Неодноразово доводилось чути вислів про те, що математика – країна без кордонів. Цей вислів, незважаючи на його банальність, має під собою досить вагомі підстави. Математика в житті людини займає особливе місце. Ми настільки зрослись з нею, що просто не помічаємо цього. Математика - частина нашого життя.
А втім з математики починається все. Дитина лише народилась, а в її житті уже звучать перші цифри: зріст, вага... Малюк ще не може вимовити слова "математика", а вже займається нею, рахує іграшки, кубики. Батьки теж про математику та задачі не забувають. Готуючи дитині їжу, зважуючи її, їм без математики не обійтись. Адже необхідно вирішити елементарну задачу: скільки потрібно їжі малюку враховуючи його вагу . Математика - частина нашого життя.
В школі математичних задач доводиться розв’язувати дуже багато. Вони не просто вчать математики та певних алгоритмів. Вони розвивають мислення, логіку, комплекс вмінь: вміння групувати предмети, разкривати закономірності, визначати зв’язки між явищами, приймати рішення. Математика - частина нашого життя.
Людина протягом життя розв’язує найрізноманітніші задачі. Скільки треба заробити грошей, щоб придбати квартиру? Яким має бути об’єм вашого будинку і скільки для цього потрібно цегли. В якому банку вигідніше відкрити депозит. В цих випадках і багатьох інших на допомогу прийде математика. Вона допомагає людині вирішувати проблеми, робить її життя набагато зручнішим. Математика - частина нашого життя.
Професія кухаря – одна з найдавніших в світі. В дитячому садку та школі, на заводі та вугільній шахті, на борту океанського лайнера та безмежних просторах космосу – всюди люди користуються результатами праці кухарів. В роботі кухаря завжди є місце для творчості, фантазії, винахідливості. Про професію „Кухар”.
Математика в професії „Кухар”Задача 3. Кухарю необхідно приготувати 20 порцій битків по 150 грам в кожному. Скільки потрібно взяти м’яса, яікщо при смаженні воно втрачає 30% своєї маси. Розв’язання: Спочатку знайдемо скільки всього отримаєм готового продукту: 20х0,15=3 кг. Позначимо через х кількість м’яса, яке потрібно для приготування битків: Х – 100%3 кг – 70% Звідси х = 3х10070 = 4,3 кг.
Математика в професії „Кухар”Задача 4. Каструля має форму циліндра, твірна якого 50 см, а діаметр основи 40 см. Чи можна приготувати в цій каструлі 300 порцій по 200 грам кип’яченого молока, якщо при кип’ятінні об’єм молока збільшується в 1,2 рази. Розв’язання: Спочатку знайдемо об’єм молока, яке необхідно закип’ятити: 300х0,2= 60 л. Знайдемо об’єм молока при кип’ятінні: 60х1,2= 72 л. Знайдемо об’єм каструлі: V = π𝑟2h = π x 202x 50 = 62,8 л.62,8< 72 Отже в даній каструлі не можна приготувати потрібну кількість молока.
Математика в професії „Кухар”Задача 5. Є дві каструлі одна широка, а друга вдвічі вища і в три рази вужча. Яка каструля вмістиміша?Розв’язання. Знайдемо об’єм широкої каструлі: V1 = π𝑟2h Знайдемо об’єм вузької каструлі: V2 = π (𝑟3)2х2h = 29 π𝑟2h Отже: V1 > V2 Відповідь: Широка каструля більш вмістка.
Математика в професії „Кухар”Задача 7 Визначити об’єм наповнювача для вафельного ріжка конічної форми, діаметр основи якого 6 см, а твірна 15 см. Скільки літрів наповнювача потрібно для приготування 20 таких ріжків?Розв’язок V = 1/3 πR2 H; Н2 = L2 – R2 ; Н2 = 152 – 32 ; H = 14,7 см; V = 1/3 · 3,14 · 9 · 14,7 = 138 см3;138 · 20 = 2760 см3 = 2,76 л.
Математика в професії „Кухар”Задача 8 Для приготування триколірного желе суміш червоного, зеленого и жовтого кольорів виливають шарами в стакани зрізаної конічної форми так, щоб товщина кожного шару була однакова. Який об’єм кожного шару, якщо діаметри стакану10 см і 4 см, а висота 9 см?Розв’язок: V1 = 1/3π · 3 · (22 + 3· 2 + 32) =19π см3 V2 = 1/3π · 3 · (32 + 3 · 4 + 42) = 37π см3 V3 = 1/3π · 3 · (42 + 4 ·5 + 52) = 61π см3
Захоплююча логіка1. Кухарю потрібно підсмажити 6 котлет на сковороді, яка вміщує 4 котлети. Кожен бік смажиться по 5 хвилин. Як підсмажити 6 котлет за 15 хвилин на одній сковороді?Розв’язання:1. Покласти 4 котлети і смажити 1 сторону 5 хв.2. Дві котлети перевернути, а дві зняти і на їх місце покласти 2 нові. Смажити ще 5 хв. Тоді дві котлети, які підсмажились з обох боків знімаємо, дві котлети перевертаємо і додаємо дві котлети, які знімали.
Захоплююча логіка3. Кухар повинен був роздати 12 учням по одному яблуку. 2 яблука зіпсувалось. Як кухарю вийти з цього положення? Міркування:6 яблук потрібно розрізати на дві половинки. Отримаємо 12 половинок. Чотири яблука розрізати на три частини. Отримаємо 12 частин. Отже кожен учень отримає по половині і по третій частині яблука.
Список використаних джерел:1. Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: Історико-етнографічне дослідження. — К.: Наук. думка, 1977. — 154 с.2. Вдовченко В. В. Кулінарія для 11 класу : підручник. Технологічний напрям. Технологічний профіль / В. В. Вдовченко, Н. Г. Левченко. – К. : Педагогічна думка, 2012. – 188 с.3. Стахмич Т. М., Пахолюк О. М. Кулінарне мистецтво : Підручник: У 2 кн. — К. : Грамота, 2008. Кн. 1 : Технологія приготування їжі /Т. М. Стахмич, О. М. Пахолюк. — 2008. — 496 с 4. https://sites.google.com/site/osvitaiprofesia/zadaci-z-matematiki-profesijnogo-spramuvanna 5. https://uchika.in.ua/matematika-navkolo-nas-matematika-v-profesiyah.html