Презентація "Засновнику гістологічної науки О.М.Шумлянському - 270 років"

Про матеріал
Презентація "Засновнику гістологічної науки О.М.Шумлянському - 270 років" створена для проведення позааудиторного заходу в межах "Декади знань" циклової комісії природничо-наукових дисциплін Нікопольського медичного коледжу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Засновнику гістологічної науки О. М. Шумлянському– років

Номер слайду 2

У 2018 роцівиповнюється 270 років з дня народження Олександра Михайловича Шумлянського — видатного українця, відомоговченого кінця ХVІІІ ст., засновника російської гістології —науки про тканини багатоклітиннихтварин і людини або, як її щеназивають, мікроскопічної анатомії.

Номер слайду 3

О. М. Шумлянський народився в 1748 р. в селі Мала Будища, поблизу містечка Опішня на Полтавщині. Батько його, Михайло Шумлянський, був козаком і мав офіцерський чин. Мати Марина Семенівна — теж належала до знатного роду.

Номер слайду 4

В 1758р., вступив до Києво-Могилянської духовної академії. Вчився він відмінно, а після закінчення навчання, вирішив стати лікарем. В 1772р. Олександр Михайлович влаштувався перекладачем у Московський архів при Державній колегії закордонних справ.

Номер слайду 5

В березні 1773р. він вступив волонтером, тобто без казенної платні й утримання, в медичну школу Санкт-Петербурзького Адміралтейського шпиталю. У вересні 1776 р. він закінчив навчання і був залишений у шпиталі на посаді лікаря. І з  1777р. на стипендію княгині Є. Голіциної-Кантемир вступив на стажування у Страсбурзький університет, де у 1781 р. захистив докторську дисертацію.

Номер слайду 6

Застосувавши власний оригінальний метод ін’єкцій сечових канальців, першим у світі дав найдокладніший на той час опис гістологічної будови нирок. На 60 років раніше від відомого англійського анатома В. Боумена (1816—1892) описав особливості гістологічної будови звивистих канальців та судинних клубочків нирки, а також оболонку, що оточує їx, яка у світовій медичній літератуpi дістала назву «капсули Шумлянського-Боумена».

Номер слайду 7

Мікроскоп XVIII ст. Національний музей медицини, м. Київ

Номер слайду 8

Видатний анатом того часу І. Маєр (I. Mayer) у своїй восьмитомній праці підкреслював, що Шумлянський найточніше, порівняно з іншими дослідниками, описав будову нирок. Крім того, І. Маєр використуваву своєму анатомічному атласі гравюри з дисертації Шумлянського.

Номер слайду 9

Малюнок із докторської дисертації О. М. Шумлянського, 1788 рік.

Номер слайду 10

3 1781 до 1783 р. Олександр стажувався у Парижі, Відні та Марбурзі з акушерства, терапії та xipypгії, вивчаючи одночасно систему вищої медичної ocвіти в європейських університетах

Номер слайду 11

Великої ваги надавав О. Шумлянський вивченню фізіології та патологічної фізіології, пропонуючи вивчати їх не лише на людині, але і на тваринах, називаючи першу ученням про «здорове життя людини», а другу — наукою «о поврежденном действии жизненных сил и орудий телесних, т.е. о болезненных припадках».

Номер слайду 12

На противагу широко розповсюдженому у той час поділу лікувальної справи на терапію та хірургію, Олександр Шумлянський підкреслював у своїх працях єдність терапії та хірургії і потребу всім лікарям вивчати обидві дисципліни. Слід зауважити, що в Європі на цей час хірургією опікувались не лікарі, а цирульники.

Номер слайду 13

Між тим грошей для життя не вистачало, і Олександр Михайлович знову сів за літературну працю. В 1787 році він видав у своєму перекладі книгу французького лікаря Тисо з гігієни розумової праці. Почекавши вісім місяців місця в Калінкінському училищі, він дізнався , що на кафедру акушерства був призначений інший лікар - Томас Гофман, який приїхав з Гамбурга.

Номер слайду 14

У цей важкий для Олександра Михайловича час його врятувало кохання. Він закохався у Катерину Любимівну Імбер, француженку, яка відповіла йому взаємністю,і справа йшла до одруження.

Номер слайду 15

Довідавшись про звільнення в Московській шпитальній школі кафедри патології і терапії, він вирішив відмовитися від давньої мрії про роботу в акушерстві, й намагався отримати цю кафедру. Державна медична колегія задовольнилайого прохання і він відносно спокійно працював шість років завідувачем кафедри в Московській шпитальній школі.

Номер слайду 16

Тут він продовжував наукову працю. Його перу належать твори “О неправильных родах” (1793), “О поправлении повивального искусства” (1794), “О устройстве учения” (1796), перекладкниги Галлера“Рассуждения противнемощной и болезненной жизни”.

Номер слайду 17

На початку грудня 1793 р. його було призначено на важливу на той час посаду Московського міського акушера, а в 1794 р. обрано, нарешті, почесним членом Державної медичної колегії.

Номер слайду 18

Видатний українець Олександр Михайлович Шумлянський зробив значний внесок у розвиток вітчизняної медичної науки і заслуговує на почесне місце серед всесвітньо відомих українців.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
1257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку