Презентація "Застосування проектного методу навчання математики і фізики в загальноосвітній школі"

Про матеріал

Застосування проектного методу навчання математики і фізики в загальноосвітній школі. Мета презентації: схарактеризувати основні елементи проектного методу навчання й показати приклади його застосування в шкільній практиці

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала: Головко Карина Анатоліївна Науковий керівник: к.п.н., доц. Дейніченко Тамара Іванівна

Номер слайду 2

Актуальність та ціннісна проблематика застосування проектного методу виявляється в його прикладному аспекті, оскільки навчання предметів природничо-математичного циклу потребує не тільки визначення предметних та ключових компетентностей школярів, але й застосування ефективних засобів їх передачі молоді. Мета доповіді: схарактеризувати основні елементи проектного методу навчання й показати приклади його застосування в шкільній практиці.

Номер слайду 3

Метод проектів був розроблений американським філософом і педагогом Джоном Дьюї, а також його учнем Вільямом Хердом Кілпатріком. Зарубіжний досвід реалізації проектної діяльності був спрямований на розширення утилітарної задачі виконання навчальних завдань у реальних життєвих обставинах, що розглядалося з позицій цілей навчання.

Номер слайду 4

-Створюваний (продуктивний) проект -Споживчий -Проект розв'язання проблеми -Проект-вправа

Номер слайду 5

На початку ХХ століття вітчизняні педагоги пов’язували проектне навчання із розвитком особистості, її підготовкою до життя і праці (П. Каптерев, П. Блонський, А. Макаренко, С. Шацький).

Номер слайду 6

Слово «проект» запозичене з латинської, яке означає «кинутий уперед».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Проблема Ідея рішения Планування технології Реалізація технології Тестування, допрацюван-ня Проблема Створення продукту Аналіз, оцінка Перероблен-ня Антипод проектної діяльності Проектна діяльність

Номер слайду 11

Назва проекту В пошуках числа φ як однієї із таємниць гармонії Всесвіту Тип проекту За метою та характером проектної діяльності – дослідницько-пошуковий; За змістом – міжпредметний; За кількістю учасників – груповий; За терміном виконання – довгостроковий (місяць); Навчальні предмети – математики, художнє мистецтво, історія, біологія, астрономія, креслення, література. Ключове питання: Яку роль відіграють числа Фібоначчі та золотий переріз у нашому житті ? Мета даного проекту                                         Систематизувати відомі гіпотези, зібрати в єдине ціле всі відомі трактати та пояснення проявів золотої пропорції та чисел Фібоначчі в різних сферах буття. Провести оцінювання правдивості тих чи інших гіпотез. Перевірити на практиці, чи працюють дані закони і проаналізувати отримані результати. Проект передбачає вивчення питання пропорції, симетрії в математиці 6-го класу (на перспективу в 9-му та стереометрії в 10 класі). Досліджуються відомості: будова живих організмів і рослин (біологія); розвиток математики Давньої Греції та Єгипту (історія, математика); діяльність школи піфагорійців (креслення, геометрія); роботи стародавніх зодчих епохи Відродження, Давньої Греції та Єгипту(мистецтво); структура Всесвіту (астрономія); будова віршів (література); композиція музичних творів (музика) Вивчаються: питання красивого (естетика).

Номер слайду 12

Навчальні цілі та очікувані результати проектної діяльності Діяльність учнів Вдосконалити навички: - планування дослідницької діяльності; - робота з даними; - порівняння та компонування даних; - перевірка гіпотези; - усного мовлення. Розвивати вміння: - аналізувати поставлену проблему; - планування шляхів її розв'язання; - аналізувати отриману інформацію; - оцінювати та узагальнювати результати; - робити висновки; - працювати в групі; Формувати: - відповідальне ставлення за виконання отриманого доручення; - мотивацію при вивченні навчальних предметів; - саморозвиток та самоорганізацію На початку проекту учні ознайомлюються із завданням проекту та планують свою діяльність, формують секції. Учні будуть проводити оцінювати тих чи інших гіпотез, перевірять на практиці чи працюють дані закони, й аналізують отримані результати. Учасники проекту будуть проводити наукові дослідження й готувати відповідні звіти за результатами досліджень. Для цього вони навчаться працювати з ресурсами Інтернету. Дані знання допоможуть їм правильно будувати свої дослідження, використовуючи ресурси Інтернету. Вивчити особливості роботи в мережі Інтернет. Поряд з цим школярі створюватимуть таблиці, графіки та діаграми для кращої ілюстрації залежностей досліджуваних величин. Окрім цього їм потрібно буде вивчити програму Power Point для отримання навичок створення презентації. Створена у ході проекту презентація буде показана учням класу. Також вивчити програму Publisher. Володіння цієї програми їм необхідне для розроблення інформаційних бюлетнів з відповідними фотографіями, малюнками та статтями для шкільного веб-сайту. Учні поповнюватимуть базу даних досліджень, щоб повернутись до них через деякий час. Усі учні будуть створювати власне портфоліо в якому буде видно просування їх роботи. У ході роботи учні будуть працювати в секціях, в яких чітко розподіле- ні обов’язки. У кінці проекту учні оцінюватимуть свою діяльність.

Номер слайду 13

Завдання проекту Вести поняття “числа Фібоначчі”, “золотий переріз”, “золота пропорція” та їх властивості Показати практичне застосування цих явищ Привчати застосовувати здобуті знання в нестандартних умовах Розвивати вміння аналізувати, робити висновки; Формувати навички роботі у групі Формувати вміння використовувати додаткову літературу, Інтернет-джерела інформації Формувати навички проектної діяльності Виховувати відповідальність, самостійність Зацікавити учнів математикою Прогнозування результатів навчання Вміти: - вирішувати поточні проблеми при виконанні проекту; -обговорювати проект та створювати план його реалізації; - пристосовуватись до вимог; - представляти результати проекту Розуміти: - зв'язок проекту та власної навчальної діяльності; - значущість своєї навчальної діяльності

Номер слайду 14

Послідовність роботи над проектом 1.Висування гіпотези Переглянути презентацією вчителя. Обговорити план роботи над проектом. Підготувати план роботи над проектом. 2.Пошук, аналіз, систематизація відомостей, створення банку джерел і ресурсів Відшукати поняття “числа Фібоначчі”, “золотий переріз”, “золота пропорція” та їх властивості у Вікіпедії. Шукаємо матеріали, пов’язані з цими поняттями. Створюємо базу з найбільш важливими джерелами інформації з проекту. Ключові слова: Числа Фібоначчі, число φ, золотий переріз, гармонія, єдність, золота пропорція, Божественна пропорція, пропорція та симетрія, ділення відрізка, живопис, музика і гармонія, сонячна система, закони природи, гармонічна пропорція, всесвіт, картини, піраміди, жива математика, гармонія всесвіту.

Номер слайду 15

Послідовність роботи над проектом 3.Проведення дослідження Відшукуємо зразки застосування чисел Фібоначчі у нашому житті, природі. Застосування чисел Фібоначчі в архітектурі, літературі, музиці та мистецтві. Досліджуємо як саме числа Фібоначчі і "золотий переріз" пов’язані з людським тілом. 4.Узагальнення результатів Систематизувати результати досліджень за видами матеріалів. Підготувати публікації. Створити презентацію, яку буде використано у підведенні результатів проекту. 6. Публічний захист результатів проекту

Номер слайду 16

  Послідовність роботи над проектом Оцінювання знань   5.Підведення підсумків Підводимо підсумки, обговорюємо результати, обмінюємося думками за такими питаннями: -Що таке золотий перетин ? -Хто вперше сформулював правило "золотого перетину" ? -Що таке послідовність Фібоначчі ? -Які фігури називаються золотими ? -Яка спіраль називається "золотою" ? -Що таке "золотий" чотирикутник ? -Чи пропорційне наше тіло? -Де в повсякденному житті можна використати властивості чисел Фібоначчі? Які знання мали про золотий перетин і золоту пропорцію та числа Фібоначчі давні цивілізації? 6. Публічний захист результатів проекту Знання та вміння учнів будуть оцінюватися шляхом аналізу звітів, усних відповідей за встановленими критеріями.

Номер слайду 17

- достатня глибина занурення у проблему, використання знань з інших областей; - відповідність змісту меті, завданням і темі проекту; - чіткість формулювань, узагальнень і висновків; - актуальність проблем і їх варіантів розв’язання; - реальність, практична направленість і значущість роботи; - коректність використаних методів досліджень і обробки результатів; - логічність і послідовність викладення; - активність кожного учасника проекту; - характер спілкування, взаємодопомога учасників у ході виконання роботи; - вміння відповідати на питання опонентів у дискусії; - відповідність оформлення проекту стандартам; Параметри оцінки результатів проектної діяльності:

Номер слайду 18

доброзичливість, контактність; готовність до дискусії; вміння відповідати на питання; вміння утримувати увагу аудиторії; культура мови; об’єм і глибина знань за темою; якість докладу: повнота представленої роботи, підходів, результатів; його об’єм; Критерії оцінки захисту проектів:

Номер слайду 19

Номер слайду 20

- Навчальні проекти розробляють окремі учні або групи учнів у процесі вивчення певного розділу фізики за відведений термін. - Виконання проектів передбачає інтегровану дослідницьку, творчу діяльність учнів, спрямовану на отримання самостійних результатів за консультативної допомоги вчителя. - Учитель здійснює управління такою діяльністю і спонукає до пошукової діяльності учнів, допомагає у визначенні мети та завдань навчального проекту, орієнтовних прийомів дослідницької діяльності, пошуку інформації для розв’язання окремих навчально-пізнавальних задач. - Форму подання проекту учень обирає самостійно, або разом з учителем; готує презентацію отриманих результатів і здійснює захист свого навчального проекту на спеціально відведених заняттях. - Оцінювання навчальних проектів здійснюється індивідуально, за самостійно виконане учнем завдання. Кількість таких оцінювань може бути довільною. Програмові вимоги до організації ПД школярів у вивченні ШКФ.

Номер слайду 21

Назва проекту: «Реальні небезпеки розвитку ядерної фізики». Творча назва проекту: «Небезпечний атом». Тема актуальна, містить соціально-екологічну спрямованість, де можливе формування суспільної думки із приводу проблем забруднення навколишнього середовища. Наприклад: «Наука повинна служити миру й благу народу!», «Люди миру! Голос розуму звернений до вас. Бережіть мир! Боріться за нього!» Проект містить питання історії відкриття явища радіоактивності, проблеми впровадження цього відкриття в життя людей і навколишній світ. Тип проекту: Конференція учнів Основне питання: Відкриття чвища радіоактивності принесло людям зло або добро?

Номер слайду 22

Дослідження радіоактивності подружжям Кюрі є їхня провина? Кому належить відкриття рдіоактивності: А. Беккерелю, подружжям Кюрі або кому-ще? Радянська атомна зброя з’явилось завдяки шпигуну Фуксу або росіяни зробили її самі? Атомна енергія екологічно чистіша, а економічно – вигідніша. А що показує життя? Чому ядерне випромінювання називають іонізуючим? Яке біологічний вплив такого роду випромінювання? Чи була в історії світової ядерної техніки і енергетики аварія схожа за наслідками з Чорнобильскою?

Номер слайду 23

Учнівська конференція «Небезпечний атом» Роботи творчих груп: Артисти - інсценівка судового засідання, що припускає заздалегідь логічно й історично правильно побудовану структурну форму питань і відповідей. Доповідачі - дві доповіді «Початок атомної ери» й «Проблеми АЕС». Оформлювачі - бюлетень «Атом» Чорні й білі опоненти представляють буклети «Ми проти розвитку ядерної фізики» й «Ми за розвиток ядерної фізики» відповідно. Основна творча група представляє презентацію «Іонізуюче випромінювання»

Номер слайду 24

Дидактичні цілі проекту: Формування фізичної й біологічної грамотності в питаннях іонізуючого випромінювання. Формування критичного мислення, навичок самостійної роботи з більшим обсягом інформації. Методичні завдання проекту: Освітити реальні небезпеки розвитку ядерної фізики з наукового погляду й визначити перспективи реакції суспільства на негативні наслідки подальшого розвитку цього напрямку фізики. Освоїти поняття: «доза опромінення», «променева діагностика», АЕС, «проникаюча здатність» й ін. Освоїти подання про радіаційну небезпеку. Про відповідальність учених, що вони повинні нести перед суспільством, втручаючись у справи природи. Визначити негативний біологічний вплив на живі організми радіації.

Номер слайду 25

Обговорити й розподілити питання конференції й форми подання підсумкових робіт. Організувати виконання учнями самостійної роботи з різних напрямків проекту. Скласти план проведення конференції, обговорити регламент виступів. Підготувати необхідні приналежності для проведення конференції. Провести підготовчі заняття. Ознайомити учнів із критеріями оцінювання підсумкових робіт. Організувати проведення учнівської конференції. Оцінити проведену роботу.

Номер слайду 26

для учнів: Презентація «Іонізуюче випромінювання» Буклети: «Ми за розвиток ядерної фізики» і «Ми проти розвитку ядерної фізики» Бюлетень «Атом» Доповіді «Начало атомної ери» і «Проблеми АЕС» для учителів: Матеріали «Судового розслідування» для інсценівок (Дається у вже готовому вигляді, група артистів розподіляє ролі, репетирує (задіяні по всьому ході конференції). Візитна карточка (містить відомості про автора проекту; з якими предметами інтегрований даний проект, яке технічне оснащення необхідно для його проведення й т.д.). Лист планування (покрокове планування всього проекту від початку до кінця разом із цілями, розподілами по дослідницьких групах, завдання кожного учня в групі, спланований термін звіту, список літератури та інше) Організаційні документи. (наприклад, хронометраж конференції) Критерії оцінювання (учні повинні бути з ними знайомі)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

ppt
Пов’язані теми
Алгебра, Інші матеріали
Додано
23 березня 2018
Переглядів
1782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку