Презентація "Збережи кохання чистим (за твором "Катерина" Т. Шевченка)"

Про матеріал

Метою презентації є допомога під час уроку дослідити особливості тематики жіночої долі у творчості Кобзаря в кріпосній Україні; розкрити ідейно-художній зміст твору «Катерина», охарактеризувати образ головної героїні поеми; розвивати культуру зв'язного мовлення, логічність у мисленні, творчу уяву; вміння виважено і ґрунтовно висловити власні думки, спостереження; виховувати повагу до української жінки, риси чуйності, доброти, людяності, зневажливе ставлення до підступництва, зради.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗБЕРЕЖИ КОХАННЯ ЧИСТИМ(за поемою Т. Г. Шевченка«КАТЕРИНА)»Автор – Крижанівська Г. О.

Номер слайду 2

Максим РИЛЬСЬКИЙ:«Такого полум’яного культу материнства, такого апофеозу жіночого кохання і жіночої муки не знати, мабуть, ні водного з поетів світу. Нещасливий в особистому житті, Шевченко найвищу і найчистішу красу світу бачив у жінці, в матері».

Номер слайду 3

Епіграф до уроку: Все упованіє моєНа тебе, мати, возлагаю,Пренепорочная, благая! Т. Шевченко. Мати — це ім’я Бога на устах і в серцях маленьких дітей. В. Теккерей

Номер слайду 4

ВАСИЛЮ ЖУКОВСЬКОМУ в пам’ять 22 квітня 1838 РОКУТарас Шевченко«Катерина»

Номер слайду 5

ТЕМА: зображення трагедії селянки-покритки, зумовлену таким суспільним ладом, при якому пани могли безкарно знущатися з трудящих.ІДЕЯ: висловлення глибокого співчуття до жінки-покритки і, водночас, засудження жорстокості, підступності, бездушності панів, які глумилися над кріпаками (офіцер).

Номер слайду 6

ЦИТАТНА ВІКТОРИНА1. Від чого застерігає шевченко у ліричному відступі?2. Як описує поет кохання Катерини до москаля?3. Заради кохання Катерина готова перенести будь-які незгоди. Як про це сказано в поемі?4. У якому ліричному відступі поет засуджує жорстоке ставлення односельців до Катерини?5. Слова, з якими звертається мати до доньки, виганяючи з хати. 6. Що говорить батько, прощаючись з донькою?7. Як шевченко описує внутрішній стан Катерини, коли вона залишила село?8. Як описує Катерину, коли вона просить милостиню?9. Яка доля Івася, сина Катерини?

Номер слайду 7

Михайло ДЕРЕГУС«Катерина»

Номер слайду 8

Скульптор В. ПУХАЛЬСЬКИЙ«Прости мені, мій батечку,Що я наробила!Прости мені, мій голубе,Мій соколе милий!»«Нехай тебе Бог прощаєТа добрії люде;Молись Богу та йди собі —Мені легше буде»

Номер слайду 9

«Катерина»Іван ЇЖАКЕВИЧ"Ось Катерина, покинута москалем, з немовлям на руках бреде в люту снігову заметіль шукати батька своєї дитини" 

Номер слайду 10

«Катерина» «Сікстинська мадонна»

Номер слайду 11

Морально-етичні правила поведінки дівчат того часу

Номер слайду 12

Дискусія «НЕБАЖАНА ДИТИНА»«Щоденник ненародженої дитини»

Номер слайду 13

Скласти сенкан до слова «кохання»: Кохання. Безмежне, пристрасне. Вірить, терпить, надихаєСвітлом любові зігріває серце. Почуття.

Номер слайду 14

Домашнє завданнянаписати твір-роздум на одну з тем:«Майбутнє Івася»«Якою я буду матір’ю»

pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
1655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку