Презентація "Застосування дискусійних методів на уроках української мови"

Про матеріал

У даній роботі мова йде про застосування дискусійних методів на уроках української мови. Пояснюється, що таке дискусія і навіщо вона потрібна в житті. Наголошується на тому, що дискусія дає інформацію, розширює знання, формує вміння критично мислити. Визначено основні завдання дискусії. Розглядаються типи уроків-дискусій, які залежать від навчально-виховної мети й характеру здобутих знань. Наведено приклади дискусійних питань на уроках української мови.

Готуючись до дискусійного уроку учитель обов'язково має враховувати вікові, психологічні особливості і механізми мовлення. Така форма роботи потребує багато зусиль під час підготовки та проведення цієї надзвичайно ефективної освітянської дії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування дискусійних методів на уроках української мови Підготувала учитель української мови та літератури Білицької ЗОШ І-ІІІ ст.№ 9 Добропільської міської ради Т.Л.Климовець

Номер слайду 2

Для того щоб удосконалити розум, треба більше роздумувати, ніж заучувати Рене Декарт, французький філософ, математик

Номер слайду 3

Варіанти дидактичного визначення терміна «дискусія» Публічне обговорення будь-якого суперечливого питання, проблеми; Цілеспрямований і впорядкований обмін думками, ідеями, поглядами і судженнями заради пошуку істини; Дослідження та колективне обговорення проблемного питання, що передбачає обмін думками між учнями або вчителем та учнями; Відстоювання своєї думки, свого погляду на те чи інше питання шляхом обґрунтування.

Номер слайду 4

Використання на уроках української мови дискусійних методів допомагає учням: проявити себе, репрезентувати свої здібності, таланти; раціонально спрямовувати розумову активність школярів; активізувати їх готовність переборювати труднощі під час розв’язання складних завдань; заохочує ініціативність учнів; розвивають їх творчу активність.

Номер слайду 5

Під час дискусії виникає можливість поспілкуватись з однолітками; вислухати те, що думають інші; продемонструвати свої думки та знання, але в менш напруженій атмосфері.

Номер слайду 6

Основні завдання дискусії: обмін первинною інформацією; виявлення суперечностей; переосмислення отриманих відомостей; порівняння власного бачення проблеми з іншими поглядами і позиціями

Номер слайду 7

Обов'язковою умовою при проведенні дискусії є: повага до різних точок зору її учасників; спільний пошук конструктивного вирішення виниклих розбіжностей.

Номер слайду 8

Дискусія може бути проведена на самому початку уроку для активізації пізнавальної діяльності учнів як варіант проблемного завдання. при підведенні підсумків проблемного викладу для закріплення знань. після вивчення теми організувати обговорення її місця у всій системі знань людини, її зв'язки з іншими проблемами предмета, з життям.

Номер слайду 9

З-поміж уроків-дискусій вирізняють такі типи: дискусія-роздум (узята за основу обговорення проблема має кілька способів розв’язання, що дає змогу сформулювати різні варіанти висновків, які ґрунтуються на суб’єктивних позиціях учнів); дискусія-доказ (метою є обґрунтування і практична перевірка певної тези,суми знань, сформульованої під час вивчення теми); дискусія-узагальнення (в основі - проблема, розв’язання якої дає змогу узагальнити, систематизувати знання учнів); дискусія-імітація (моделювання фрагментів наукових дискусій, наприклад, захист учнівських наукових доповідей, де відбувається полеміка з опонентами).

Номер слайду 10

У процесі організації уроку-дискусії доцільно виділити три етапи Підготовка до дискусії. (Вибір актуальної зрозумілої цікавої теми, в її назві містяться елементи дискусійності). Проведення уроку. (Урок не повинен перетворитися на хаотичну суперечку. Учитель повинен керувати розвитком думки, робити узагальнення, стежити за часом, виділяти ті аргументи, які потрібно записати. Він має також аналізувати мовне оформлення учнівських виступів.) Підсумки обговорення. (семінар, твір полемічного характеру тощо)

Номер слайду 11

Приклади дискусійних тем для обговорення на уроках української мови Для того щоб стати грамотною людиною, не обов'язково вивчати фонетику (морфеміка, морфологію, синтаксис). Українська орфографія: хороша чи погана? Сучасний стан української мови характеризується «забрудненням мовного середовища». Необхідно «викинути» з української мови всі запозичені в останнє десятиліття слова. Неможливо вважати себе українцем без знання української мови.

Номер слайду 12

Форми дискусій в їх основі лежить елемент гри та драматизації, а також погляд на проблему з позиції "учасників подій". "крутилка" (М. Єрохіна, М. Короткова)"концентричні кола" (В. Рудиня, К. Баханов), "карусель" (О. Пометун, Л. Пироженко). Учасники розподіляються на дві групи, утворюють кола й розміщуються навпроти "панельна дискусією" (В. Рудиня) або "засідання експертної групи" (М. Короткова). Метод, який ґрунтується на обговоренні проблеми в невеликій групі з подальшим викладом позицій у вигляді коротких виступів, називають "судові засідання" (К. Баханов), "ток-шоу" (О. Пометун) "дискусія з елементами ігрового моделювання" (М. Короткова).

Номер слайду 13

"Метод ПРЕС" розвиває вміння чітко й стисло формулювати та аргументовано висловлювати думку з дискусійного питання, сприяє усвідомленню чіткої будови творів, що, у свою чергу, ефективно впливає на розвиток комунікативних умінь як в усній, так і в писемній формі.

Номер слайду 14

“Займи позицію” ТАК НІ Не знаю Форма обговорення дискусійних питань

Номер слайду 15

Успіх дискусії визначається виконанням наступних вимог: питання дискусії повинні бути сформульовані цікаво, бути актуальними; керівник дискусії повинен відмінно знати не тільки свій предмет, але і суміжні предмети, що вивчаються учнями, пов'язувати зміст предмета з актуальними питаннями сучасного життя; обов'язковою умовою успішного проведення дискусії є особливості мови викладача: вона повинна бути художньою, яскравою, емоційною, сприяти створенню емоційно-моральної ситуації.

Номер слайду 16

Якщо у двох людей є по яблуку, то, обмінявшись ними люди так і будуть мати по одному плоду. Коли у співрозмовників є по одній ідеї, то, здійснивши обмін, кожен з них володітиме вже двома ідеями. Бернард Шоу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гамяніна Ірина Леонідівна
    Дякую! Своєчасно й конкретно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
1 квітня 2018
Переглядів
2596
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку