин. Отже кожен учень отримає по половині і по третій частині яблука.

Номер слайду 32

Про„100”логіка. Прокачайте логічне мислення, відгадавши про яку страву йдеться. Куліш. Кухні народів світу:

Номер слайду 33

Про”100”логіка. Кухні народів світу: Деруни

Номер слайду 34

Про”100”логіка. Кухні народів світу: Піца

Номер слайду 35

Про”100”логіка. Кухні народів світу: Вівсянка

Номер слайду 36

Про”100”логіка. Кухні народів світу: Паелья

Номер слайду 37

Про”100”логіка. Кухні народів світу: Суші

Номер слайду 38

Підсумок. Звісно, і у оволодінні професії, і під час вивчення математики нас очікують труднощі, які іноді здаються нездоланними і тут необхідна наполегливість та віра у власні сили. Лише тоді нас очікує успіх.

Номер слайду 39

Список використаних джерел:1. Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: Історико-етнографічне дослідження. — К.: Наук. думка, 1977. — 154 с.2. Вдовченко В. В. Кулінарія для 11 класу : підручник. Технологічний напрям. Технологічний профіль / В. В. Вдовченко, Н. Г. Левченко. – К. : Педагогічна думка, 2012. – 188 с.3. Стахмич Т. М., Пахолюк О. М. Кулінарне мистецтво : Підручник: У 2 кн. — К. : Грамота, 2008. Кн. 1 : Технологія приготування їжі /Т. М. Стахмич, О. М. Пахолюк. — 2008. — 496 с 4. https://sites.google.com/site/osvitaiprofesia/zadaci-z-matematiki-profesijnogo-spramuvanna 5. https://uchika.in.ua/matematika-navkolo-nas-matematika-v-profesiyah.html

pptx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
2207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку