Презентація " Збережемо первоцвіти на Землі "

Про матеріал
Презентація " Збережемо первоцвіти на Землі" до уроків Я досліджую світ для 1 - 4 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збережемо первоцвіти на Землі ! Хай планета завжди буде вільна і чиста, первоцвіти цвітуть, як барвисте намисто !

Номер слайду 2

Безмежно з дитинства кохаю Красу свого рідного краю. Кожна стежина біжить до Дніпра. А навкруги луки, ліси і поля. Це наша матінка-Земля Наш рідний край-Дніпропетровщина.

Номер слайду 3

Погляньте навколо-природа чарівна. Гарна, немов би казкова царівна: Підсніжники, проліски, первоцвіт, сон-трава. Ніжна , бентежна, велична краса.

Номер слайду 4

Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. Перші квіти весни

Номер слайду 5

Тільки вчора теплий вітер Вість приніс нам від весни, А сьогодні дивні квіти Крізь замети проросли. ПІДСНІЖНИК

Номер слайду 6

ПІДСНІЖНИК Підсніжників духмяний цвіт Весною рідко веселить. Його пучками для краси Зривали жадібно з землі.

Номер слайду 7

І з-під снігу я пробився І на сонце подивився. Подивився й зажурився. Всіх братів моїх зірвали І стебельця потоптали. Відвезли на продаж в місто, Щоб в букеті ми два дні Простояли на столі. Не купуйте ви нас, люди! Не губіть красу ви всюди! Підсніжника зривати ми не будем, Бо він же квітка ранньої весни. Це прояв неповторної краси!

Номер слайду 8

Я найперша зацвітаю Синім цвітом серед гаю. Відгадайте,що за квітка, Бо мене не стане влітку? ПРОЛІСКА

Номер слайду 9

Я перша квіточка весни. Я пролісковий цвіт. Я пережив зимові сни, І знов родивсь на світ. Я вірю, люблять всі мене, Як весну дорогу, Бо знають, що зима мине, Коли я розцвіту. Збір квітів шкідливий для природи!

Номер слайду 10

Лікувальну силу маю. Жовтим цвітом розцвітаю. Називають-ключ весни! Як я звуся? Ти скажи! ПЕРВОЦВІТ ВЕСНЯНИЙ

Номер слайду 11

Первоцвіт додому я не понесу, Бо вдома їй джмеля не погойдати. І не попити ранками росу. Не буду я губити весняну красу.

Номер слайду 12

На стеблинці волохатій Шість пелюсток лілуватих. Гарна квітка — навіть в сні, Усміхається мені. СОН - ТРАВА

Номер слайду 13

Ду-ду-ду… Схилено стою. Ніби дрімаю. Пилок свій від рос Та туманів оберігаю. І сон-трава тепер зникає. Поляну квітом не вкриває, Червону книгу прикрашає! Лілові дзвіночки зривати я не буду. Бо дзвін їх заклика рости траву. Нехай собі бринять: ду- ду- ду!

Номер слайду 14

Цвіте синьо, лист зелений Ліс наш прикрашає, Хоч мороз усе побив - Його не займає. БАРВІНОК

Номер слайду 15

Дуже заздрив я фіалці Що була так запашна. І тоді звернувся до природи, Щоб дала мені хоч вроди. І цілющим став тоді я. Полюбили мене люди, Запросили на весілля та хрестини І всі щасливі днини. І хто садить мене біля хати, Буде той здоров'я мати. Барвінок - символ життя і безсмертя людської душі. Ми не будемо барвінок зривати!

Номер слайду 16

Дзвіночки в лісі ніжні - ніжні, Немов сніжинки білосніжні. В зеленім листі спочивають, П'янкий весняний запах мають. КОНВАЛІЯ

Номер слайду 17

Де ліс, немов наміточка, Ясніє диво-квіточка. На неї я, здивована, Дивлюсь, мов зачарована. Конвалія білесенька, Як дівчинка гарнесенька. Ні, не зірву, йду далі я — Нехай цвіте конвалія!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Не раз можна помітити, як на початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс — а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені в Червону книгу України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Номер слайду 20

Первоцавітів налічують до 500 видів, проте більшість з них занесено до Червоної книги України.

Номер слайду 21

Більшість первоцвітів України занесено до Червоної книги. Це означає, що їх ні в якому разі не можна зривати, а тим більше купувати на базарах . Пропоную переглянути добірку первоцвітів, що є на сторінках Червоної книги і переконатися, які ж вони красиві й уже своїм виглядом просять зберегти цю красу.

Номер слайду 22

Підсніжник звичайний Існує думка, що підсніжник — це перша квітка, що виросла на Землі. За однією з легенд, коли Адама і Єву вигнали з раю, вся земля була покрита снігом. Єві було так холодно, що вона навіть заплакала. Тоді кілька сніжинок перетворилися на ніжні білі підсніжники. Відтоді ця квітка є символом надії та світлого майбутнього.

Номер слайду 23

Шафран Гейфеля (крокус) Легенда розповідає, що якось бог Гермес метав диск — у Греції це було популярне заняття. Та під час останнього кидка він помилився – і диск випадково вдарив його найліпшого друга Крокуса. Гермесу було настільки важко з цим змиритися, що він благав богів якимось чином зберегти пам'ять про друга. Тоді ж на місці загибелі Крокуса виросли квіти, такі ж красиві, як і воїн.

Номер слайду 24

Морозник кавказький З давніх давен люди вірять, що морозник береже від злих духів та поганих чарів. У Англії навіть існував звичай висаджувати морозник біля порогу, щоб він захищав будинок від нечисті та заклинань.

Номер слайду 25

Зозулині черевички справжні Лише погляньте, яка незвичайна квітка ! Недаремно вона вважаєтьсяоднією з найкрасивіших орхідей України. Уважно придивіться і ви побачите, що вона справді схожа на черевичок.

Номер слайду 26

Цибуля ведмежа (черемша) З цією квіткою пов'язана цікава й кумедна легенда. Вирішили якось мисливець і ведмідь жити в мирі та й почали в гості один до одного ходити. І дуже вже подобалися мисливцю страви ведмедиці, але ведмідь запевняв, що ніякого секрету немає. Вирішив мисливець піти на хитрість і відправив дружину до ведмедиці, а та й розвідала таємницю. Виявилося, що страви були такі смачні, бо ведмедиця додавала до них черемшу. Ведмідь образився на мисливця, і вони знову почали ворогувати.

Номер слайду 27

Любка дволиста Давним-давно існував звичай: аби дівчат любили парубки, їм давали бульби любки дволистої. Козаки висушували бульби і носили їх у якості амулета на шиї. А от коли були втомлені, досить було пожувати бульбу —і сили до них поверталися.

Номер слайду 28

Білоцвітник весняний Цей рідкісний первоцвіт— білоцвітник весняний — дуже подібний до підсніжника: квітка схожа на дзвіночок, але повніша. Якщо у підсніжника пелюстки різних розмірів, то у білоцвітника — однакові. А от колір квітки і форма листочків майже не відрізняються: і у підсніжника, і у білоцвітника молочно-білі пелюстки та вузькі листочки.

Номер слайду 29

Тож не будемо рвати первоцвіти. Вони, немов маленькі діти. Нехай квітнуть, зростають, Серце й душу звеселяють.

Номер слайду 30

Весна іде і нас вона зове Світанки сині в полі зустрічати. Та правило святе повинні знати: Що треба первоцвіти берегти, Лілеяти, любити і плекати.

Номер слайду 31

Я первоцвіту не зірву! Я квітку в серці збережу! Природі шкоди не завдам І кривдити її не дам!

Номер слайду 32

Щоб гідно на планеті жити. Первоцвіти треба нам любити. Нехай земля квітує всюди. Первоцвіти збережемо, люди!

Номер слайду 33

Збережемо первоцвіти на Землі !

ppt
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
23 березня 2023
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку